“Τhe Mall” – Ιστορική απόφαση του ΣτΕ κατά της Κυβερνητικής Αυθαιρεσίας!


Ευχαριστουμε Δορυλαε!!!

203Το εξώφυλλο της “ΓΑΛΕΡΑΣ” που έχει όλο το ιστορικό του “μεγαλύτερου αυθαιρέτου στην Ευρώπη”

Τρίζουν τα θεμέλια του “Μall” και ολόκληρο το οικοδόμημα της έγκρισης έργων με νόμους αντί για διοικητικές πράξεις, που είχε τον προφανή στόχο να παρακαμφθεί ο ακυρωτικός έλεγχος.

Γενναια προσφυγη και γενναια αποφαση

Για πρωτη φορα στα χρονικα πολίτες ζήτησαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ένας νόμος – ο νόμος του 2003 που επέτρεψε την κατασκευή του θηριώδους εμπορικού κέντρου “the Mall”. Το Εʼ Τμήμα του ΣτΕ, με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Μενουδάκο, παρέπεμψε στην το θέμα Ολομέλεια, με την εισήγηση να υπάρχει η δυνατότητα να προσβληθεί ευθέως στα δικαστήρια ένας νόμος ως «αντισυνταγματικός» και όχι μόνο οι διοικητικές πράξεις που εκδίδονται σε εφαρμογή του, όπως ίσχυε έως σήμερα (δηλαδή αποφάσεις υπουργών, νομαρχών κ.λπ., οι οποίες εκδόθηκαν σε εφαρμογή νόμου).

Aντιγράφουμε τη σχετική ανακοίνωση των “Φίλων του Δάσους Συγγρού”, διότι λένε όλα όσα θα θέλαμε να πούμε:

«Μέσα στον καθημερινό καταιγισμό των ειδήσεων κινδυνεύει να περάσει απαρατήρητη μία πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με ιδιαίτερη σημασία για τη δικαστική προστασία ημών των πολιτών, έναντι των αυθαιρεσιών της διοίκησης.  Η απόφαση αφορά το “Mall” όμως η εμβέλειά της είναι πολύ μεγαλύτερη. Το ιστορικό εν συντομία:

Το 2003 οι εργασίες κατασκευής του Mall σταμάτησαν μετά από ομόφωνη και αμετάκλητη απόρριψη της αδείας οικοδομής του από την ολομέλεια του ΣτΕ. Για να παρακάμψει τη δικαστική απόφαση, η τότε κυβέρνηση με εισήγηση του κ. Ε. Βενιζέλου ψήφισε την ακυρωμένη από το ΣτΕ άδεια στη Βουλή ως νόμο. Επειδή εν γένει οι νόμοι δεν προσβάλλονται στα δικαστήρια, δεν υπήρχε άλλο περιθώριο αντίδρασης, οι εργασίες ξανάρχισαν και το Mall περατώθηκε.

Ωστόσο μερικοί πολίτες τόλμησαν: προσέφυγαν και πάλι στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση του συγκεκριμένου αντισυνταγματικού νόμου, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων και το άρθρο 93 του Συντάγματος, που ορίζει ότι τα δικαστήρια υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν νόμο, το περιεχόμενο του οποίου είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα. Η πρόσφατη απόφαση του Ε’ Τμήματος δικαιώνει τους πολίτες και λόγω της σοβαρότητας του θέματος το παραπέμπει στην ολομέλεια του ΣτΕ με θετική εισήγηση: Ναι, ο νόμος πρέπει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός· ναι, οι πολίτες δικαιούνται να προσφεύγουν και εναντίον νόμου, όταν αυτός είναι αντισυνταγματικός, διότι άλλως δεν έχουν τρόπο να προστατευθούν δικαστικώς. Σημειώνεται ότι έχει ήδη κατατεθεί από πολίτη αγωγή αποζημιώσεως 600 εκατ. για τη ζημία που υφίσταται ο ∆ήμος Αμαρουσίου και οι κάτοικοί του από το Mall.

Εμεις, οι πολιτες, να προστατευσουμε το δικαστηριο που μας προστατευει

Το θέμα δεν αφορά μόνο το Mall. Έπεται ο Αχελώος και κάθε έργο άγριας άνευ όρων και ορίων “ανάπτυξης” που θα προσκρούει στη νόμιμη, σύμφωνη προς το Σύνταγμα, τους νόμους και τη νομολογία αντίδραση των πολιτών. Το Mall έδειξε ότι η εκτελεστική εξουσία (κυβέρνηση) δεν διστάζει να χρησιμοποιεί τη νομοθετική (Βουλή) προκειμένου να παρακάμψει τη δικαστική (ΣτΕ). Μία “δημοκρατική” εκδοχή του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”. Θα τολμήσει η ολομέλεια του ΣτΕ να τη σταματήσει;

Το ΣτΕ δεν έχει πολλούς φίλους στους κύκλους της εξουσίας. Ο κ. Σουφλιάς δεν χάνει ευκαιρία να το κατηγορεί ως αναστολέα της “ανάπτυξης”. Ο υπ. ∆ικαιοσύνης, κ. Χατζηγάκης, καταφέρεται εναντίον του “κράτους των δικαστών”. Στην αναθεώρηση του Συντάγματος επιχειρείται παράκαμψη του ενοχλητικού δικαστηρίου διά της ιδρύσεως Συνταγματικού τοιούτου, που θα διορίζεται από την κυβέρνηση και δεν θα απαρτίζεται -σύμπτωση;- αποκλειστικά από δικαστές.

Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούμε και να τοποθετηθούμε, ώστε όταν η δήθεν “ανάπτυξη” χτυπήσει και τη δική μας πόρτα (επ’ αυτού κάτι ξέρουν οι Μαρουσιώτες…) να μπορεί ακόμα το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας να μας βοηθήσει. Ας δράσουμε τώρα».

Όλο το κείμενο της απόφασης στο www.nomosphysis.org


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.