Mεταλλευτικές εταιρείες που η Νορβηγική Κυβέρνηση βρίσκει “καταστροφικές για το περιβάλλον”!


Η BARRICK, H RIO TINTO ΚΑΙ Τ’ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ…

Με δελτίο τύπου στις 30 Ιανουαρίου 2009, το Υπουργείο Οικονομικών της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι το Κρατικό Ταμείο Συντάξεων (Government pension fund) απέσυρε τις επενδύσεις του από την Καναδική μεταλλευτική εταιρεία Barrick Gold, λόγω  της συμμετοχής της σε σοβαρές περιβαλλοντικές καταστροφές στο μεταλλείο Porgera, στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Το Κρατικό Ταμείο Συντάξεων επενδύει σε εταιρείες σε όλο τον κόσμο, με σκοπό την αύξηση των οικονομικών αποδόσεων στους Νορβηγούς πολίτες, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα Ηθικών Αρχών που αποκλείει εταιρείες που προκαλούν σοβαρή καταστροφή του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου:

“Η πρακτική διάθεσης των μεταλλευτικών τελμάτων στην κοίτη ποταμού, αποτελεί παραβίαση των διεθνών κανόνων…
Οι διαβεβαιώσεις της εταιρείας ότι οι δραστηριότητές της δεν προκαλούν μακροχρόνιες και μη-αναστρέψιμες βλάβες στο περιβάλλον, έχουν λίγη αξιοπιστία”.

Το μεταλλείο Porgera  ήταν το μοναδικό μεταλλείο της Barrick που μελέτησε η Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου της Νορβηγίας, λόγω περιορισμένων πόρων. Όμως η εξαιρετικά κακή φήμη της Barrick, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χρυσού στον κόσμο, εκτείνεται από τη Νεβάδα και τη Χιλή μέχρι την Τανζανία και την Αυστραλία, όπου τα προγράμματά της συναντούν σημαντική αντίσταση. Δείτε ενδεικτικά το http://www.protestbarrick.net/και το Great Basin Resource Watch.

Η Barrick είναι μια από τις επτά μεταλλευτικές πολυεθνικές που το Υπουργείο της Νορβηγίας έχει αποκλείσει από τις επενδύσεις του, μεταξύ των οποίων η Rio Tinto και η Freeport McMoran.


Μία απάντηση στο “Mεταλλευτικές εταιρείες που η Νορβηγική Κυβέρνηση βρίσκει “καταστροφικές για το περιβάλλον”!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.