Προσφυγή κατά του «Χωροταξικού της Βιομηχανίας» από τους «μεταλλευτικούς» Δήμους της Χαλκιδικής


Halkidiki_dimoi_gr Oι Δήμοι της Β. Χαλκιδικής και η “μεταλλευτική ιδιοκτησία” (μαύρη γραμμή)

Αίτηση ακυρώσεως του «Ειδικού πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τη Βιομηχανία» κατέθεσαν στο Συμβούλιο Επικρατείας οι Δήμοι Σταγείρων-Ακάνθου και Παναγίας της Β. Χαλκιδικής, που μοιράζονται με το Δήμο Αρναίας τα 317.000 στρέμματα της “μεταλλευτικής ιδιοκτησίας” των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Οι διατάξεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή των τριών Δήμων είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες. Με αυτό το χωροταξικό σχέδιο θεσμοθετείται ουσιαστικά το «Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας» της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, που προβλέπει την ανάπτυξη μιας σειράς νέων μεταλλείων και συγκροτήματος πυρομεταλλουργίας για την καθετοποίηση της παραγωγής μολύβδου, ψευδαργύρου, χαλκού, χρυσού και αργύρου. Γίνεται δυνατή η εγκατάσταση μεταλλείων και βιομηχανιών μέσα σε δάση και προστατευόμενες περιοχές, κατά παράβαση του Συντάγματος και της ισχύουσας νομοθεσίας. Ανατρέπονται ολοκληρωτικά τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) των Δήμων που προέβλεπαν ήπια ανάπτυξη, σύμφωνη με το πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον τους και επιβάλλεται νομοθετικά η κυριαρχία των εξορυκτικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Οι σχεδιασμοί αυτοί, με σημείο αιχμής το τεράστιο μεταλλείο των Σκουριών στο Δήμο Παναγίας, συναντούν την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας των δυο Δήμων.

Την Πέμπτη 18 Ιουνίου συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Σταγείρων-Ακάνθου με θέμα το «Χωροταξικό της Βιομηχανίας», παρουσία του Δημάρχου και έξι Δημοτικών Συμβούλων του γειτονικού Δήμου Παναγίας. Στόχος αυτής της κοινής συνεδρίασης ήταν να αποφασίσουν από κοινού οι δυο Δήμοι αν θα καταθέσουν προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωσή του και να διαμορφώσουν μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση της απειλής που αντιπροσωπεύει για την περιοχή το «Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης». Όπως τονίστηκε από τους περισσότερους ομιλητές, ήταν προεκλογική δέσμευση και των δυο παρατάξεων του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου να αγωνιστούν κατά της  πραγματοποίησης του «Επενδυτικού Σχεδίου», όμως αυτός ο αγώνας κινδυνεύει να αποδυναμωθεί από τις διατάξεις του νέου χωροταξικού. Εκφράστηκε επίσης έντονη ανησυχία και προβληματισμός για το γεγονός ότι κατά τη δημόσια διαβούλευση για το συγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο αγνοήθηκαν ειδικά οι Δήμοι, ενώ είχαν ερωτηθεί για το “Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό”.

Η πρόταση προσφυγής ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με δυο μόνο μειοψηφήσαντες Συμβούλους. Την αμέσως επόμενη μέρα, 19 Ιουνίου, το θέμα τέθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Παναγίας, το οποίο ομόφωνα αποφάσισε υπέρ της προσφυγής. Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Παναγίας είχε λάβει προ διετίας ομόφωνη απόφαση κατά της επιφανειακής εκμετάλλευσης στις Σκουριές.

Όπως αναφέρεται στο πρακτικό της απόφασης του Δ.Σ. Παναγίας:

«Διακατεχόμενοι από υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιβάλλεται να προασπίσουμε το συμφέρον του τόπου αυτού (ο οποίος έχει πλείστα πλεονεκτήματα) και όχι να τον διακυβεύουμε. Επειδή δεν μας δόθηκε η δυνατότητα (και δεν μας δόθηκε επειδή δεν κληθήκαμε  ούτε από την ΤΕΔΚ ούτε από τη Νομαρχία ούτε από τα Υπουργεία) να γνωμοδοτήσουμε για το Γενικό Χωροταξικό που μας αφορούσε άμεσα, αποφασίζουμε σήμερα  την άσκηση προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας, κατά του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου (ΚΥΑ αριθμ. 11508/09),  για να δώσουμε απάντηση σε αυτούς που πρέπει να κατανοήσουν το τι θέλουμε στην περιοχή μας. Δηλαδή το ότι δεν θέλουμε βαριά Βιομηχανία και ανεξέλεγκτο εξορυκτικό πεδίο».


10 απαντήσεις στο “Προσφυγή κατά του «Χωροταξικού της Βιομηχανίας» από τους «μεταλλευτικούς» Δήμους της Χαλκιδικής”

  1. Συγχαρητήρια στους Δήμους Ιερισσου και Μεγάλης Παναγιάς για την προσφυγή .Θέλω να πιστεύω ότι η ΤΕΔΚ νομού Χαλκιδικής θα συμπαρασταθεί ομόφωνα, όπως και μετά την δημόσια δηλώση του δήμαρχου Λάζαρου Λ. ο Δήμος Αρναιας.

  2. Εκθεση Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης
       Πολεοδομίες, εφορίες, ο χώρος της υγείας και οι δήμοι εμφανίζονται στην κορυφή της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή, που παρουσίασε σήμερα το πρωί.

        Το δυναμικό της συγκεκριμένης υπηρεσίας αποτελούν οκτώ επιθεωρητές και 20 υπάλληλοι. Παρ΄όλα αυτά, το 2008 εξετάσθηκαν 888 υποθέσεις, ελέχθησαν 7608 “πόθεν έσχες” διευθυντών σε εφορίες, πολεοδομίες και ελεγκτικούς μηχανισμούς (σε 30 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν αιφνίδιες αυξήσεις περιουσιών), διενεργήθηκαν 4316 έλεγχοι από τα Σώματα και τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Επιθεώρησης, παραπέμφθηκαν 746 υποθέσεις στον εισαγγελέα και τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

        Ο κ. Ρακιντζής τόνισε επανειλημμένως -κατά τη διάρκεια της συνέντευξης- ότι πρωτεύοντα ρόλο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης παίζει ο πολίτης και τόνισε το ρόλο των ΜΜΕ στη διαμόρφωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

        Κυρίαρχος χώρος που πλήττεται από τη διαφθορά και την κακοδιοίκηση αποτελεί για άλλη μια φορά το περιβάλλον. Οπως σημείωσε ο κ. Ρακιντζής, παρουσιάζεται «σωρεία παραβάσεων σε έναν τομέα όπου η καταστροφή είναι μη αναστρέψιμη. Τα προβλήματα είναι άπειρα από τη μη τήρηση των περιοχών Νατούρα και Ραμσάρ μέχρι τον Ασωπό». Σχετικά με την υπόθεση του Ασωπού, στη δίκη που αναμένεται στο πλημμελειοδικείο Θηβών πολιτικός ενάγων θα είναι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Σοβαρό πρόβλημα και αιτία πολλών παρανομιών αποτελεί η έλλειψη Εθνικού Δασολογίου, με το οποίο μπορούν να προστατευθούν από τις καταπατήσεις τα δημόσια και ιδιωτικά δάση.
    http://www.ana.gr/anaweb/user/showplain?maindoc=7744867&service=141

  3. […] Πλαισίου για τη Βιομηχανία” έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας οι Δήμοι Σταγείρων-Ακάνθου και […]

  4. […] Πλαισίου για τη Βιομηχανία” έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας οι Δήμοι Σταγείρων-Ακάνθου και […]

  5. […] Πλαισίου για τη Βιομηχανία” έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας οι Δήμοι Σταγείρων-Ακάνθου και […]

  6. […] Πλαισίου για τη Βιομηχανία” έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας οι Δήμοι Σταγείρων-Ακάνθου και […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.