Nέα Αναβολή για την Υπόθεση της Στρατονίκης από το Συμβούλιο Επικρατείας


RogmestTsananas2002RogmestTsananas2008Άνοιξη 2002: ο κ. Μιχάλης Τσανανάς επιδεικνύει τις ρωγμές στο σπίτι του από τα φουρνέλα της ΤVX

Άνοιξη 2008: το ίδιο σπίτι, έξι χρόνια και πολλά φουρνέλα αργότερα…

Για τρίτη συνεχόμενη φορά αναβλήθηκε η συζήτηση της υπόθεσης της εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας. H εξόρυξη του μεταλλείου των “Μαύρων Πετρών” από την TVX, κάτω από τα σπίτια του οικισμού, είχε σταματήσει τον Ιανουάριο του 2003 μετα από απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που την έκρινε αντισυνταγματική.  Το Σεπτέμβριο του 2005, η νέα ιδιοκτήτρια των Μεταλλείων Κασσάνδρας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ξαναέβαλε το μεταλλείο σε λειτουργία και ο εφιάλτης των φουρνέλων ξαναγύρισε στη Στρατονίκη.

Οι κάτοικοι καταγγέλουν σωρεία παραβιάσεων της ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που καθιστούν την εξόρυξη εξαιρετικά επικίνδυνη για τα σπίτια και τις ζωές τους. Οι ρωγμές στα σπίτια που είχαν πρωτοεμφανιστεί το 2002 έχουν πολλαπλασιαστεί, οι δρόμοι έχουν αρχίσει να υποχωρούν και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου έχει υποστεί σημαντικές ζημιές. Οι παρανομίες της εταιρείας καθώς και οι σημαντικές ζημίες που έχει υποστεί η περιοχή από τη μακρόχρονη και συνεχιζόμενη μεταλλευτική δραστηριότητα διαπιστώνονται και από την Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων στο μεταλλείο (“ΕΠΙΤΗΡΩ”) στην τελευταία της αναφορά, η οποία έχει κατατεθεί στις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες. Παρ’όλα αυτά, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ συνεχίζει ανενόχλητη την εξόρυξη.

Νέα ημερομηνία για τη συζήτηση της υπόθεσης δεν έχει προσδιοριστεί.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.