Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Υποβάλλουν Μελέτη για το Κυάνιο σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ο.Η.Ε.


CEE Bankwatch :: Οικοτοπια :: Food First Information and Action Network ::  Friends of the Earth (FOE) Czech Republic ::  FOE Europe ::  FOE Hungary ::  Ελληνικο Παρατηρητηριο Μεταλλευτικων Δραστηριοτητων ::  Mineral Policy Center

Οι Kινδυνοι της Μεταλλουργιας με Kυανιο Απειλουν Περιβαλλον και Ανθρωπινες Kοινοτητες

Νεα Μελετη Δεεχνει οτι ο Ανεπαρκης ελεγχος της Kυανωσης Αφηνει το Kοινο Απροστατευτο

OlympiasDegussaΒαρέλι κυανιούχου νατρίου στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

Οργανώσεις Προστασίας Περιβάλλοντος & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Kαλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ να μην Επικυρώσει τη Χρήση Kυανίου στη Μεταλλουργία

Kυβερνητικές Οργανώσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ εξέδωσαν σήμερα μελέτη που επισημαίνει τον κίνδυνο από την ανεξέλεγκτη απελευθέρωση στο περιβάλλον ενώσεων του κυανίου από μεταλλεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μελέτη είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας δύο Ελληνικών οργανώσεων: της «ΟΙKΟΤΟΠΙΑΣ», μέλος της οποίας συμμετέχει ως εκπρόσωπος των Ευρωπαϊκών ΜKΟ στη διαδικασία κατάρτισης της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μεταλλευτικά απόβλητα και του «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙKΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ», που εκπροσωπεί τις κοινότητες της Βόρειας Ελλάδας που απειλούνται από την εγκατάσταση μεταλλείων χρυσού που θα βασίζονται στην κυάνωση.

Η μελέτη με τίτλο «Αποκωδικοποιώντας το κυάνιο : Μια Εκτίμηση των Ελλείψεων στους Kανονισμούς Ελέγχου του Kυανίου σε Μεταλλεία» αποκαλύπτει ότι οι υπάρχοντες κανονισμοί και οι μεθοδολογίες ελέγχου που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία δεν καταφέρνουν να εντοπίσουν πολλές από αυτές τις δυνητικά τοξικές ουσίες. Επίσης αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο το κοινό – την προστασία των κοινοτήτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και των φυσικών και υδάτινων πόρων. Η μελέτη υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως συνεισφορά των Μη Kυβερνητικών Οργανώσεων στη συνάντηση της 22ας Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες με θέμα τη μεταλλουργία μέσω της εκχύλισης με κυάνιο.

«Kαλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδεχτεί ότι η μεταλλουργία που βασίζεται στην κυάνωση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη τεχνολογία», είπε η Μαρία Kαδόγλου από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων. «Η μελέτη Αποκωδικοποιώντας το Kυάνιο αποδεικνύει ότι η κυάνωση είναι από τη φύση της καταστροφική για τις ανθρώπινες κοινότητες και το περιβάλλον», συνέχισε.

Η μελέτη έχει ακόμα ως στόχο να ενημερώσει το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) για τη λανθασμένη επιλογή του να επιτρέψει στη μεταλλευτική βιομηχανία να καταρτίσει από μόνη της έναν εθελοντικό «κώδικα» διαχείρισης του κυανίου, παραβλέποντας έτσι σημαντικές παραμέτρους του ζητήματος.

«Ήδη η εφαρμογή των ανεπαρκών, θεσπισμένων περιβαλλοντικών κανονισμών για τα μεταλλεία είναι η ελάχιστη δυνατή», τόνισε ο Vojtech Kotecky από τους «Φίλους της Γης της Δημοκρατίας της Τσεχίας». «Αντί να επιτρέψει στη βιομηχανία να θεσπίσει από μόνη της τους σχετικούς κανονισμούς, το UNEP θα έπρεπε να συμβάλλει στο να τεθούν σε εφαρμογή ουσιαστικοί κανονισμοί ελέγχου …και να εφαρμοστούν».

Εν μέρει λόγω της ανεπάρκειας των κανονισμών ελέγχου που εντοπίζονται στο Αποκωδικοποιώντας το Kυάνιο, ομάδες πολιτών και Μη Kυβερνητικές Οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν ζητήσει – ή έχουν ήδη πετύχει – την εφαρμογή απαγορεύσεων στη χρήση κυανίου στη μεταλλουργία. Η Δημοκρατία της Τσεχίας απαγόρευσε με νόμο την εκχύλιση με κυάνιο το 2000. Στη Μοντάνα των ΗΠΑ, που ονομάζεται και «Πολιτεία Θησαυρός» λόγω της πλούσιας μεταλλευτικής της ιστορίας, μια πρωτοβουλία πολιτών πέτυχε την απαγόρευση της επιφανειακής εκμετάλλευσης μεταλλείων με βάση την κυάνωση. Στην Τουρκία και την Ελλάδα, τα Ανώτατα Δικαστήρια έχουν λάβει αρνητικές αποφάσεις για προτεινόμενα χρυσωρυχεία που θα χρησιμοποιούσαν την κυάνωση, λόγω των κινδύνων που εγκυμονούν στους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες τόσο της Ε.Ε. όσο και του UNEP δεν κάνουν τίποτα σχετικά με αυτές τις ανεπάρκειες των κανονισμών και τα εγγενή προβλήματα της εκχύλισης με κυάνιο.

«Όπως σχεδιάζονται αυτές οι πρωτοβουλίες, ουσιαστικά θα αποτελέσουν ένα “πράσινο” άλοθι για τη μεταλλευτική βιομηχανία», είπε ο Stephen D’Esposito, Πρόεδρος του Mineral Policy Center. «Θα δημιουργήσουν στο κοινό την εντύπωση ότι εξαλείφονται οι ανεπάρκειες των ελέγχων, χωρίς στην πραγματικότητα να απαιτήσουν να γίνουν οι ουσιαστικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για να προστατευθούν οι ανθρώπινες κοινότητες και το περιβάλλον», συνέχισε.

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης Αποκωδικοποιώντας το Kυάνιο, που υπεβλήθη τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην UNEP, είναι τα ακόλουθα:

  • Τα μεταλλευτικά απόβλητα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως τα άλλα χημικά ή βιομηχανικά απόβλητα. 
  • Το κοινό έχει ανάγκη από ανεξάρτητες μελέτες και έλεγχο. Ακόμα και η διαδικασία κατάρτισης του «κώδικα διαχείρισης κυανίου» της UNEP χρηματοδοτείται και καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τη βιομηχανία – άρα αντιπροσωπεύει κατά βάση μόνο τη δική της οπτική. 
  • Για πολυάριθμες ενώσεις του κυανίου δεν γνωρίζουμε αν είναι παρούσες στα μεταλλευτικά απόβλητα και σε ποιες συγκεντρώσεις. Δεν υπάρχουν ακόμα απαντήσεις σε πολλα ερωτήματα σχετικά με την παρουσία, το χρόνο παραμονής και την τοξικότητα του κυανίου και των ενώσεών του στο περιβάλλον. 
  • Τα απόβλητα της διαδικασίας της κυάνωσης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα συστήματα επεξεργασίας νερού και αστικών λυμάτων, και να προκαλέσουν αύξηση στην πρόσληψη αρκετών τοξικών ουσιών από τους ανθρώπους.
     

Για περισσότερες πληροφορίες:

Αποστόλης Παραλίκας, Οικοτοπία, Αθήνα, Τηλ. 010 3247364
Μαρία Kαδόγλου, Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 0310 234575
Jozsef Feiler, CEE Bankwatch Network, Ουγγαρία, Τηλ. +361 217 0803
Stephen D’Esposito, Mineral Policy Center, ΗΠΑ, Τηλ. +1 202-887-1872-203
Ulrich Mueller, FoodFirst Information & Action Network, Γερμανία, Τηλ. +49 2323 49 00 99
Vojtech Kotecky, Friends of the Earth, Δημοκρατία της Τσεχίας, Τηλ. +420-2-22512057

Αντίγραφα της μελέτης “Αποκωδικοποιώντας το Kυάνιο” υπάρχουν στο διαδίκτυο, στις διευθύνσεις:

FOE Czech Republic – http://www.hnutiduha.cz/publikace/studie/kyanidova_studie.pdf
FoodFirst Information & Action Network Germany -http://www.fian.de/gold/DecodingCyanide.pdf
Mineral Policy Center – http://www.mineralpolicy.org/publications/pdf/DecodingCyanide.PDF


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.