Κοινό Μέτωπο Ελλήνων και Τούρκων κατά των Χρυσωρυχείων


Παρα τις αποφασεις των Συμβουλιων Επικρατειας των δυο χωρων, τα χρυσωρυχεια εχουν ισχυρη κυβερνητικη υποστηριξη και στις δυο χωρες

Bergama-PanoramicΤο χρυσωρυχείο Ovacik, κοντά στην Πέργαμο. Η λίμνη τελμάτων στα πρώτα στάδια κατασκευής της

Καθώς μια νέα δικαστική απόφαση στην Ελλάδα βάζει τέλος στην εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη, Έλληνες και Τούρκοι που αγωνίζονται κατά των μεταλλείων ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στις πανίσχυρες μεταλλευτικές πολυεθνικές.

Το χρυσωρυχείο της Περγάμου στην Τουρκία, η προοπτική λειτουργίας του οποίου είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα, είναι σε πλήρη λειτουργία εδώ και ένα χρόνο, κατά παράβαση της απόφασης του Τουρκικού Συμβουλίου Επίκρατείας.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2000, το Ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοίνωσε επίσημα την απόφαση του που ακυρώνει τη λειτουργία του μεταλλείου βασικών μετάλλων της Καναδικής εταιρείας TVX Gold, που βρίσκεται κάτω από τη μικρή πόλη της Στρατονίκης, στη βόρεια Ελλάδα. Η TVX, που το σχεδιαζόμενο χρυσωρυχείο της στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής ακυρώθηκε από μια προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, το Μάρτιο του 2002, διαφημιζόταν σαν ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Η ανακοίνωση αυτής της νέας δικαστικής απόφασης κατά του μεταλλείου στη Στρατονίκη συνέπεσε με την επίσκεψη των μελών του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Τόλη Παπαγεωργίου και Μαρίας Καδόγλου στην Πέργαμο της Τουρκίας. Οι δύο Έλληνες επισκέφθηκαν τα χωριά που γειτνιάζουν με το χρυσωρυχείο της Newmont/Normandy στο Ovacik της Περγάμου και συναντήθηκαν με τον Oktay Konyar, τον ηγέτη των κατοίκων που αγωνίζονται κατά του μεταλλείου και με άλλους Τούρκους ακτιβιστές.

Οι αγώνες κατά των χρυσωρυχείων στην Ελλάδα και την Τουρκία έχουν ακολουθήσει παράλληλες πορείες. Αλλά ενώ η απόφαση του Μαρτίου του Ελληνικού Συμβουλίου Επικρατείας έβαλε τέλος στα σχέδια της TVX για το χρυσωρυχείο στην Ολυμπιάδα, μια ανάλογη απόφαση του 1997 από το Τουρκικό Συμβούλιο Επικρατείας δεν έγινε σεβαστή από την Τουρκική Κυβέρνηση και το μεταλλείο μπήκε σε πλήρη παραγωγή τον Απρίλιο του 2002, με ειδική άδεια του Κοινοβουλίου που δεν έχει καμμία νομική ισχύ.

Παρά τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων, τα μεταλλεία χρυσού έχουν ισχυρή κυβερνητική υποστήριξη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. Στην Ελλάδα υπάρχουν προτεινόμενα χρυσωρυχεία στη Χαλκιδική, τη Θράκη, το Κιλκίς και σε κάποια νησιά του Αιγαίου. Στην Τουρκία υπάρχουν ήδη περίπου 600 τοποθεσίες που προορίζονται για την ανάπτυξη χρυσωρυχείων.

Η χρήση του κυανίου στην απόληψη του χρυσού από το μετάλλευμα και η αναπόφευκτη ενεργοποίηση των βαρέων μετάλλων, που σε κανονικές συνθήκες είναι αδρανή στο έδαφος, κάνουν την εκμετάλλευση χρυσού μια δραστηριότητα που ενέχει σοβαρότατους κινδύνους για το περιβάλλον. Τώρα, οι πολίτες που αντιστέκονται στα μεταλλεία και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, αποφάσισαν να εργαστούν μαζί για να αποτρέψουν οικολογικές καταστροφές σε μια περιοχή μεγάλης ομορφιάς και ιστορικής σημασίας.

Εφ’όσον η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα είναι ήδη μέλος, οι Έλληνες και Τούρκοι αγωνιστές αποφάσισαν να προσφύγουν από κοινού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να θέσουν υπ’όψιν της την ασέβεια της Τουρκίας για τις αποφάσεις του ίδιου της του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ώστε να εφαρμοστούν οι νόμοι στην Τουρκία, όπως εφαρμόζονται στην Ελλάδα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.