Το blog της Ελληνικός Χρυσός «Πολίτες Αριστοτέλη» ανάρτησε το άρθρο του δημοσιογράφου Βαγγέλη Μωυσή «ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Ο ΧΡΥΣΟΣ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΕΚΠΛΗΡΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ». Ο κ.Μωυσής,  καταγόμενος από Στρατώνι, έχει τις όποιες απόψεις για τη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός που είναι αυτονόητα σεβαστές. Έριξε όμως και μια λαμπρή πρόταση που εμείς τουλάχιστο την επικροτούμε ασμένως. Να γίνει η Ελληνικός Χρυσός επενδυτής και σε τουριστικές επιχειρήσεις, στην ίδια περιοχή που πραγματοποιεί τις μεταλλευτικές της δραστηριότητες, αφού με τόση βεβαιότητα δηλώνει ότι δεν απειλείται ο Τουρισμός από τη δραστηριότητά της;

Στο καταστατικό της Ελληνικός Χρυσός, μεταξύ των «σκοπών» της περιλαμβάνονται οι Τουριστικές Επιχειρήσεις. Άρα καταστατικά το θέμα είναι τακτοποιημένο. Ιδού λοιπόν:

Το Στρατώνι είναι από άποψη φυσικού/ανθρωπογενούς περιβάλλοντος αλλά και σημειολογικά ο ιδανικός τόπος για την εντυπωσιακή είσοδο της Ελληνικός Χρυσός στον Τουριστικό τομέα. Περίπου ολόκληρη η έκταση του Στρατωνίου ανήκει στην Ελληνικός Χρυσός. Δεν υπάρχει λοιπόν θέμα οικοπέδου.Η ευρύτερη περιοχή Στρατωνίου, σε έκταση 25.000 στρεμμάτων, είναι νομοθετημένη Βιομηχανική Περιοχή υψηλής όχλησης. Αντιστοιχα, η ξενοδοχειακή μονάδα θα ενταχθεί στον κλάδο του «Βιομηχανικού Τουρισμού» με το συγκριτικό πλεονέκτημα της μοναδικότητας.

Η πρόταση του κ. Μωυσή συμπίπτει χρονικά με τις ενέργειες του Χρήστου Πάχτα «για να ξανακυματίσει η γαλάζια σημαία του Στρατωνίου στη βραβευμένη ακτή της». Ως λογότυπο της καμπάνιας προτείνουμε τον ηρωικό «ιππόκαμπο του Στρατωνίου» που καταφέρνει να επιζεί σε ένα περιβάλλον με εξαιρετικά υψηλές περιεκτικότητες βαρέων μετάλλων.

Εάν οι προσπάθειες του κ.Πάχτα δεν ευοδοθούν και δεν ξανακυματίσει η γαλάζια σημαία στη βραβευμένη ακτή, κανένα πρόβλημα. Υπάρχει εναλλακτική πρόταση! Σε απόσταση μόλις 600 μ. κοντεύει ήδη να ολοκληρωθεί η λίμνη του ΧΥΤΕΑ (χώρου απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων) Κοκκινόλακκα. Προτείνουμε μάλιστα να μην αδειοδοτηθεί από τον κ.Σταθάκη αλλά από την υπουργό Τουρισμού κα. Κουντουρά.

Μία μικρή ορεινή τουριστική μονάδα προτείνουμε στη Στρατονίκη. Η σύνδεση της με το Στρατώνι μπορεί να γίνει υπόγεια μέσω της στοάς 213/360. Θα είναι σίγουρα μία καινοτομία της Ελληνικός Χρυσός. Τα τρία γεύματα θα ανακοινώνονται με τα φουρνέλα από τις τρεις βάρδιες της εξόρυξης που θα χτυπούν κάτω από το ξενοδοχείο.

Αλλά ο Τουριστικός κλάδος της Ελληνικός Χρυσός έχει λαμπρές προοπτικές ειδικά στον Αρχαιολογικό Τουρισμό. Οι ανακαινισμένες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού Ολυμπιάδας αναπτύσονται συνολικά πανω στον ρημαγμένο από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες χώρο των Ελληνιστικών Σταγείρων που έφερε στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη του Κώστα Σισμανίδη – του ανασκαφέα και των κλασσικών Σταγείρων και η Ελληνικός Χρυσός έσπευσε να τον εξαφανίσει.

Μία μεγάλη μονάδα, παρόμοια του Στρατωνίου, θα αναγερθεί στον ίδιο χώρο. Η σύνδεση της με την τουριστική ναυαρχίδα του Στρατωνίου θα γίνεται μέσω της σήραγγας των 8.7 χλμ. Μαντέμ Λάκκου Ολυμπιάδας. Οι ευτυχείς ένοικοι της μονάδας της Ολυμπιάδας θα αποβιβάζονται σε βάθος 680 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και με ένα υπερταχύ ασσανσέρ θα φτάνουν στη ρεσεψιόν. Μία ακόμα καινοτομία της Τουριστικής Ελληνικός Χρυσός. Προτείνουμε η μονάδα αυτή να ονομαστεί ELDORADO προς τιμή της μητρικής εταιρείας, ίσως δε και ELDORADO ARISTOTELES. Η ευρύτερη περιοχή Ολυμπιάδας σε έκταση 23.000 στρ. είναι και αυτή νομοθετημένη μεταλλευτική περιοχή υψηλης όχλησης και έτσι η μονάδα εντάσεται στον καινοτόμο κλάδο του «Αρχαιολογικού/Βιομηχανικου Τουρισμού».

Νομίζουμε είναι φανερό οτι πήραμε πολύ σοβαρά την πρόταση του συντοπίτη μας δημοσιογράφου και προσπαθήσαμε να την αναπτύξουμε. Μόνο θα τον παρακαλούσαμε να μας λύσει μια σχετική απορία:

Πριν λίγα χρόνια κατεβήκαμε με τον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγελόγλου στο Λαύριο για μεταλλευτικό Τουρισμό, τη μεγάλη πλέον πόλη της οποίας τα μεταλλεία αργύρου (μικτών θειούχων όπως του Στρατωνίου) αποτέλεσαν τον χρηματοδότη του μεγαλείου της κλασσικής Αθήνας. Φτάσαμε στη πόλη περασμένα μεσάνυχτα και αναζητήσαμε ένα ξενοδοχείο. Μετά από μάταια αναζήτηση μιας ολόκληρης ώρας καταλήξαμε σε μιά πλατεία όπου, κατάκοποι πλέον, ρωτήσαμε τους νεαρους που πίναν το μεταμεσονύχτιο ποτό τους που υπάρχει ξενοδοχείο. Μα… δεν υπάρχει ξενοδοχείο στο Λαύριο, ήταν η ομόφωνη απάντηση. Βρήκαμε τελικά ένα ξενοδοχείο στα 10 χλμ. από την πόλη.

Στο Λαύριο, τη μεγάλη πόλη δίπλα στην Αθήνα με το μεγάλο λιμάνι που συνδέει με όλα τα νησιά με τις απεραντες ακτες, το μεταλλευτικό Λαύριο με τα πλούσια μεταλλεία με το μεταλλευτικό πάρκο του ΕΜΠ που χρηματοδοτήθηκε πλουσιοπάροχα από την ΕΕ, δεν υπάρχει ΕΝΑ ξενοδοχείο! Ίσως να ευθύνεται γι’αυτό η έλλειψη επικοινωνιολόγου στο Δήμο Λαυρίου.

Τελικά όμως καταλάβαμε. Το Λαύριο είναι αδελφή πόλη με το Στρατώνι μεταλλευτικά. Και τα δυο αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται από τις μεταλλευτικές εταιρείες ως μεγάλοι σκουπιδοτενεκέδες για τα απόβλητά τους.

#HELLASGOLD, #ANTIGOLD and thinking BOLD… #SKOURIES
Στημένο παιχνίδι με "διπλό πράκτορα" #skouries