Θ. Τσάπανος, ΑΠΘ για Αναργύρους: Γνωστή η επικινδυνότητα από το 2009, υπεύθυνη η ΔΕΗ #skouries


Δορυφορική εικόνα από Google Earth: To ορυχείο και το χωριό, 2014

Μετά την τεράστια καταστροφή στο ορυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ, ο Καθηγητής Σεισμολογίας του Α.Π.Θ κ. Θεόδωρος Τσάπανος έκανε την παρακάτω ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ

Το 2008 μας ανατέθηκε από την τότε Νομαρχία Φλώρινας μελέτη για τα αίτια που προκαλούν τις ρωγμώσεις στα σπίτια και στους δρόμους του χωριού. Τρεις τομείς του τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. (Υδρογεωλογία, Σεισμολογία και Νεοτεκτονική) κάναμε ερεύνα στην περιοχή και συντάξαμε τεχνική έκθεση που παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009.

 Με αυτήν υποδεικνύαμε ότι η εκμετάλλευση της ΔΕΗ στο παρακείμενο ορυχείο ήταν υπεύθυνη για τις ρωγμές αυτές έχοντας κατεβάσει τον υδροφόρο ορίζοντα σε μεγάλο βάθος. Καναμε σαφές στους κατοίκους ότι δεν είναι σεισμολογική η δράση γιατί στους σεισμούς οι ρωγμές γίνονται την ώρα που γίνεται ο σεισμός ή λιγα δευτερόλεπτα μετά. Εδώ οι ρωγμές ήταν συνεχείς και δημιουργούνταν με την πάροδο του χρόνου και άλλες. Καταγράψαμε σπίτι-σπίτι τις ζημιές που είχαν γίνει και χωρίστηκε το χωριό σε 2 ζώνες, ζώνη με μεγάλες και ζώνη με μικρές ζημιές.Την έκθεση αυτή την καταθέσαμε και στην υπουργό την κ. Μπιρμπίλη η οποία κατά την επίσκεψή της (νομίζω το 2010) στο χωριό μας κάλεσε να συζητήσουμε.

Έκτοτε αγνοείται η τύχη της μελέτης. Οι κάτοικοι παρέμεναν σε ένα χωριό και σε σπίτια επικίνδυνα. Μάλιστα πρόσφατα πριν 2-3 χρόνια μέρος ενός σπιτιού είχε καταρρεύσει. Έπρεπε δηλ. να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, να έχουμε τα χθεσινά φαινόμενα με παρόντες υπουργούς για να γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση του χωριού και να πάνε οι κάτοικοι σε πιο ασφαλές μέρος? Αν κατά την διάρκεια της κατολίσθησης υπήρχε ένα θύμα μέσα σε σπίτι του χωριού (ιδίως αυτά τα σπίτια που ήταν πιο κοντά στο ορυχείο) τι θα λέγαμε όλοι σήμερα. Θα μου πει κάποιος ότι συνήθως κλαίμε πάνω από τα ερείπια. Ελλάς το μεγαλείο σου.”

Φωτογραφία: Ρωγμές στο έδαφος, περιμετρικά του ορυχείου Αμυνταίου

Πηγή: Ράδιο Φλώρινα (οι  φωτογραφίες προστέθηκαν από εμάς)


3 απαντήσεις στο “Θ. Τσάπανος, ΑΠΘ για Αναργύρους: Γνωστή η επικινδυνότητα από το 2009, υπεύθυνη η ΔΕΗ #skouries”

  1. Παπαζάχος: Η εταιρεία στις Σκουριές κατασκευάζει φράγμα πάνω σε ισχυρό σεισμικό ρήγμα “Είναι το ρήγμα της Ιερισσού, από τα πιο επικίνδυνα στην Ελλάδα”, λέει ο γνωστός σεισμολόγος Πηγή: http://www.lifo.gr

    http://www.lifo.gr/now/greece/87121

  2. Τσιάπανος το 2012: “Θέμα χρόνου η κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής”. Αλλά ήρθε το 2017, κατολίσθηση δεν έγινε. Πόσα χρόνια πρέπει ακόμα να περιμένουμε την κατολίσθηση; Ίσως πάρα πολλά;

    Για να μην ξεχνιόμαστε, οι Ανάργυροι είναι χτισμένοι πάνω σε ενεργό, σεισμογενές ρήγμα και σε εντελώς ακατάλληλο έδαφος. Οι ζώνες ζημιών του Τσιάπανου διαχωρίζονται ακριβώς απ’ το ρήγμα, αλλά γι’ αυτό γαργάρα. Αν γινόταν μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, το χωριό δεν θα είχε χτιστεί ποτέ εκεί. Το χωριό έχει ρωγμές τουλάχιστον απ’ τη δεκαετία του 1980, που το ορυχείο βρισκόταν ακόμα μακριά. Γι’ αυτό και το ΦΕΚ μετεγκατάστασης το 2011 δεν βάζει θέμα ασφάλειας, βάζει θέμα ποιότητας ζωής. Αλλά οι πανεπιστημιακοί κυνηγούν μονίμως προγράμματα και χρηματοδότηση, αδιαφορώντας για το αν ενσπείρουν ανησυχία στους κατοίκους. Και τα πολιτικά κοράκια ξαναγύρισαν για πολλοστή φορά και πετούν καθημερινά στους Ανάργυρους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.