Τέταρτος Ιδιοκτήτης Μέσα σε Δυο Χρόνια για τo Xρυσωρυχείο των Σαπών


Χορος Κερδοσκοπων Γύρω απο τον ελληνικο ορυκτο πλουτο

Χθές ήταν η SCARBOROUGH, προχθές η GREENWICH, σήμερα η MINSEC και αύριο η COPPERCO…

Στις 16 Μαϊου οι μέτοχοι της Αυστραλέζικης COPPERCO MINERALS (www.copperco.com.au) ενέκριναν τη συγχώνευση της εταιρείας με τη MINSEC (“MINERAL SECURITIES”) και έτσι πολύ σύντομα η πρώτη θα είναι η νέα ιδιοκτήτρια του χρυσωρυχείου των Σαπών στην Ελληνική Θράκη… Ποιές είναι αυτές οι εταιρείες και πώς μας προέκυψαν;

Το Μάιο του 2006 η GREENWICH RESOURCES συγχωνεύθηκε με τις Αυστραλέζικες εταιρείες μεταλλευτικών ερευνών BUKA MINERALS και DANAE RESOURCES για να σχηματίσουν την SCARBOROUGH MINERALS. “Εγκέφαλος” της συγχώνευσης και Πρόεδρος της νέας εταιρείας, ο γνωστός ως “κύριος Χρυσός” της Αυστραλίας, Robert Champion de Crespigny, ιδρυτής της NORMANDY MINING και Πρόεδρος της μέχρι την εξαγορά της από τη NEWMONT. Υπενθυμίζουμε ότι η NORMANDY ήταν παλαιότερα ιδιοκτήτρια του χρυσωρυχείου του Περάματος κι έτσι ο κ. De Crespigny επιστρέφει στη γη της Θράκης με σκοπό να βγάλει χρυσό από τα σπλάχνα της.

“Προίκα” της GREENWICH στο προξενιό, το μοναδικό περιουσιακό της στοιχείο, το χρυσωρυχείο των Σαπών που ακυρώθηκε μεν από το Συμβούλιο Επικρατείας αλλά εξακολουθεί να περιφέρεται ως πολύφερνη νύφη. Σε δελτίο τύπου με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2006, η SCARBOROUGH διαφημίζει τις Σάπες σαν ένα έργο “των 100.000 ουγγιών το χρόνο” και λέει σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας:

“Η απόφαση, η οποία ήταν αναμενόμενη σημαίνει ότι το έργο μπαίνει τώρα σε μια νέα διαδικασία αδειοδότησης που ορίσθηκε από την Ελληνική Νομοθεσία το 2002 και το 2003. Ένα κρίσιμο πλεονέκτημα είναι ότι, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η Έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων γίνεται σε ένα μοναδικό στάδιο που σε αντίθεση με την παλαιότερη διαδικασία, δεν επιτρέπει προσφυγές σε ενδιάμεσα στάδια.

Αυτή η νέα διαδικασία θεωρείται ότι είναι λιγότερο ευάλωτη σε καθυστερήσεις όπως αυτές του παρελθόντος και ακολουθείται αυτή τη στιγμή για άλλα δύο μεταλλευτικά έργα στην Ελλάδα που παρουσιάζουν και τα δυο θετική πρόοδο. Ακολουθήθηκε επίσης για το μεταλλείο ψευδαργύρου του Στρατωνίου που είναι τώρα σε λειτουργία.

Επειδή η απόφαση ήταν αναμενόμενη, η SCARBOROUGH ετοίμασε μια τροποποιημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος σε κατάλληλο χρόνο. Η ΜΠΕ απαιτεί έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και έπειτα από μια Κοινή Υπουργική Απόφαση πέντε Υπουργείων. Η εταιρεία θα συνεργαστεί στενά με τις Ελληνικές αρχές και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη κ.λ.π….”.

Toν Ιούλιο 2007, η SCARBOROUGH MINERAL συγχωνεύθηκε με την επίσης Αυστραλέζικη MINERAL SECURITIES. Η νέα εταιρεία MINERAL SECURITIES LIMITED (“MINSEC”) στην οποία ανήκει πλέον εξ’ολοκλήρου το χρυσωρυχείο των Σαπών είναι καθαρά μια εταιρεία επενδύσεων σε μεταλλεία (resource finance and investment) και δεν έχει ουδεμία σχέση με λειτουργία μεταλλείων.

Kατά πάσα βεβαιότητα, μέχρι το τέλος Ιουνίου που θα έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά της MINSEC από την COPPERCO, το μεταλλείο των Σαπών θα έχει ξαναλλάξει ιδιοκτήτη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.