Κόκκινη κάρτα στη ΔΕΗ από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος


Όπως καταγγέλουν 9 Οικολογικές Οργανώσεις Κοζάνης -Πτολεμαίδας, καταπέλτης εναντίον της ΔΕΗ ήταν το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), οι οποίοι επιθεώρησαν τα λιγνιτορυχεία μετά από αίτηση της Νομαρχίας Κοζάνης και διαπίστωσαν σωρεία παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Στο δελτίο τύπου που μας έστειλαν καλούν σε καθολικές κινητοποιήσεις αφού “Θα ήταν ασυγχώρητο λάθος να δώσουμε νέα πίστωση χρόνου στη ΔΕΗ για να συμμορφωθεί και να σεβαστεί τους περιβαλλοντικούς όρους. Ο νόμος μας δικαιώνει συνεχώς, αλλά και μας δίνει το ηθικό δικαίωμα να τον πάρουμε στα χέρια μας, μιας και η εντεταλμένη Πολιτεία αδυνατεί η αρνείται να τον εφαρμόσει”.

http://symparataxi.blogspot.com/2009/03/blog-post_9726.html


6 απαντήσεις στο “Κόκκινη κάρτα στη ΔΕΗ από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος”

  1. ΔΕΗ: Υπέρ της πυρηνικής ενέργειας και λιθάνθρακα

    Η Eurelectric, η ηγέτιδα ένωση της βιομηχανίας ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και του λιθάνθρακα.

    Οι δύο αυτές επιλογές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνονται στη διακήρυξη που υπέγραψαν χθες όλα τα μέλη της Eurelectric, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, δεσμευόμενα σε κοινές δράσεις για την κλιματική αλλαγή, για τις αγορές ηλεκτρισμού και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

    Παρά το γεγονός ότι τόσο η πυρηνική ενέργεια όσο και ο λιθάνθρακας δεν συμπεριλαμβάνονται στις επιλογές της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, η ΔΕΗ υπέγραψε το κείμενο αυτό, συμπαρατασσόμενη πλήρως με τις επιλογές της Eurelectric, οι οποίες δεν είναι καθόλου τυχαίες, καθώς προέρχονται από τον μεγαλύτερο φορέα της βιομηχανίας ηλεκτρισμού της Ευρώπης.

    Το θέμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αφού η διακήρυξη υπογράφηκε μόλις μία ημέρα πριν από την πραγματοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στο οποίο οι ηγέτες των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης και τα μεγαλύτερα ενεργειακά και κλιματικά θέματα.

    Μάλιστα, παραδόθηκε χθες στον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Ενέργειας κ. Andris Piebalgs.

    Απόσπασμα διακήρυξης

    “Υιοθετείται μία κοινή προσέγγιση όλων εταιρειών για την πραγματοποίηση πολύ μεγάλων επενδύσεων εκσυγχρονισμού που θα καλύψουν και τους τρεις πυλώνες της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής που είναι: ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, ποιότητα υπηρεσιών και ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και προστασία του περιβάλλοντος.

    Με τις Στρατηγικές Προτεραιότητες και το Επιχειρησιακό Σχέδιο που έχει υιοθετήσει και έχει αρχίσει να υλοποιεί για την περίοδο 2009 – 2014, η ΔΕΗ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους στόχους που θέτει η Διακήρυξη.

    Όλα τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είμαστε δεσμευμένοι να επιταχύνουμε τις πολύ μεγάλες επενδύσεις που έχουμε σχεδιάσει, προκειμένου να επιτύχουμε τους ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς μας στόχους».

  2. Παραμένει το μέγα ερώτημα το πώς θα παράγουμε ενέργεια στην Ελλάδα σε βάθος χρόνου. Σε παλαιότερο σχόλιό μας είχαμε παραθέσει κάποιες σκέψεις. Το ζητούμενο παραμένει και δεν αρκεί να λέμε μόνο τί δεν θέλουμε. Δηλ. αν η ΔΕΗ περιβαλλοντικά ήταν συνεπής και είχε πάρει μέτρα στα εργοστάσια και στα ορυχεία, θα έπρεπε να συνεχίσουμε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καίγοντας λιγνίτη;
    Υ.Γ. Αυτό το σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος αποτελεί καρικατούρα Ράμπο. Αποτελεί υποχείριο του Σουφλιά και χρησιμοποιείται αποκλειστικά γιά λόγους εντυπωσιασμού και διαφήμισης βάζοντας πρόστιμα δεξιά κι αριστερά. Δεν πρόκειται βέβαια να τολμήσει να βάλει πρόστιμο π.χ. στο Δήμο Αθηναίων ή στο…ΥΠΕΧΩΔΕ, που παραβιάζει και το ίδιο σαν Υπουργείο την περιβαλλοντική νομοθεσία. Ούτε και πρόκειται να κλείσει τη ΔΕΗ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η ΔΕΗ δεν φαλτσάρει περιβαλλοντικά. Σημαίνει ότι η περιβαλλοντική συνειδητοποίηση δεν περνά μέσα από την κρατική προπαγάνδα, στην οποία τσιμπάνε οι αφελείς.

  3. Striker- δηλ. με λίγα λόγια το ζητούμενο είναι το ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ(!!!!) .
    Τόσοι θεσμικοί φορείς (όλοι οι κρατικοδίαιτoι, ΡΑΕ, ΔΕΣΜΙΕ ,ΔΕΗ ,ΕΣΕΕ ,ΤΕΕ, πανεπιστήμια κλπ) αλλά και ιδιώτες, έχεις δει τίποτα αξιόλογο; Επιτέλους δεν αξίζει να καθίσουμε σε ένα στρόγγυλο τραπέζι να συζητήσουμε;
    Όλο κουτοπονηριά και μπαμπεσιά ,μας τιμά αυτό ?
    Ότι άφορα την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, αυτή είναι και επιτέλους έλαβε θέση μετά από καταδίκη στα Ε.Δ.Α.Δ. και στο Συμβούλιο Υπουργών Ε.Ε.
    Καλή κακή αυτή είναι .
    Παρόμοιως δεν έπρεπε να λάβει θέση και για το Στρατώνη; Μια επίσκεψη είναι αυτή . Δεν δικαιολογείται καθυστέρηση!

  4. Η ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΞΟΔΕΥΕΙ ΣΕ ΥΠΕΡΟΓΚΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ.

    ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ, ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΝΘΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟΘΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΚΙΟΛΑΣ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΑ, ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΙΜΟΔΟΤΕΙΤΑΙ Η ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑΞΗ!

    ΚΙ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΔΕΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ!!!

  5. Την παντελή έλλειψη ενεργειακού σχεδιασμού αλλά και ερωτηματικά ως προς το “μυστικό” ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας αναδεικνύουν τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για την προηγούμενη χρήση.
    Συγκεκριμένα, οι ζημιές της ΔΕΗ ανήλθαν στα 305,9 εκ. ευρώ το 2008, έναντι κερδών 216,3 εκατ. ευρώ το 2007, ενώ τα συνολικά έσοδα έφτασαν στα 5.823,5 εκατ. αυξημένα κατά 669,3 εκατ. ευρώ (+13%).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.