Ομόφωνη Απόρριψη της Επέκτασης του Χυτηρίου Μολύβδου στο Στανό από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής


stanos3φωτογραφία: H μεγάλη διαδήλωση των κατοίκων του Στανού έξω από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής

Το “Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων” δημοσιεύει το Δελτίο Τύπου των κατοίκων του Στανού και θα ενισχύσει με κάθε μέσο τον αγώνα τους.

Η περιοχή του Στανού είναι τμήμα της μεταλλευτικής ιδιοκτησίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας και αυτό που συμβαίνει εκεί με το χυτήριο μολύβδου είναι μια ακόμη έκφραση της γενικότερης πολιτικής που θέλει τη βόρεια Χαλκιδική χωματερή τοξικών αποβλήτων. Έναν τόπο προορισμένο για μεταλλεία, εργοστάσια εμπλουτισμού, χυτήρια μετάλλων και διάσπαρτα τοξικά απόβλητα – πράγματα αδιανόητα για την “άλλη” Χαλκιδική, με τις “καθαρές” τουριστικές δραστηριότητες.Οι κάτοικοι του Στανού θα μας έχουν δίπλα τους γιατί αυτός ο τόπος αξίζει καλύτερη μοίρα από αυτήν που προσπαθούν να μας επιβάλουν.

Δελτιο Τυπου της Συντονιστικης Επιτροπης Αγωνα του Στανου

Ομόφωνα αρνητική ήταν η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χαλκιδικής στη συνεδρίαση της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου, για την επέκταση του χυτηρίου ανάκτησης μολύβδου από παλιές μπαταρίες αυτοκινήτων στο Στανό. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο η ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία.

Τη μέρα της συνεδρίασης, σχολεία και επιχειρήσεις έκλεισαν στο Στανό και σύσσωμο το χωριό πήγε με πούλμαν στον Πολύγυρο για να διαδηλώσει, με πανώ και μαύρες σημαίες, την αντίθεσή του στη λειτουργία του ρυπογόνου εργοστασίου. Παρόντες στη συνεδρίαση για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους κατοίκους του Στανού ήταν και μέλη Οικολογικών Οργανώσεων Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης.

Το εργοστάσιο της εταιρείας ΑΦΟΙ ΒΑΦΕΙΑΔΗ Ο.Ε. που λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Στανό, είχε προκαλέσει από την αρχή την ανησυχία των κατοίκων. Οι ανησυχίες εστιάζονται στην υποβάθμιση της μέχρι τώρα αμόλυντης αυτής περιοχής και στους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων από τα άκρως επικίνδυνα στερεά, υγρά και αέρια απόβλητα της χύτευσης του μολύβδου. Ο τοξικότατος μόλυβδος είναι γνωστό ότι έχει ολέθριες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, ειδικά για τα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Και ο Στανός θα έπρεπε να είναι το καμάρι της Ελλάδας, καθώς είναι το χωριό με το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών και τις περισσότερες πολύτεκνες οικογένειες της χώρας.

Ο κ. Βαφειάδης ζητάει τώρα επέκταση της παραγωγής από 2 τόνους την εβδομάδα σε 10 τόνους την ημέρα – δηλαδή πολλαπλασιασμό της ρύπανσης της περιοχής και πολλαπλασιασμό των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία των παιδιών.

Στις 24 Νοεμβρίου, μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό για την εταιρεία κλίμα, το σύνολο των Νομαρχιακών Συμβούλων τοποθετήθηκαν αρνητικά στην επέκταση της δραστηριότητας και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα μας. Ο αντινομάρχης κ. Πρώιος, μιλώντας εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής, εισηγήθηκε να μη γίνει δεκτό το αίτημα της εταιρείας, παρά την αντίθετη άποψη του Τμήματος Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και άλλων αρμόδιων φορέων. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας απέφυγε να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα και δεν έπεισε τελικά κανέναν.

Κατά τη συζήτηση προέκυψε μια σειρά από συμπεράσματα, χρήσιμα για τη συνέχεια του αγώνα μας:

  • Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας δεν έχει καμία δυνατότητα ελέγχου της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Κατά συνέπεια η αδειοδότηση μιας τέτοιας δραστηριότητας θα ήταν τουλάχιστον απερίσκεπτη πράξη.
  • Η συγκεκριμένη βιομηχανία εκδιώχθηκε από το Δρακόντειο του Λαγκαδά ως υπεύθυνη για σοβαρή ρύπανση του περιβάλλοντος.
  • Η λειτουργία μιας τέτοιας βαριάς βιομηχανίας εντός της Γ’ Ζώνης Προστασίας του υγροτοπικού συστήματος Κορώνειας-Βόλβης είναι παράνομη, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α 6919/ΦΕΚ1248/5-3-04.
  • Η λειτουργία της μονάδας είναι ασύμβατη με την αγροτική-κτηνοτροφική κατεύθυνση της περιοχής που εξαρτάται άμεσα από το καθαρό περιβάλλον.

Από όλους τους Νομαρχιακούς Συμβούλους τονίστηκε ότι η συμπαράσταση στους κατοίκους του Στανού δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε μια αρνητική γνωμοδότηση. Το Συμβούλιο θα πρέπει να συνοδεύσει την απόφαση του με ατράνταχτα επιχειρήματα να ενεργήσει με τρόπο ώστε να μη μείνει κανένα περιθώριο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να εγκρίνει τελικά την επέκταση του εργοστασίου.

Τέλος, ο ίδιος ο Νομάρχης κ. Λαφαζάνης δεσμεύτηκε να διερευνήσει τους νόμιμους τρόπους να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του εργοστασίου.

Εμείς, οι κάτοικοι του Στανού, βλέπουμε την αναμφίβολα θετική αυτή απόφαση σαν ένα πρώτο βήμα για την επίτευξη του σκοπού μας. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την οριστική απομάκρυνση του χυτηρίου του κ. Βαφειάδη από τον τόπο μας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:    Καραθανάση Μαρία  6946962853,    2372061135
Χαλκιάς Αθανάσιος   6948181983,    2372061129


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.