Εδωσαν άδεια για εξόρυξη βωξίτη μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών!


ΤΩΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ “ΑΜΑΡΤΙΕΣ” ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ…

Delphoi.jpgΠρωτοφανή προνομιακή μεταχείριση επιφύλαξε το υπουργείο Πολιτισμού επί υπουργίας των κυρίων Γιώργου Βουλγαράκη και Μιχάλη Λιάπη στην εταιρεία «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.».

Οπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», το συγκεκριμένο υπουργείο έδωσε άδεια εξόρυξης βωξίτη στην εταιρεία του κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου μέσα στη ζώνη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών! …”

(Πηγή: http://iteanet.blogspot.com/ από το “Πρώτο Θέμα” της 15/3/2009)

Η προνομιακή μεταχείριση μεταλλευτικών (και άλλων) εταιρειών από το Υπουργείο Πολιτισμού απαράδεκτη  μπορεί να είναι, “πρωτοφανής” όμως σίγουρα δεν είναι! Αντιγράφουμε παρακάτω ένα παλαιότερο δικό μας κείμενο, σχετικά με την “προνομιακή” μεταχείριση που είχε από το Υπουργείο Πολιτισμού ένας άλλος σημαντικός αρχαιολογικός τόπος: η Ελληνιστική πόλη των Σταγείρων στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής, χτισμένη σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από το Φίλιππο Β’ προς τιμήν του Αριστοτέλη (http://www.antigold.gr/gr/default.asp?itemID=207&Title=Αρ.Στάγειρα-Κηπουρίστρα).

Όσα αναφέρονται παρακάτω  συνέβησαν όχι και τόσο παλιά: στο διάστημα 1999-2000, με Υπουργούς Πολιτισμού τους Ελισάβετ Παπαζώη και Θεόδωρο Πάγκαλο. Οι δυο αυτοί Υπουργοί έδωσαν άδεια εγκατάστασης του εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού της TVX HELLAS κυριολεκτικά ΕΠΑΝΩ στα ερείπια της αρχαίας πόλης! Το σχέδιο αυτό ακυρώθηκε με την απόφαση 613/2002 της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, όμως ο κίνδυνος για τον τόπο δεν έχει απομακρυνθεί οριστικά. Το “Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που περιμένει έγκριση από τα συναρμόδια Υπουργεία, περιλαμβάνει επαναλειτουργία των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Ολυμπιάδας. Και πρέπει να τονιστεί ότι αυτή τη φορά είναι το Υπουργείο Πολιτισμού που αρνείται να δώσει την έγκριση…

Μια  Βιομηχανια Χρυσου Πανω στη Γενετειρα του Αριστοτελη!

4HelAltar Aπό τα ευρήματα των ελληνιστικών Σταγείρων: ένα μεγάλο θυσιαστήριο

 

“Γίνεται σαφές ότι, ολόκληρη η έκταση στην οποία η ΤVX προτίθεται να εγκαταστήσει το εργοστάσιο χρυσού, βρίσκεται στο μέσον μιας μεγάλης αρχαίας πόλης η οποία, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, ήκμασε από τα μέσα του 4ου μέχρι τον 1ο προχριστιανικό αιώνα. Η αρχαιολογική έρευνα, που βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και κατά τη γνώμη μας πρέπει να συνεχιστεί, έχει αποκαλύψει ήδη σημαντικά τμήματα της οχύρωσης αυτής της πόλης, ένα μεγάλο θυσιαστήριο, τμήματα λιθόστρωτων δρόμων, σπίτια, εργαστηριακούς και αποθηκευτικούς χώρους…
Μετά τα παραπάνω, προκύπτει αβίαστα η επιστημονική εκτίμηση (που για τον ανασκαφέα, με βάση την ανασκαφική εμπειρία και τη γνώση της ευρύτερης περιοχής, τείνει να γίνει βεβαιότητα) ότι στο χώρο που η TVX σκοπεύει να εγκαταστήσει το εργοστάσιο χρυσού, εντοπίζεται η επανιδρυθείσα από το Φίλιππο Β’ πόλη των Σταγείρων”!
Κώστας Σισμανίδης, αρχαιολόγος της 16ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ανασκαφέας των Σταγείρων, 1999.

Η “επανιδρυθείσα από τον Φίλιππο Β’ πόλη των Σταγείρων”, πατρίδα του μεγάλου φιλόσοφου Αριστοτέλη, μια από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, προοριζόταν να γίνει θυσία στο βωμό του χρυσού… 9 χρόνια μετά την αποκάλυψη τους και τη σχετική επίσημη ανακοίνωση από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, τα Ελληνιστικά Στάγειρα δεν έχουν κηρυχθεί ακόμα “αρχαιολογικός χώρος”. Δεν θα τα βρείτε σε κανένα τουριστικό οδηγό και δε θα δείτε πουθενά φωτογραφίες τους. Οι Κυβερνήσεις μας θα προτιμούσαν να μην υπήρχαν. Το Συμβούλιο Επικρατείας ακύρωσε τα σχέδια της TVX, όμως η Κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να “παρακάμψει” την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η αρχαία πόλη είναι απλά εμπόδιο.

Αρχαϊκα – Κλασσικα Σταγειρα

9StagiraWallΤμήμα της οχύρωσης των κλασσικών Σταγείρων, στο μαγευτικό τόπο που λέγεται Ολυμπιάδα 

 

Τα Αρχαία Στάγειρα – η αρχαϊκή και κλασσική φάση της πόλης – βρίσκονται στη μικρή χερσονησο Λιοτόπι, στο νότιο άκρο της Ολυμπιάδας και ήρθαν στο φως το 1990 από τον αρχαιολόγο Κώστα Σισμανίδη της 16ης ΕΠΚΑ. Για την καλύτερη προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε το Στάγειρα “αρχαιολογικό χώρο” και θεσμοθέτησε στην περιοχή “αδόμητη ζώνη”.
Ήδη από το 1993-94, τόσο η 16η ΕΠΚΑ και η Προϊσταμένη της Ιουλία Βοκοτοπούλου, όσο και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, είχαν εκφραστεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κατά της κατασκευής μεταλλουργίας χρυσού στη γειτονιά των αρχαίων Σταγείρων. Το 1995, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μικρούτσικος, έδωσε την ακόλουθη απάντηση σε σχετική ερώτηση που τέθηκε στη Βουλή:

“… Πιστεύουμε ότι γίνεται σαφές πως η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης προσβάλλει την ιστορική μνήμη αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, υποβαθμίζει αισθητικά το περιβάλλον του και δημιουργεί σοβαρότατες περιβαλλοντικές συνέπειες. Είναι δε σαφές ότι θα προκληθεί δυσφήμιση του τόπου μας, μόλις γίνει γνωστό ότι βιομηχανία με ιδιαίτερα τοξικά απόβλητα εγκαθίσταται στην παγκοσμίως γνωστή πατρίδα του μεγάλου φιλόσοφου Αριστοτέλη- τα Στάγειρα. Για τους παραπάνω λόγους το Υπουργείο Πολιτισμού είναι αντίθετο με την ίδρυση μονάδας παραγωγής χρυσού στην Kοινότητα Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, γεγονός που ήδη έχει κάνει γνωστό στα συναρμόδια Υπουργεία”.

 Τα Στάγειρα καταστράφηκαν από το Φίλιππο Β’ το 349 π.Χ. – σύμφωνα με την ιστορία, ο ίδιος ο Φίλιππος ξανάχτισε την πόλη μερικά χρόνια αργότερα, προς τιμήν του Αριστοτέλη που ήταν τότε δάσκαλος του νεαρού Αλεξάνδρου. Ωστόσο, τα αρχαιολογικά δεδομένα έδειχναν ότι η πόλη των Σταγείρων δεν ξαναβρήκε ποτέ πια την παλιά της αίγλη και σταδιακά εγκαταλείφθηκε. Το φθινόπωρο του 1999, η πόλη του Φιλίππου του Β’ ήρθε στο φως, χάρη στην TVX – όχι όμως στο Λιοτόπι αλλά ψηλότερα, στον κάμπο της Ολυμπιάδας, μέσα στο χώρο του μεταλλείου, ακριβώς εκεί όπου η TVX σκόπευε να εγκαταστήσει το εργοστάσιο χρυσού…

Ελληνιστικα Σταγειρα  

3HelStagiraΕρείπια των Ελληνιστικών Σταγείρων που ήρθαν στο φως το καλοκαίρι του 1999. Στο βάθος, το εργοστάσιο εμπλουτισμού μεταλλευμάτων…

 

Με τον κ. Μικρούτσικο τελείωσε “η εποχή της αθωότητας”. Το Δεκέμβριο του 1996 υπογράφηκε ο περίφημος νόμος 2436/96, με τον οποίο η Κυβέρνηση ενέκρινε την “επένδυση” της TVX προκαταβολικά – και οι συναρμόδιοι Υπουργοί ήταν υποχρεωμένοι να υπερβούν όλα τα πιθανά “εμπόδια” που έπεφταν στον τομέα αρμοδιότητάς τους. Των Υπουργών Πολιτισμού μη εξαιρουμένων…

Στις 30 Ιουλίου 1999, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Παπαζώη υπέγραψε την “Προέγκριση Χωροθέτησης του Εργοστασίου Χρυσού”. (Πρόκειται για την ίδια κ.Παπαζώη που διερρήγνυε τα ιμάτιά της για να μη γίνουν μεταλλουργίες χρυσού στην Πέργαμο της Τουρκίας και στη Μήλο, στην εκλογική της περιφέρεια. Πώς αλλάζει ο άνθρωπος…).

Ο νόμος όριζε ότι πριν την τελική έγκριση έπρεπε να προηγηθεί μια “πλήρης αρχαιολογική έρευνα” – και η αρχαιολογική έρευνα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1999, με χρηματοδότηση από την “ενδιαφερόμενη” TVX. Υπό την πίεση εταιρείας και Κυβέρνησης, η έρευνα που έγινε διήρκεσε συνολικά λιγότερο από τρεις μήνες (!) και ήταν ελλιπέστατη. Όμως, ακόμα κι έτσι, έφερε στο φώς εκπληκτικά ευρήματα που οδήγησαν τον υπεύθυνο αρχαιολόγο στη βεβαιότητα ότι βρίσκεται μπροστά στην επανιδρυθείσα από το Φίλιππο Β’ πόλη των Σταγείρων. Μεγάλο μέρος της πόλης και του τείχους της είχαν ήδη καταστραφεί από την υπάρχουσα λίμνη τελμάτων και η TVX κατέστρεψε κι αυτή ότι μπορούσε, πριν επέμβει η Αρχαιολογική Υπηρεσία.   

6HelWorkshop4Καμίνι κεραμικής ελληνιστικής περιόδου, από τα καλύτερα διατηρημένα που έχουν βρεθεί στον Ελληνικό χώρο

 

Στο ίδιο διάστημα, αρχαιολογική έρευνα είχε λάβει χώρα και στην Kηπουρίστρα, η οποία αποκάλυψε αρχαίες και βυζαντινές στοές μεταλλείων, νερόμυλους, μεταλλουργικά εργαστήρια και πλήθος αρχαίων εκκαμινεύσεων.

Στις 23 Μαϊου 2000, με συνοπτικές διαδικασίες και παρά την αντίθετη άποψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το Kεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε τη συγκατάθεσή του για την εγκατάσταση του εργοστασίου χρυσού και της λίμνης τελμάτων.

Οι ισχυρές αντιρρήσεις που εκφράσθηκαν από την κ.Kουκούλη, προϊσταμένη της 16ης ΕΠΚΑ, η οποία τόνισε ότι πρόκειται για μια βαριά βιομηχανία, η οποία εγκαθίσταται σε ένα ευαίσθητο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και καλό θα είναι να μην γίνει στη συγκεκριμένη θέση” , αγνοήθηκαν τελείως. Από την άλλη, νέες και πρωτάκουστες μέθοδοι “προστασίας” των αρχαιοτήτων επινοήθηκαν, χάριν της TVX. Ο κ. Ταβλάκης, προϊστάμενος της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που ερεύνησε την Kηπουρίστρα, πρότεινε οι αποκαλυφθείσες αρχαιότητες να διατηρηθούν “εν καταχώσει”. Να σκεπαστούν δηλαδή με στρώματα άμμου, ώστε να μην κινδυνεύσουν από τις μεμβράνες και τα φίλτρα που θα τοποθετήσει η εταιρεία για να στεγανοποιήσει τον πυθμένα της κοιλάδας. Παρέλειψε να αναφέρει ότι, στη συνέχεια, τα πάντα θα καλύπτονταν από μια τοξική λάσπη ύψους 104 μέτρων!

Η ταφοπλακα της αρχαιας πολης…

Τέλος, στις 13 Ιουνίου 2000, ο κ.Πάγκαλος έδωσε την οριστική έγκριση του Υπουργείου για την κατασκευή του εργοστασίου στη θέση Μαυρόλακκας της Ολυμπιάδας και της λίμνης τελμάτων στην Kηπουρίστρα. Σε έγγραφο με ημερομηνία 13/6/2000 που φέρει την υπογραφή του, ο κ.Πάγκαλος δηλώνει:

“Τα ευρήματα των ανασκαφικών ερευνών δεν καθιστούν απαγορευτική από πλευράς Αρχαιολογικού Νόμου την εγκατάσταση της συγκεκριμένης βιομηχανικής μονάδας στην περιοχή… η ενδιαφερόμενη εταιρεία θα λάβει υπ’ όψιν της όλες τις αποκαλυφθείσες αρχαιότητες και θα προβλέψει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες συντηρήσεως και προστασίας τους”.

Έτσι το Ελληνικό Υπουργείο “Πολιτισμού” μεταβιβάζει την ευθύνη προστασίας των πολιτιστικών μας θησαυρών στην TVX, μια εταιρεία η οποία έχει ήδη καταδικαστεί για τις καταστροφές αρχαιοτήτων που διέπραξε το καλοκαίρι του 1999 στην Ολυμπιάδα και την Κηπουρίστρα. Αυτό σημαίνει ότι οι αυστηροί Αρχαιολογικοί Νόμοι ισχύουν μόνο για μας τους “ιθαγενείς”. Όταν πρόκειται για μια ξένη εταιρεία που θέλει να εγκαταστήσει μια από τις πλέον ρυπογόνες βιομηχανίες στην καρδιά μιας παγκοσμίως γνωστής αρχαίας πόλης, οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν!


Μία απάντηση στο “Εδωσαν άδεια για εξόρυξη βωξίτη μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών!”

  1. Οπως σας έχουμε συστήσει και παλαιότερα, δεν είναι ιδαίτερα σώφρον να αναπαράγετε άρθρα χωρίς να έχετε άποψη και μάλιστα από πηγές αμφίβολης αξιπιστίας και κινήτρων. Γιά το βωξίτη π.χ. είδαμε μιά παραπομπή σε άρθρο άλλων “οικολόγων”, που με τη σειρά τους αναπαράγουν άρθρο του Πρώτου Θέματος.
    Ετσι είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πως οι συμπαθείς “οικολόγοι”-ορειβάτες της Ιτέας αντιτίθενται στην αιολική ενέργεια (μάλιστα, έτσι είναι). Γιά δε το Πρώτο Θέμα, τί να πούμε. Είναι μιά γνωστή παράγκα εκβιαστών, πολύ μεγάλης…εγκυρότητας !

    Αν πρόθεσή σας ήταν να ανασύρετε από το ντουλάπι ιστορίες με την αρχαιολογία και τα Μεταλλεία, έχει καλώς, αλλά δεν χρειάζεται να βάζετε και τη σάλτσα του βωξίτη και των Δελφών ή ό,τι άλλο σας προκύψει.
    Στο κάτω-κάτω, στην περίπτωση των Μεταλλείων αποφάνθηκε το ΚΑΣ, αν δεν κάνουμε λάθος. Συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία. Εκτός κι αν εσείς είστε ειδική και στην αρχαιολογία και γνωρίζετε περισσότερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.