Διακήρυξη 34 εκπροσώπων δήμων και πολιτών της Μικρασίας για το περιβάλλον


Αντισταση στη λεηλασια της φυσης και των πορων της

Σκηνή από τον πολύχρονο αγώνα κατά του χρυσωρυχείου της Περγάμου, που σήμερα λειτουργεί παράνομα

Ζούμε σε μια θαυμάσια περιοχή, με τη φύση της, την πολιτιστική της αφθονία και τις ιστορικές της τοποθεσίες, που βρίσκεται μεταξύ δύο νομών, του Τσανάκαλε και του Μπαλίκεσιρ και ονομάζεται χερσόνησος της Μπίγκα και κόλπος του Αδραμυτίου.

Ζούμε σε συνθήκες εξαναγκασμού, μια και συμβιώνουμε με τις έρευνες για την εύρεση κοιτασμάτων χρυσού και ασημιού και τη λειτουργία μεταλλείων.

Στη βόρεια πλευρά του βουνού Κάζ Νταγ, (πρόκειται για την αρχαία Ίδη) γύρω απ τις πόλεις Τσαν και Μπαϊραμίτς, έχουν δοθεί 60 άδειες μεταλλευτικών ερευνών, ενώ άλλες 50 δόθηκαν στη νότια πλευρά και στο βουνό Μάντρα στον κόλπο του Αδραμυτίου. Οι εταιρείες που πήραν τις άδειες σκοπεύουν να εφαρμόσουν «βίαια» τα αποτελέσματα των ερευνών τους, χωρίς να υπολογίζονται οι ζωές μας.

Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τον εξαναγκασμό αυτών των ανελέητων μεταλλευτικών ερευνών για τη δημιουργία εργοστασίων και θερμικών κέντρων, τσιμεντάδικων και ναυπηγείων που θα λεηλατήσουν το φυσικό περιβάλλον. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια προστασίας της περιοχής μας.

Τα διεθνή μονοπώλια και οι «συνεργάτες» τους πρόκειται σίγουρα να προκαλέσουν περιβαλλοντικές καταστροφές στον τόπο μας. Το μεγαλύτερο προγραμματισμένο σχέδιο περιβαλλοντικής κατάρρευσης, ο νόμος 5117 για τα μεταλλεία, δίνει την ευκαιρία της λεηλασίας. Ο νόμος αυτός παρέχει οπουδήποτε και σε οποιονδήποτε άδεια για την εξόρυξη μεταλλευμάτων, με μερίδιο του κράτους μόνο 2%, γεγονός επίσης απαράδεκτο.

Ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας και οι οικονομικές μας δραστηριότητες, που δεν βλάπτουν το περιβάλλον, δίνουν περισσότερα πλεονεκτήματα στον τόπο μας απ ό,τι τα μεταλλεία. Γύρω απ τον κόλπο του Αδραμυτίου, όπου παράγουμε το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο και πλήθος άλλα πιστοποιημένης ποιότητας αγροτικά προϊόντα, εξασφαλίζουμε εισόδημα οκτώ δις δολαρίων.

Ο τουρισμός επίσης είναι μία καλή ευκαιρία για το Τσανάκαλε και το Αδραμύτι, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. Οι πάνω από 400 αρχαίες πόλεις και τα άλλα ιστορικά κτίσματα είναι πολυτιμότερες απ τα μεταλλεία. Με τον Θαλάσσιο, Οικολογικό και Ιαματικό (Θερμές πηγές) Τουρισμό, εξασφαλίζουμε εισόδημα δις δολαρίων, γι’ αυτό πρέπει να θεωρούμε την όλη περιοχή ως «παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

Το βουνό Κάζ Νταγ αποτελεί πηγή παροχής νερού για τις ευρύτερες περιοχές του Τσανάκαλε και του Αδραμυτίου ακόμη και της Λέσβου. Λόγω της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας που οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, το νερό αποτελεί το πολυτιμότερο συστατικό του αιώνα μας. Είμαστε αντίθετοι στη χρησιμοποίηση του νερού στις εξορυκτικές εργασίες χρυσού και στη μόλυνση του με στάχτη και δηλητηριώδες κυάνιο. Οι χίλιες πηγές του Κάζ Nταγ δεν πρέπει να μετατραπούν σε δάκρυα.

Από την άδεια που παρέχεται θα υπάρξουν τεράστιες τρύπες με διάμετρο ένα χιλιόμετρο και βάθος 400 μέτρα και τεράστια φράγματα, στα οποία θα εναποτίθεται η δηλητηριώδης λάσπη και τα κατάλοιπά των ορυχείων.

Θα κάνουμε κάθε δυνατή ενέργεια για να αποτρέψουμε τα παραπάνω. Δεν θα τους αφήσουμε να δημιουργήσουν νέες περιοχές σαν τη Μπάλια, που είναι μια μικρή πόλη κοντά στο Μπαλίκεσίρ, με πολλά ορυχεία, από παλιά.

Η προσφυγή κατά του ιμπεριαλιστικού νόμου 5117 καθυστερεί τρεισήμισι χρόνια τώρα στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Περιμένουμε την ακύρωσή του. Αντί αυτού θα πρέπει να συνταχθεί νέος νόμος, σύγχρονος, που θα προστατεύει το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, σύμφωνα με το συμφέρον του τόπου μας και με σεβασμό στη κοινή γνώμη.

Οι πάνω από 100 άδειες που δόθηκαν για τα βουνά Κάζ Νταγ και Μάντρα δεν έχουν ακυρωθεί ακόμη. Κάθε είδους νέες εφαρμογές τέτοιων αδειών πρέπει να απορριφθούν.

Η ζωή είναι πολυτιμότερη απ’ το χρυσό των βουνών, δεν θα επιτρέψουμε τη χειροτέρευση των συνθηκών της ζωής μας μόνο για το οικονομικό όφελος ορισμένων. Ως πολίτες, είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τον τόπο μας και όπως ο μεγάλος μας ηγέτης Κεμάλ Ατατούρκ επεσήμανε: «Tα χώματα της πατρίδας μας είναι ιερά, δεν μπορεί να αφεθούν στα χέρια της μοίρας». Είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε οργανωμένες δράσεις για την προστασία μας, ενάντια στα ορυχεία του κυανίου για το χρυσό και το ασήμι, αλλά και στα θερμικά κέντρα, που απειλούν την αγροτική παραγωγή και το νερό κάθε πηγής μας.

Προσκαλούμε όλους τους πολίτες στον αγώνα για την προστασία της ζωής μας και του τόπου μας, μια προσπάθεια με ευαισθησία, με επάρκεια, αλλά και ευθύνη.

Οι ζωές μας και ο τόπος μας, ανήκουν σε μας και γι’ αυτό θα τις υπερασπιστούμε.

Οι ζωές μας είναι η πατρίδα μας, γι’ αυτό πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Αν αντισταθούμε, δεν μπορούν να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους.

Οπωσδήποτε οι μέρες αυτού του τόπου δεν βρίσκονται στο τέλος τους, είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε δίκιο, δεν φοβόμαστε τίποτε και θα κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.