Απόρριψη της Προσφυγής των “Χρυσωρυχείων Θράκης Α.Ε.” κατά του Νομάρχη Έβρου


Η “ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΩΝ” χαιρετίζει την απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης που απαλλάσσει από κάθε διοικητική ευθύνη το Νομάρχη Έβρου κ. Ζαμπουνίδη, μετά την άρνησή του να προκηρύξει παραχώρηση μεταλλείου στα “Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.”. Η απόφαση αυτή αναμφίβολα τιμά το δικαστικό σώμα κι αποτελεί θετικό δεδικασμένο και για το δικαστικό αγώνα που έχουμε να κάνουμε από δώ και μπρος κατά των χρυσωρυχείων.

Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι εκπέμπει πολλαπλό μήνυμα. Πρώτα-πρώτα, προς τα “Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.” που και μετά απ’αυτή την εξέλιξη πρέπει να τα μαζέψουν και να φύγουν, γιατί η προσφυγή σε ένδικα μέσα που αποτελούσε και το έσχατο όπλο της, εξουδετερώθηκε πλέον σε σημαντικό βαθμό.

Δεύτερο, προς την Κυβέρνηση, η οποία πρέπει να σεβαστεί το παλλαϊκό αίτημα της οριστικής απομάκρυνσης των χρυσωρυχείων από την περιοχή που έχει πλέον και δικαστική βούλα.

Τρίτο, προς το Λαό της περιοχής και τους φορείς του. Η θετική αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το ρηθέν “Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος”. Η εξέλιξη αυτή φέρει τη σφραγίδα του, πιστοποιεί τη δυναμική του, Όταν λοιπόν “ο λαός θέλει, τότε μπορεί”.

Βέβαια, η δικαστική αυτή απόφαση, σε καμμία περίπτωση δε σημαίνει το τέλος των χρυσωρυχείων. Όπως επανειλλημένα τονίσαμε, τα Χρυσωρυχεία θ’αποτελούν μια μόνιμη και ανοιχτή πληγή για μας και τις επόμενες γενιές:

Εάν και εφ’όσον δεν αλλάξει η υφιστάμενη πολιτική και στο θέμα της αντιμετώπισης του φυσικού και ορυκτού πλούτου.

Εάν και εφ’όσον δεν αναχθούν σε προστατευόμενα δημόσια και κοινωνικά αγαθά.

Εάν και εφ’όσον δεν αλλάξει ριζικά ο Μεταλλευτικός Κώδικας προς την κατεύθυνση που πρότεινε ομόφωνα ο λαός της περιοχής και οι φορείς του με φήφισμα, στην αγωνιστική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Έβρου στις 9-5-2003.

Όσο λοιπόν να δρομολογηθεί αυτή η πολιτική, εμείς θα είμαστε “με το όπλο παρά πόδα”. Άγρυπνοι φρουροί για την προστασία του φυσικού και ορυκτού μας πλούτου, της ίδιας της ζωής των παιδιών μας.

Θα είμαστε έτοιμοι για τους μεγάλους αγώνες που έρχονται. Αγώνες που θα πρέπει να πάρουν παμβορειοελλαδικό χαρακτήρα, γιατί ολόκληρη η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας μπήκε “στο μάτι του κυκλώνα” των πολυεθνικών και του ξένου παράγοντα. Στους χάρτες τους καταργούν τα σύνορα με τη Βουλγαρία, μας θέλουν ως “μια ενιαία μεταλλευτική επαρχία” τους.

Για το λόγο αυτό , ήδη συγκροτήθηκε ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, η οποία θα συντονίζει τους αγώνες που δε θ’αργήσουν. Γι’αυτό:

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ – ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΥΣΗ – ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.