Εγκαλούν το υπουργείο Περιβάλλοντος οι επιθεωρητές μεταλλείων για την «Ελληνικός Χρυσός» #skouries


Το άρθρο της ΕΦ.ΣΥΝ. που αναδημοσιεύουμε αφορά την απάντηση του Σώματος Επιθεώρησης Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ) στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θέμα «Λειτουργία της εγκατάστασης απόθεσης αποβλήτων Κοκκινόλακκα χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις και άδεια λειτουργίας». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχουν και οι απαντήσεις των αρμόδιων για την αδειοδότηση του  Κοκκινόλακκα (περιβαλλοντική και τεχνική) υπηρεσιών του ΥΠΕΝ, τις οποίες θα σχολιάσουμε σε επόμενη ανάρτηση.

Ο χώρος του Κοκκινόλακκα είναι χώρος υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων και όχι χώρος ξηρής απόθεσης, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Το Σώμα Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να σταματήσει να αντιλαμβάνεται τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική ως «ευκαιρία για εκδρομή» και να επιβάλει άμεσα τον νόμο στον Κοκκινόλακκα και συνολικά στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η «Ελληνικός Χρυσός».

Αυτή, με καθυστέρηση δυο μηνών -όπως τονίζει η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα-, είναι η απάντηση του Σώματος Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας του υπουργείου Περιβάλλοντος σε κοινοβουλευτική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο έγγραφο των Επιθεωρητών αναφέρεται: «Υπάρχει ρητή υποχρέωση του φορέα του έργου να εφοδιαστεί και με την ως άνω άδεια λειτουργίας του άρθρου 36 του Ν. 4042/2012, η οποία καλύπτει θέματα λειτουργίας χώρου υγειονομικής ταφής επικινδύνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις λοιπές εγκρίσεις και άδειες».

Οι επιθεωρητές υπογραμμίζουν ότι στον συγκεκριμένο ΧΥΤΕΑ έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις σε σχέση με τη στεγάνωση του εδάφους στο οποίο αποτίθενται επικίνδυνα εξορυκτικά απόβλητα. Οπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, «μετά από ελέγχους των επιθεωρητών περιβάλλοντος του ΤΕΠ/ΣΕΒΕ από το 2013 έως σήμερα διαπιστώθηκαν παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα στην “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ” με τις υπ. αριθμ. οικ 290/0-01-216 και οικ. 2794/22-04-2019 αποφάσεις υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για βεβαιωμένες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν στην εγκατάσταση απόθεσης αποβλήτων (επικίνδυνων και μη) Κοκκινόλακκα.

Στις παραβάσεις αυτές περιλαμβάνονται και παραλείψεις στην κατασκευή του ΧΥΤΕΑ, όπως μεταξύ άλλων ο τρόπος στεγανοποίησης του οριζόντιου τμήματος του χώρου απόθεσης των αποβλήτων, η μη τοποθέτηση πυρήνα στο κατάντη φράγμα καθώς και η λειτουργία του ΧΥΤΕΑ, χωρίς την προβλεπόμενη άδεια του άρθρου 36 του Ν 40402/2012».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο Δήμος Αριστοτέλη έχουν αναγγείλει από την αρχή του 2020 τη στενή συνεργασία τους για τον έλεγχο ασφαλείας στο φράγμα και στον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.