Όταν η ΑΥΓΗ ανακοινώνει «Έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις εξορύξεις στην Κασσάνδρα» (δηλαδή στα Μεταλλεία Κασσάνδρας της ΒΑ Χαλκιδικής) και αναδημοσιεύουν τα ιστολόγια της Ελληνικός Χρυσός σχολιάζοντας «ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!», καταλαβαίνουμε όλοι περί τίνος πρόκειται. Όταν οι αποδεδειγμένα παράνομοι θριαμβολογούν για έναν επικείμενο έλεγχο, τότε κάτι κάνει νιάου-νιάου και δεν είναι γάτα στα κεραμίδια.

Αφού λοιπόν δρομολογήθηκε το κουκούλωμα της παραβίασης της σύμβασης μέσω μιας χαλκευμένης «διαιτησίας», με δικηγόρο ορισμένο από τον Σταθάκη να διαφυλάξει τα συμφέροντα του Δημοσίου ένα στενό συνεργάτη των ανώτατων στελεχών της Ελληνικός Χρυσός, πρέπει να κλείσουν και οι άλλες «εκκρεμότητες». Σειρά έχει ο ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα.

Το άρθρο της ΑΥΓΗΣ αναφέρει τα εξής:

«Εξωτερικοί εμπειρογνώμονες θα αξιολογήσουν τις επιπτώσεις «των διαφοροποιήσεων που εντοπίστηκαν στα έργα κατασκευής του χώρου απόθεσης εξορυκτικών αποβλήτων, του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακα» στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Αυτό προβλέπει απόφαση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Χρ. Μπαριτάκη, με την οποία αποδέχεται την εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής η οποία είναι αρμόδια για την παρακολούθηση της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων του συνόλου των έργων έτσι όπως εγκρίθηκαν τον Ιούλιο του 2011 και της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.

Όπως είναι γνωστό, το πόρισμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του 2015 είχε εντοπίσει σειρά παραβάσεων των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων στην κατασκευή του ΧΥΤΕΑ. Μεταξύ άλλων, είχαν διαπιστώσει ότι οι εργασίες κατασκευής του ΧΥΤΕΑ ξεκίνησαν χωρίς να έχει εγκριθεί το Προσάρτημα της Τεχνικής Μελέτης Εγκατάστασης, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών και σε αντίθεση με τον όρο δ1.4 της (35) ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Επιπλέον, είχαν εντοπίσει παρανομίες ως προς τις προδιαγραφές κατασκευής… Στο εν λόγω ΧΥΤΕΑ θα αποτίθενται τα πλεονάζοντα απόβλητα από τα υποέργα Μαύρων Πετρών και Ολυμπιάδας, αλλά και τα απόβλητα που θα προκύψουν από τις εργασίες αποκατάστασης όλων των παλιών χώρων απόθεσης από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή.»

Πρόκειται για τον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 650 μέτρα από το Στρατώνι, πάνω από τον κόλπο της Ιερισσού και η εταιρεία στη ΜΠΕ έγραψε ψευδώς οτι είναι 3,5 χιλιόμετρα… Αυτόν που κατασκευάζεται κυριολεκτικά επάνω στο σεισμικό ρήγμα Στρατωνίου-Βαρβάρας που έχει δώσει σεισμούς της τάξης των 7,0 Ρίχτερ και που για να καταφέρει να πάρει την περιβαλλοντική έγκριση η εταιρεία υποεκτίμησε τραγικά το σεισμικό κίνδυνο. Για αυτό το έργο οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν διαπιστώσει  σοβαρές ελλείψεις στην κατασκευή και παραβίαση τόσο των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων όσο και των τεχνικών μελετών. Δείτε τη σχετική ΑΙΤΗΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ με την οποία καταγγείλαμε την υποβολή παραποιημένων στοιχείων και τον  κίνδυνο πρόκλησης σημαντικού βιομηχανικού ατυχήματος λόγω των επικίνδυνων τεχνικών επιλογών της εταιρείας*.

Η προσπάθεια απαξίωσης και δυσφήμησης των Επιθεωρητών και του έργου τους από τους κύκλους της εταιρείας ξεκίνησε αμέσως μετά τη δημοσίευση των δυο πορισμάτων που βεβαίωναν 23 συνολικά περιβαλλοντικές παραβάσεις σε Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες.

Τώρα ο Σταθάκης θα βάλει «εξωτερικούς εμπειρογνώμονες» να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των παραβάσεων. Η ανύπαρκτη «επιστημονική επιτροπή», με το μηδενικό έργο από τότε που συστήθηκε, εμφανίστηκε μία και μόνη φορά για να εισηγηθεί να παρακαμφούν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Μαζί με την Επιτροπή και η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ), η πρώην (διαβόητη) ΕΥΠΕ,  που πρέπει να καλυφθεί επειδή ενέκρινε περιβαλλοντικά ένα παγκοσμίως πρωτότυπο έργο, ένα χώρο απόθεσης ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ αποβλήτων πάνω σε σεισμικό ρήγμα! Εύκολα μαντεύει κανείς οτι οι εμπειρογνώμονες θα είναι οι «παραδοσιακά» σύμφωνοι προς την εταιρεία καθηγητές του ΕΜΠ και το πόρισμα θα λέει οτι δεν τρέχει τίποτα με κάποια λιγότερα μέτρα ασφαλείας.

Πανηγυρίζουν γι’αυτή την απόφαση τα ιστολόγια της εταιρείας: «Επιτέλους, τα περίφημα «πορίσματα των επιθεωρητών» θα επαναξιολογηθούν και θα τεθεί το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις και όχι φουσκωμένο από εχθρικούς προς την επένδυση δακτύλους…». Ξέρουν αυτοί. Όλα έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία, στις οποίες αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός από το γραφείο του κ. Σταθάκη. Aλλά μην ανησυχείτε, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «αμετακίνητη υπέρ του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική»!

_______

* Η μόνη απάντηση που λάβαμε από τη Διεύθυνση Μεταλλευτικών Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών στην καταγγελία για τον Κοκκινόλακκα ήταν η άρνηση να μας χορηγηθεί η τεχνική μελέτη κατασκευής του φράγματος, με το αιτιολογικό οτι …τίθεται σε κίνδυνο το βιομηχανικό απόρρητο της εταιρείας και οτι τα «βιομηχανικά μυστικά» είναι τόσο «ενσωματωμένα» στο κείμενο της μελέτης ώστε είναι αδύνατον να διαχωριστούν και να μας σταλούν τα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν και αφορούν το περιβάλλον!

Τα αν-άλατα του αργιλίου #skouries
Τεχνογνωσιοφοβία ή Τεχνογνωσιοθολούρα; #skouries