Η Wall Street χτυπάει την πόρτα στα μούτρα της Eldorado Gold #skouries


Μετάφραση από Motley Fool

Οι μετοχές της Eldorado Gold (NYSE: EGO), μιας μικρής μεταλλευτικής εταιρείας με περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα και την Τουρκία, γκρεμίζονται και πάλι. Αυτή τη φορά οι μετοχές της εταιρείας χρυσού υποχώρησαν κατά 13%, ανεβάζοντας τις απώλειες κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις σε ένα εντυπωσιακό 40%! Ο ένοχος για τη σημερινή πτώση φαίνεται να είναι μια σειρά από υποβαθμίσεις της Wall Street μετά την ενημέρωση της εταιρείας σχετικά με το μεταλλείο Kisladag στην Τουρκία τη Δευτέρα.

Τι σημαίνει αυτό;

Για όσους δεν παρακολουθούν την Eldorado Gold σαν γεράκια, η εταιρεία έχασε περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας της τη Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου, αφού ανακοίνωσε αναθεώρηση της ετήσιας παραγωγής από το μεταλλείο Kisladag.

Η εταιρεία είχε προειδοποιήσει στα τέλη Ιουνίου ότι η περιεκτικότητα χρυσού του διαλύματος εκχύλισης στο επιφανειακό μεταλλείο ήταν χαμηλότερη από τους εσωτερικούς υπολογισμούς της, και αυτό θα μείωνε την προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή χρυσού. Τη Δευτέρα αυτής της εβδομάδας επιβεβαίωσε, μετά από μήνες εργαστηριακών δοκιμών, ότι οι αποδόσεις χρυσού θα είναι κάτω από τις προσδοκίες. Η νέα πρόβλεψη είναι για 170.000 έως 180.000 ουγγιές χρυσού το 2017, η οποία είναι πολύ χαμηλότερη από την πρόβλεψη των 230.000 έως 245.000 ουγγιών χρυσού με την οποία είχε ξεκινήσει το έτος.

Το δελτίο τύπου της εταιρείας σημείωσε επίσης ότι η πρόβλεψη για την παραγωγή του 2018 βρίσκεται υπό αναθεώρηση και αύξησε το προβλεπόμενο κόστος ανά ουγγιά για το μεταλλείο. Συνολικά, δεν ήταν οι ειδήσεις που ήθελαν οι μέτοχοι να ακούσουν.

Επίσης αυτά τα νέα δεν ήταν  αυτό που ήθελε η Wall Street να ακούσει. Η RBC Capital και η TD Securities χαμήλωσαν την αξιολόγηση της Eldorado, ενώ η Canaccord Genuity μείωσε την τιμή-στόχο για την εταιρεία κατά 31% στα $ 2,54. Παρόλο που οι αλλαγές της αξιολόγησης και της τιμής-στόχου στην Wall Street σπάνια επηρεάζουν την επενδυτική θέση μιας εταιρείας μιας επιχείρησης και η επίδρασή τους είναι συνήθως πολύ βραχυπρόθεσμες, είναι αλάτι στην πληγή για τους μετόχους της Eldorado Gold.

Και τώρα τι;

Το μεγαλύτερο ζήτημα  για την Eldorado Gold δεν είναι το Kisladag, αν και μια μείωση της παραγωγής που μπορεί να υπερβαίνει το 25% (ίσως περισσότερο από $ 50 εκατ. σε ετήσιες πωλήσεις) δεν είναι ασήμαντη. Ο βασικότερος προβληματισμός και ο λόγος για τον οποίο η Wall Street χτυπάει την πόρτα στα μούτρα της Eldorado είναι τα ελληνικά μεταλλεία της, η Ολυμπιάδα και οι Σκουριές.
A businessman giving the thumbs-down sign with his left hand.

Οι επενδυτές ανέμεναν οτι το μεταλλείο των Σκουριών θα ανέβαζε την Eldorado από τις τάξεις των junior εταιρειών στην κλάση των μεγάλων της βιομηχανίας. Δυστυχώς, το υψηλό κόστος ανάπτυξης των μεταλλείων μετά την πτώση των τιμών του χρυσού μεταξύ 2013 και 2015, και τα πιο πρόσφατα ζητήματα αδειοδότησης (σ.σ. για τα οποία δεν ευθύνεται κανείς άλλος εκτός από την ίδια την εταιρεία), έχουν κάνει την ανάπτυξη των Σκουριών να σέρνεται.

Επί του παρόντος, η Ελληνική κυβέρνηση δεν εκδίδει άδειες στην Eldorado για την ανάπτυξη των Σκουριών λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών, με την εταιρεία να απειλεί να σταματήσει την επένδυση στην Ελλάδα εάν η διαιτησία μεταξύ αυτής και της κυβέρνησης δεν οδηγήσει πουθενά. Χωρίς αυτές τις ζωτικές πηγές αύξησης της παραγωγής (οι Σκουριές έχουν 3,1 εκατ. ουγγιές χρυσού, 1,5 δισεκατ. λίβρες χαλκού και εκτιμώμενο χρόνο ζωής 24 χρόνια), η Eldorado θα μπορούσε να δυσκολευτεί να παράγει θετικές ταμειακές ροές.

Εάν υπάρχει ένα θετικό στοιχείο εδώ, η πώληση των μη βασικών περιουσιακών στοιχείων επέτρεψε στην εταιρεία να αυξήσει τον ισολογισμό της σε καθαρή ταμειακή θέση ύψους $ 206 εκατ. Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο κατά τη διάρκεια αυτού του ανώμαλου δρόμου, ειδικά αν η εταιρεία χάνει χρήματα.

Παρ΄ όλα αυτά, η επενδυτική θέση της Eldorado συνεχίζει να εξασθενεί. Μόνο οι επενδυτές με στομάχι για υψηλό ρίσκο και πολύ μακροπρόθεσμο επενδυτικό χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να βάλουν τα πόδια τους στο νερό σε αυτό το σημείο.


Μία απάντηση στο “Η Wall Street χτυπάει την πόρτα στα μούτρα της Eldorado Gold #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.