“Ο άσχημος Καναδός” 3: το Καναδικό κράτος ενάντια στους πολίτες του


ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

http://www.dominionpaper.ca/articles/2111

135 ετών είναι ο ο Μεταλλευτικός Νομος του Καναδά και ανάγεται στην εποχή της “Αγριας Δύσης”. Όλα τα μεταλλευτικά δικαιώματα, όλο το υπέδαφος της χώρας, ανήκει στο Στέμμα, δηλαδή …στη Βασίλισσα της Αγγλίας. Η μεταλλεία υπερισχύει της ατομικής ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων των ιθαγενών στη γη τους (που κατά τα άλλα προστατεύονται).

Σήμερα τα “Πρώτα Έθνη” και οργανώσεις πολιτών προσπαθούν να αλλάξουν αυτό το νόμο που δεν δίνει κανένα δικαίωμα λόγου στις κοινότητες για το αν και πού θα γίνει μεταλλευτική εκμετάλλευση.

OI NEOI ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

http://www.dominionpaper.ca/articles/2051

Συγκέντρωση αλληλεγύης στους έξι φυλακισμένους ΚΙ στο Τορόντο

Όταν το “Πρώτο Έθνος” των ΚΙ (Kitchenuhmaykoosib Inninuwug…) αποφάσισε σε δυο δημοψηφίσματα να μην δεχτεί εκμετάλλευση μεταλλείων στη γη της, η Κυβέρνηση του Οντάριο έστειλε στη φυλακή τον αρχηγό και όλο το συμβούλιο της φυλης. Λίγο νωρίτερα, ο αρχηγός του Έθνους των Algonquin είχε επίσης καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης, επειδή προσπάθησε να σταματήσει την εξόρυξη ουρανίου στη δική τους γη. Το Σύνταγμα του Καναδά λέει ότι απαιτείται η συναίνεση των Πρώτων Εθνών, αυτό όμως έρχεται σε συγκρουση με τον Μεταλλευτικό Νόμο του Οντάριο. Και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις, το δικαστήριο έκρινε ότι ο Μεταλλευτικός Νόμος υπερισχύει!

Τώρα οι ΚΙ κατηγορούν τον Καναδά για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η υπόθεση θα εκδικαστεί το Φεβρουάριο στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ…

Η ΠΙΟ ΒΡΩΜΙΚΗ ΕΞΟΡΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

http://www.dominionpaper.ca/articles/2124

Το μεγαλύτερο βιομηχανικό project που σκέφτηκε ποτέ ο άνθρωπος, η μεγαλύτερη επιφανειακή εξόρυξη στον πλανήτη και η πιο βρώμικη, είναι η εξόρυξη πετρελαιούχου άμμου (tar sands) στην Αλμπέρτα του Καναδά. Ανυπολόγιστες οι συνέπειες για τα δάση, τα νερά, το κλίμα και φυσικά τα ιθαγενή “Πρώτα Έθνη” του Καναδά.

ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ

http://www.dominionpaper.ca/articles/2118

Οι καρκίνοι που προκαλεί η έκθεση στον αμίαντο είναι η σημαντικότερη – και με διαφορά – επαγγελματική αιτία θανάτου, με 100.000-140.000 θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Χώρα με παραδοσιακά ισχυρή βιομηχανία εξόρυξης αμιάντου ο Καναδάς, απέκρυπτε για πάνω από 60 χρόνια από το κοινό και τους εργαζομένους την καρκινογόνο δράση του.

Ο Καναδάς είναι σήμερα η μόνη βιομηχανοποιημένη χώρα που διατηρεί βιομηχανία εξόρυξης και εξαγωγής αμιάντου, παρά τη γενική απαγόρευση της χρήσης του στις περισσότερες χώρες της Δύσης. Οι εταιρείες εξόρυξης έχουν στενές σχέσεις με την Κυβέρνηση η οποία παρέχει οικονομική, πολιτική και διπλωματική στήριξη ώστε να συνεχίσει να υπάρχει αγορά για τον αμίαντο. Ο Καναδάς προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να ακυρωθεί η απαγόρευση της χρήσης αμιάντου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (!) που ευτυχώς δεν έγινε δεκτή.

Σήμερα ο Καναδικός αμίαντος εξάγεται στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, χωρίς τη σήμανση “επικίνδυνο υλικό” (άλλη μια επιτυχία της Καναδικής Κυβέρνησης…) , εξακολουθώντας να αποκρύπτει τους σοβαρούς κινδύνους από τη χρήση του.

Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ “ΟΡΦΑΝΩΝ” ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ

http://www.dominionpaper.ca/articles/2136

Η μακρά μεταλλευτική παράδοση του Καναδά έχει αφήσει πίσω της πάνω από 100.000 (!!!) εγκαταλελειμμένα μεταλλεία, το κόστος των οποίων πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν οι Καναδοί πολίτες. Η εγκατάλειψη των μεταλλείων όμως δεν είναι ένα “ιστορικό” ζήτημα όπως η βιομηχανία θέλει να το παρουσιάζει. Πτωχεύσεις, ανεπαρκείς ασφαλιστικές δικλείδες και παραθυράκια του νόμου, επιτρέπουν ακόμα και σήμερα σε κάποιες εταιρείες να αποχωρούν ανενόχλητες, αφήνοντας τους φορολογούμενους να πληρώσουν τα σπασμένα.


8 απαντήσεις στο ““Ο άσχημος Καναδός” 3: το Καναδικό κράτος ενάντια στους πολίτες του”

  1. Το σήριαλ με τον “Ασχημο Καναδό” συνεχίζεται, ήδη είμαστε στην 3η συνέχεια και ακόμη αναδημοσίευετε άρθρα του…περασμένου φθινοπώρου, από το Dominion. Αν βρεθεί επίσης ο “Καλός” και ο ¨Κακός” πάτε σε νέα version του κλασσικού γουέστερν, στον Καναδά!

    Επειδή η ιστορία τραβάει σε μάκρος και γιά να σοβαρευτούμε λιγάκι, θα σημειώσουμε τα εξής:
    – Σε πάμπολλα άρθρα του Dominion ακολουθεί αυστηρή κριτική από σκεπτόμενους πολίτες, που γιά να πεισθούν λένε πώς χρειάζονται το αυτονόητο, δηλ. επιχειρήματα, στοιχεία και νούμερα και όχι αφορισμούς και τσιτάτα.
    – Το project της “πισσούχας” άμμου διεξάγεται στην έρημο, σε μιά περιοχή όπου λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους ο όρος “κρανίου τόπος” είναι επιεικής. Ενας πολίτης μάλιστα δίνει και μιά άλλη διάσταση/πληροφόρηση, αν και εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν έθεσαν τις προυποθέσεις που αναφέρει:
    “Οι εταιρείες δεν γλύστρησαν λαθραία εκεί γιά να αρχίσουν την εξόρυξη. Ηρθαν σε συμφωνία με τα “Πρώτα Εθνη” και την κυβέρνηση, πέρασαν από μιά επίπονη και μακρά διαδικασία κανονισμών και έκοψαν και κάποιες τεράστιες επιταγές γιά το σκοπό αυτό…Η κοινότητα των Πρώτων Εθνών τους έδωσε το πράσινο φώς, αφού μπήκαν αρκετά μηδενικά στην επιταγή” !…
    – Το ποιά είναι η συναινετική διαδικασία και οι κανονισμοί που αναφέρονται παραπάνω, θα το πούμε σε μιά άλλη συνέχεια. Σε αυτή συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν “έννομο” συμφέρον, συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών κοινωνιών.
    – Τί να πούμε γιά τον αμίαντο. Από τη δεκαετία του ’60 είχε απαγορευθεί κι όλος ο κόσμος το γνώριζε. Πώς είναι δυνατόν ο Καναδάς να επιχείρησε να πείσει την Ευρώπη (;!) Εδώ και δεκαπέντε χρόνια οι Ευρωπαίοι ξήλωσαν ακόμη και τη μόνωση στους τοίχους του κτιρίων της ΕΕ. Σημειωτέον, ότι ακόμη και η Ιαπωνία μέχρι πρότινος επέτρεπε τη χρήση αμιάντου, όντας σε μεταβατικό στάδιο κατάργησης του. Σήμερα πολλές εταιρείες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, έχουν χρεωκοπήσει και συνεχίζουν να χρεωκοπούν, πληρώνοντας σχετικές αποζημιώσεις και κάνοντας πλούσιους τους γνωστούς εξειδικευμένους δικηγόρους/κοράκια.

    Συμπέρασμα: Οπως σας έχουμε εξηγήσει και σε άλλες περιπτώσεις, η απλή αναδημοσίευση ισοδυναμεί με προπαγάνδα. Δεν φτάνει να αναμασάτε τό τί λένε άλλοι, επειδή τυχαίνει να είναι κι αυτοί εναντίον της μεταλλείας. Πρέπει να έχετε άποψη με επιχειρήματα και να μπορείτε να αρθρώνετε δικό σας λόγο.

    • Τα “πάμπολλα” κριτικά σχόλια στα άρθρα του Dominion είναι… ένα και μοναδικό! Και ο “σκεπτόμενος πολίτης” πίσω από αυτό είναι… ο εκπρόσωπος της Barrick!!! Oποία σατανική σύμπτωσις!

      Ο κύριος Stinger λοιπόν αποφάσισε μετά από τις Ελληνικές μεταλλευτικές εταιρείες, να υπερασπιστεί και τις ξένες. Όλες μαζί. Ακόμα και αυτές που κανείς στη μεταλλευτική βιομηχανία (στην οποία, είπαμε, δεν ανήκει…) δεν τολμάει να υπερασπιστεί!

      Οι περισσότερες από τις υποθέσεις για τις οποίες γράψαμε είναι πολύ γνωστές σε όποιον ασχοληθεί έστω και λίγο να μάθει τι συμβαίνει με τα μεταλλεία στον κόσμο. Αρκεί μια απλή αναζήτηση στο google. Και φυσικά δεν είναι οι μόνες. Το άρθρο για την πισσούχα άμμο δεν αναφερόταν στα Πρώτα Έθνη, αλλά στο τερατώδες μέγεθος της εξόρυξης. Για τον αμίαντο, συμμερίζομαι την έκπληξή σας αλλά ναι, αυτά έκανε και κάνει ο Καναδάς. Για όλα τα υπόλοιπα, έχετε τίποτα να μας πείτε κύριε Stinger;

      Είναι πραγματικά …σοκαριστικό το ότι ένα περιοδικό δεν στηρίζει τα οικονομικά συμφέροντα, όπως είναι το σύνηθες, αλλά τον κόσμο που πλήττεται από αυτά. Πάντως αν σας πνίγει το δίκιο, δεν έχετε παρά να γράψετε στο περιοδικό να διαμαρτυρηθείτε για τη “μονομερή” παρουσίαση.

  2. Μήπως θέλετε να σας στείλουμε όλες τις απαντήσεις πολιτών στο Dominion; Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν είναι ένας, αλλά πολλοί και επειδή έχουν άλλη άποψη από το Dominion, δεν σημαίνει βέβαια ότι εκπροσωπούν την Barrick ή μεταλλευτικές εταιρείες. Αυτό είναι η δική σας γνωστή λάσπη, που είστε συνηθισμένοι και εξασκημένοι στο να την πετάτε. Δεν σκοπεύουμε βέβαια εμείς να διαμαρτυρηθούμε στο αμφίβολων κινήτρων και χρηματοδότησης περιοδικό, το έκαναν Καναδοί σκεπτόμενοι πολίτες με εντοπιότητα, που γνωρίζουν τα πράγματα πολύ καλύτερα από εμάς (και από σας).

    Διαπιστώνουμε πως συνεχίζετε να μας προκαλείτε. Εμείς δεν σας ρωτήσαμε ποτέ από πού αντλείτε χρηματοδότηση και πού βρίσκετε πόρους και χρόνο γιά να συντηρείτε και να αναπτύσσετε όλη αυτή την εκστρατεία. Εδώ κάνουμε από δυό δουλειές γιά να τα φέρουμε βόλτα κι ο ελεύθερος χρόνος μας είναι πρακτικά μηδενικός.

    • Όταν ένας “απλός αναγνώστης” γράφει: “όλοι οι ισχυρισμοί που αφορούν την Barrick Gold Corporation είναι καθαρή μυθοπλασία” και στη συνέχεια λέει “κάναμε αυτές τις ερωτήσεις στο συγγραφέα υπό όρκο στο δικαστήριο” (της Barrick εναντίον του συγγραφέα!!!), τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουμε: Δεν είναι εκπρόσωπος της Barrick, είναι ο δικηγόρος της Barrick!!!

      Αν θέλετε να στείλετε όλες τις απαντήσεις πολιτών στα άρθρα του Dominion, περιλήψεις των οποίων δημοσιεύσαμε, παρακαλώ κάντε το!!! Όλες όμως. Όχι τη γνωστή μια!

  3. Προς ενημέρωση των αναγνωστών και δική σας αποστέλλουμε ενδεικτικά ένα σετ απαντήσεων στο…”αμερόληπτο” και “τεκμηριωμένο” άρθρο του Dominion γιά το μεγα-project της “πισσούχας” άμμου. Κάποιες απαντήσεις περιέχουν και ενδιαφέρουσες πληροφορίες γιά τα “Πρώτα Εθνη”…Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. Αλλά αν είναι, τότε καταρρέει και η ειδυλλιακή εικόνα των αθώων και κατατρεγμένων αυτόχθονων. Φαίνεται ότι πολλά άλλαξαν στο διάβα του χρόνου (;)…
    Δυστυχώς δεν είχαμε χρόνο γιά μετάφραση, εσείς που έχετε άφθονο γιά δραστηριότητες, κάντε ένα κόπο να τα μεταφράσετε γιά αυτούς που δεν γνωρίζουν αγγλικά.
    Δεν χρειάζεται επίσης να επαναλάβουμε ότι πρέπει να μάθετε να δέχεσθε τον αντίλογο. Και μην το κουράζετε άλλο, Ο ΡΟΛΟΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ.
    ——————————————————
    – Oilsands
    Submitted by Anonymous (not verified) on Sat, 2008-11-08 12:58.
    “As someone who wants to make informed decisions on issues based on a variety of sources, I find your reporting retoric full inacuracies that even I who has been reading about the oilsands for a while now, know are absolutely wrong!
    I want real information. I don’t want blind pro- or anti- arguments. They are not believable!!!”
    ——————————————————-
    – Anti-oilsands coalition or unbiased
    publication?
    Submitted by geo_tonz (not verified) on Mon, 2008-11-10 14:27.
    “I have to agree with the 1st comment. This project is by far an eco-friendly operation and in fact looks like a moonscape when driving through but publishing hearsay and outright BS just discredits valid environmental/socioeconmic concerns about the operation.
    I also find it amusing how interviewers always hunt out a first nation person to crap all over the operation but fail to mention that:
    -bands in this region take in millions (yes millions) of dollars from these companies
    -these companies build infrastructure within these comunities (schools, Community centers…)
    -The bills for almost all of the independent environmental monitoring ends up coming out of these companies pockets
    -ANY meeting with elders/chiefs has to be preceded by a sizable cheque and still does not guarantee the meeting will take place or that all parties will attend.
    -These companies have a mandate to hire Northerners (first nations) over non-northerners and regularly hire and train Northerners over more experienced non-Northerners.
    No I don’t work for Suncor. No I’m not racist. Yes it disgusts me to think that this operation was brought into being on the banks of the Athabasca River. There’s just a lot of stuff that goes on that isn’t nearly as sexy/popular to write about and so is never reported. I guess it has to follow the mold of: Big evil corporate giant who drowns puppies on the weekend exploits natives and destroys the environment.
    These companies didn’t sneak in there and start mining. They came to an agreement with first nations and government, went through a painful and long regulatory process and cut some huge cheques to do so. Yes it’s a friggin’ nightmareish operation but these companies do bend over backward toward the first nations community who essentially gave them the go-ahead once there was enough zeros on the cheque.”
    ——————————————————
    – Heavy Oil
    Submitted by Anonymous (not verified) on Mon, 2008-11-10 14:35.
    Just for your information: “Heavy oil” is the proper geological term for the hydrocarbon in these sands not “…doing whatever they can to hide this basic information…” But you’re obviously really doing your research and not scandalizing…”
    ——————————————————
    – I get it tar sands=bad.
    Submitted by Anonymous (not verified) on Thu, 2008-11-13 17:10.
    I get it tar sands=bad. Contaminated river=not good, duckies dead, no good either… all that other stuff also not ideal.
    I also want real information and am having some difficulties digging it up. I want numbers!
    Hey… but props on “obfuscate”.

    • Σας συγχαίρω για την αντικειμενικότητά σας! Γιατί όμως δε μας στείλατε ΟΛΑ τα σχόλια όπως είπαμε; Θα σας πω εγώ γιατί: Γιατί ΟΛΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τα υπόλοιπα σχόλια των “σκεπτόμενων πολιτών” στα κείμενα που δημοσιεύσαμε, ήταν επαινετικά για το περιοδικό. Δεν σας βόλευαν, κύριε Stinger?

      Από τις 15 περιλήψεις άρθρων και άλλα σχετικά με την Καναδική μεταλλευτική βιομηχανία που δημοσιεύσαμε, ο κύριος Stinger βρήκε ΕΝΑ να σχολιάσει. Συμπτωματικά, το μοναδικό για το οποίο υπήρχαν κάποια κριτικά σχόλια, τα οποία βέβαιως έκανε σημαία. Ξαναρωτάω: ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ, ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ;

      Για τους αναγνώστες που ενδιαφέρονται: ο Καναδάς δεσμεύεται από Συνθήκες να σέβεται τα δικαιώματα των αυτοχθόνων, όμως σε αυτόν τον τομέα σίγουρα δεν είναι πρωταθλητής. Αρχηγοί Πρώτων Εθνών πάνε φυλακή επειδή αρνούνται τη μεταλλεία! Τον Σεπτέμβριο του 2007, ο Καναδάς ήταν η μία από τις τέσσερις χώρες που αρνήθηκε να υπογράψει τη “Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών” – όπως έπραξαν και οι επίσης “προηγμένες” ΗΠΑ και Αυστραλία… Διαβάστε τη σχετική αναφορά στην Wikipedia.

      Θέλετε κι άλλα: Διαβάστε την προκαταρκτική αναφορά του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τον Καναδά. Kαι αν αυτή είναι η συμπεριφορά του Καναδά στους δικούς του αυτόχθονες πληθυσμούς, ας μη μιλήσουμε καλύτερα για τους ιθαγενείς άλλων χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται καναδικές εταιρείες, οι οποιες όπως είπαμε δεν δεσμεύονται από κανένα Καναδικό νόμο.

      Έχετε και για όλα αυτά δικαιολογία, κύριε Stinger;

  4. Μην αποπροσανατολίζετε την κουβέντα. Αρκετά είπαμε γιά αυτό το Dominion και γιά τα “Πρώτα Εθνη” κι αφήστε τους αναγνώστες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Γιά πολλά από τα άλλα που αναφέρετε έχουμε απαντήσει σε άλλη καταχώρηση (Η Καναδική μεταλλευτική βιομηχανία, “κοινωνικά υπεύθυνος πολίτης”;).

    Εμείς δεν είμαστε υπερασπιστές κανενός, αλλά ούτε και στραβοί κατήγοροι και αφοριστές σαν εσάς. Θέλουμε να βλέπουμε επιχειρήματα, αντίλογο και να σκεφτόμαστε κριτικά. Και πιστεύουμε ότι οι πολίτες αυτό χρειάζονται κι όχι υστερική προπαγάνδα σαν τη δική σας και άλλων άσχετων “οικολόγων” της κακιάς ώρας. Γιά να γίνει αυτό πρέπει να έρθουν στην επιφάνεια όλες οι απόψεις και δη οι τεκμηριωμένες, ακόμη κι αυτές που δεν σας αρέσουν. Καταλάβατε κύριοι (-ες);

    • Ανεκδιήγητος ο κ. Stinger! Μας μιλάει για τους “κλαψιάρηδες ιθαγενείς”, του απαντάμε με συγκεκριμένα έγγραφα του ΟΗΕ και μας λέει οτι αποπροσανατολίζουμε τη συζήτηση!!!
      Και μας βρίζει κι από πάνω…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.