Περού: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο βορρά, τρεις νεκροί σε βίαιες διαδηλώσεις κατά του μεταλλείου Conga


Περισσότερα για το Conga εδώ. Λόγω της βιαίης καταστολής των αντιμεταλλευτικών διαδηλώσεων ο Πρόεδρος του Περού Ollanta Humala έχει κερδίσει τον τίτλο του “Δικτάτορα” (εδώ)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το βόρειο Περού

Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 21 τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν στην πόλη Σελεντίν του Περού, με αφορμή την κατασκευή ορυχείου χρυσού. Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στην κατασκευή του ορυχείου, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει μόλυνση του περιβάλλοντος και θα βλάψει το δίκτυο ύδρευσης.

Λόγω των εκτεταμένων επεισοδίων, η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις επαρχίες. Ο τοπικός εισαγγελέας ανέφερε ότι η αστυνομία προχώρησε σε 15 συλλήψεις.

Την Τρίτη, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο της πόλης και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς και στρατιώτες. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τον δήμαρχο Μάουρο Αερτέγκα ότι εγκρίνει τη δημιουργία του ορυχείου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χουάν Χιμένες, δύο αστυνομικοί και ένας στρατιώτης τραυματίστηκαν από πυρά.

Οι αρχές αρνήθηκαν να διευκρινίσουν εάν οι αστυνομικοί ή οι στρατιώτες έκαναν χρήση όπλων. Ωστόσο, τοπικός αξιωματούχος που εργάζεται στον τομέα της υγείας υποστήριξε ότι τα δύο από τα τρία θύματα πυροβολήθηκαν στο κεφάλι.

Στα τέλη του 2011 η επαρχία είχε παραλύσει από σειρά διαδηλώσεων και αποκλεισμούς δρόμων μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων στo σχέδιο δημιουργίας του ορυχείου από την εταιρία Conga, τον μεγαλύτερο επενδυτή σε πηγές μεταλλευμάτων στη χώρα (4,8 δισ. δολάρια), της οποίας την πλειοψηφία των μετοχών έχει ο αμερικανικός όμιλος Newmont Mining που εδρεύει στο Ντένβερ του Κολοράντο.

Το ορυχείο αναμένεται να λειτουργήσει το 2015. Το σχέδιο είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Άλαν Γκαρσία το 2010. Ο διάδοχός του, ο πρόεδρος Ογιάντα Ουμάλα, είχε επίσης υποστηρίξει το σχέδιο αυτό, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.