Μόλυνση του Κόλπου της Ιερισσού με Τοξικά Απόβλητα της TVX!


Στην …κακοκαιρια αποδιδει την καταστροφη η εταιρεια

14-12-12.00aΜια περιβαλλοντική καταστροφή είναι σε εξέλιξη από τις αρχές Δεκεμβρίου στον κόλπο της Ιερισσού Χαλκιδικής. Τεράστιες ποσότητες από όξινα και τοξικά νερά του μεταλλείου Στρατωνίου- Στρατονίκης της TVX Hellas έχουν «κοκκινίσει» τη θάλασσα μπροστά από το Στρατώνι και η κατάσταση είναι ακόμα εκτός ελέγχου.

Γύρω στις 7 Δεκεμβρίου, τα όξινα νερά του μεταλλείου ξεπέρασαν κατά πολύ σε ποσότητα τις περιορισμένες δυνατότητες της μονάδας εξουδετέρωσης και άρχισαν να τρέχουν ανεξέλεγκτα στη θάλασσα. Τα νερά αυτά είναι στην ουσία υγρά βιομηχανικά απόβλητα, καθώς είναι όξινα και επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα. Παντελώς ανίκανη να ελέγξει τη διαρροή, η TVX προσπάθησε μόνο να εξουδετερώσει την οξύτητα των νερών με μεγάλες ποσότητες υδράσβεστου και σόδας. Γρήγορα όμως εγκατέλειψε τις προσπάθειες και τα πάντα αφέθηκαν στην τύχη τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 1000 κυβικά μέτρα υγρών αποβλήτων την ώρα χύνονται στον κόλπο της Ιερισσού.

Οι κάτοικοι του Στρατωνίου δεν ενημερώθηκαν για τη διαρροή, την οποία αντιλήφθηκαν μόνον όταν ειδαν την ακτή να κοκκινίζει. Για αρκετά κρίσιμα εικοσιτετράωρα, η TVX απέκρυπτε το γεγονός, αν και αμέτρητα φορτηγά με ασβέστη πηγαινοερχόταν ασταμάτητα στο Στρατώνι. Μόνο στις 10 Δεκεμβρίου, η TVX απέστειλε ενημερωτικό έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπου απέδιδε τα πάντα στην κακοκαιρία και επιχειρούσε να υποβιβάσει τη σημασία της διαρροής.

Αυτή τη στιγμή, η θάλασσα μπροστά από το Στρατώνι σε μήκος τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου είναι ένας πηχτός κόκκινος βούρκος από βαρέα μέταλλα. Η μονάδα επεξεργασίας των νερών παραμένει εκτός λειτουργίας και η κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα. Το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των αποβλήτων είναι ορατό κατά μήκος της ακτής, μέχρι το ακρωτήρι Κλεισούρι, περίπου 12 χιλιόμετρα νότια του Στρατωνίου. Υπενθυμίζεται ότι ο κόλπος της Ιερισσού είναι από τους σημαντικότερους ιχθυοπαραγωγικούς τόπους της χώρας και βασική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της περιοχής.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, καμμία δημόσια αρχή ή υπηρεσία της νομαρχίας δεν έχει επιληφθεί του θέματος. Η δε TVX συνεχίζει να παραπλανεί την κοινή γνώμη δηλώνοντας ότι πρόκειται απλώς για «οπτική ρύπανση»!


3 απαντήσεις στο “Μόλυνση του Κόλπου της Ιερισσού με Τοξικά Απόβλητα της TVX!”

  1. […] (δείτε εδώ και εδώ) Η παραλία Στρατωνίου  “σε μήκος 900 μ. από το  πυλωρείο της εταιρείας των μεταλλείων ως τη θέση Καρβουνόσκαλα” πήρε και φέτος, για τρίτη φορά, Γαλάζια Σημαία. Την πρώτη Γαλάζια Σημαία την… Διαβάστε περισσότερα » […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.