Η φωτογραφία είναι από τον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου Αριστοτέλη στην παραλία Ιερισσού, όπου έχουν αναρτηθεί οι Γαλάζιες Σημαίες για το 2017. Σε αυτές περιλαμβάνεται και το Στρατώνι.

Όπως μας ενημέρωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Γαλάζια Σημαία του 2017 έχει αφαιρεθεί εδώ και ένα μήνα από το Στρατώνι. Ο λόγος είναι η αποκάλυψη επιστημονικών ερευνών που δείχνουν σοβαρή ρύπανση της παραλίας και του θαλάσσιου πυθμένα με βαρέα μέταλλα, συνέπεια της μακρόχρονης μεταλλευτικής δραστηριότητας. Οι τοπικές αρχές ήξεραν αλλά δε μιλούσαν, αποκρύπτοντας συστηματικά το πρόβλημα της ρύπανσης από κατοίκους, επισκέπτες και την ΕΕΠΦ. Και έτσι το Στρατώνι έπαιρνε επί 7 συναπτά έτη τη Γαλάζια Σημαία. Όταν το βραβείο αφαιρέθηκε, πρώτα από όλους ενημερώθηκε φυσικά η δημοτική αρχή.

ANAΦΟΡΑ: Σοβαρή ρύπανση της παραλίας Στρατωνίου

Πληροφορούμαστε επίσης οτι σε περίοπτη θέση της παραλίας του Στρατωνίου ανεμίζει ακόμα η Γαλάζια Σημαία, μόνο που δεν είναι η φετινή αλλά η περσινή! Το αποτέλεσμα είναι πώς κάποιοι ανυποψίαστοι τουρίστες την βλέπουν και σταματούν για ένα μπανάκι επάνω στα επικίνδυνα απόβλητα. Φέτος δε, η άμμος που στρώθηκε επάνω στα απόβλητα για να μοιάζει η παραλία των αποβλήτων με «ακτή κολύμβησης» δεν ήταν υγιής, καθαρή αμμούδα. Ο γνωστός εργολάβος του Στρατωνίου έριξε στην παραλία τη λάσπη που έβγαλε από την εκβάθυνση του λιμανιού στις εκβολές του ρέματος Καρβουνόσκαλα, δηλαδή απόβλητα εμπλουτισμού με σιδηροπυρίτη. Έτσι  η παραλία απέκτησε το χρώμα της σκουριάς και μια ελαφριά γυαλάδα, αλλά η νέα απόχρωση μαθαίνουμε οτι δεν ευχαρίστησε καθόλου τους κατοίκους του χωριού. Το γεγονός καταγγέλθηκε και στη δημοτική αρχή τις οποίας τις ενέργειες αγνοούμε.

Δυστυχώς το ζήτημα είναι σοβαρό και ξεπερνά την κουτοπονηριά κάποιων ιδιοκτητών καταστημάτων και τοπικών αρχόντων που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την άγνοια των επισκεπτών για την κατάσταση της παραλίας. Παρά την επίσημη αφαίρεση της σημαίας, τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημόσια υγεία συνεχίζονται, με την ανοχή ή τη συμμετοχή της δημοτικής αρχής και του τοπικού συμβουλίου Στρατωνίου. Κάποιος πρέπει να πει στον κ. Ζαγοράκη οτι αν κάποιος τουρίστας αντιληφθεί οτι τον άφησαν να βουτήξει σε επικίνδυνα απόβλητα, τη δική του κουτοπονηριά θα την πληρώσει ακριβά σε αποζημιώσεις όλος ο Δήμος Αριστοτέλη. Και κάποιος πρέπει επιτέλους να πει στους κατοίκους του Στρατωνίου την αλήθεια για το χωριό τους. Για να καταλάβουν ποιος νοιάζεται πραγματικά για την υγεία τη δική τους και των παιδιών τους και ποιος απλά τους χρησιμοποιεί.

 

H εταιρική ευθύνη και η κάλπικη λίρα #skouries
Μ.Καββαδάς: Τεχνικός σύμβουλος του ορυχείου Αμυνταίου που κατέρρευσε ΚΑΙ των φραγμάτων αποβλήτων στις Σκουριές! #skouries