ANAΦΟΡΑ: Σοβαρή ρύπανση της παραλίας Στρατωνίου που τιμάται με τη Γαλάζια Σημαία #skouries


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΦΟΡΑ με θέμα: “Σοβαρή ρύπανση της παραλίας Στρατωνίου του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής που τιμάται με τη Γαλάζια Σημαία” κατατέθηκε σήμερα στις αρμόδιες αρχές και τους συντονιστές του διεθνούς προγράμματος “Γαλάζια Σημαία”. Μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ.

Η παραλία του Στρατωνίου χαρακτηρίστηκε ”ακτή κολύμβησης” Το 2006, κατόπιν αιτήσεως του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου (σημερινoύ Δήμου Αριστοτέλη),  και έλαβε το όνομα “Κεντρική πλαζ Στρατωνίου” με κωδικό GRBW109056017. Από το 2010 μέχρι και φέτος, 2017, η παραλία Στρατωνίου τιμάται κάθε χρόνο με τη Γαλάζια Σημαία, το πλέον αναγνωρισμένο διεθνές σύμβολο ποιότητας για οργανωμένες ακτές κολύμβησης και μαρίνες και μάλιστα με τρία αστέρια: “Ύδατα κολύμβησης εξαιρετικής ποιότητας”.

Όμως το Στρατώνι έχει ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο ιστορικό που αμφιβάλλουμε αν είναι γνωστό στις υπηρεσίες και τις οργανώσεις που απονέμουν τις διακρίσεις ποιότητας. Τμήμα της βραβευμένης παραλίας Στρατωνίου αποτελείται από τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα (τέλματα) που από το 1953 μέχρι το 1983 απέρριπτε απευθείας στη θάλασσα το εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων στο βόρειο άκρο του οικισμού. Πλήθος επιστημονικών μελετών έχουν διαπιστώσει σοβαρή ρύπανση του εδαφικού υλικού της παραλιακής ζώνης του Στρατωνίου και των ιζημάτων του θαλασσίου πυθμένα από βαρέα μέταλλα ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Οι ίδιες μελέτες δείχνουν οτι η ρύπανση αυτή δεν έχει επηρεάσει τις υπόλοιπες ακτές κολύμβησης του κόλπου της Ιερισσού.

Παρ’ οτι η βιομηχανική μονάδα του Στρατωνίου απορρίπτει πλέον στη θάλασσα μόνο επεξεργασμένα υγρά απόβλητα, τα στερεά απόβλητα που διατέθηκαν εκεί κατά το παρελθόν δεν έχουν εξαφανιστεί, ανιχνεύονται στις ειδικές αναλύσεις και ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία. Η ρύπανση του όρμου Στρατωνίου συνεχίζεται μέχρι σήμερα καθώς τα υγρά απόβλητα που διαθέτει σήμερα στη θάλασσα η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός είναι ανεπαρκώς επεξεργασμένα με αποτέλεσμα τη συνεχή επιβάρυνση των υδάτων με βαρέα μέταλλα και άλλους ρύπους.

Το ζήτημα αυτό αποσιωπάται συστηματικά από τις τοπικές αρχές που ζητούν τη βράβευση της συγκεκριμένης παραλίας ενώ τα κριτήρια ποιότητας υδάτων κολύμβησης που θέτει η οδηγία 2006/7/ΕΚ δεν περιλαμβάνουν μετρήσεις βαρέων μετάλλων. Η ανεπάρκεια του θεσμικού πλαισίου επέτρεψε τη βράβευση μιας “πλαζ” η οποία, κατά την άποψή μας, δεν θα έπρεπε καν να περιλαμβάνεται στους καταλόγους του ΥΠΕΝ με τις ακτές κολύμβησης και να αξιολογείται ως τέτοια, διότι υπάρχει ολόκληρη σειρά μελετών που τεκμηριώνει τη ρύπανση της συγκεκριμένης παραλίας και την επικινδυνότητα της για τη δημόσια υγεία.

Στις 15.5.2017 η ΕΕΠΦ ανακοίνωσε οτι η κεντρική πλαζ Στρατωνίου είναι και για το 2017 μια από τις βραβευμένες παραλίες. Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας που αναπτύσσονται στην ΑΝΑΦΟΡΑ, θεωρούμε οτι είναι απολύτως επείγον να διερευνηθεί εκ νέου η καταλληλότητα της συγκεκριμένης παραλίας για κολύμβηση αλλά και για όλες τις χρήσεις αναψυχής που έχουν αναπτυχθεί εκεί.


3 απαντήσεις στο “ANAΦΟΡΑ: Σοβαρή ρύπανση της παραλίας Στρατωνίου που τιμάται με τη Γαλάζια Σημαία #skouries”

  1. […] ANAΦΟΡΑ: Σοβαρή ρύπανση της παραλίας Στρατωνίου Aφαιρέθηκε η Γαλάζια Σημαία από το Στρατώνι Νέα φορτία λευκής καθαρής άμμου θα μεταφερθούν στο Στρατώνι τις επόμενες μέρες για να αντικαταστήσουν την προηγούμενη που την πήρε το κύμα και να κρύψουν την τοξική κοκκινίλα. Θα βγούνε μπόλικες φωτογραφίες για χρήση στα κοινωνικά δίκτυα με κόσμο που απολαμβάνει το μπάνιο του στο λεπτό στρώμα της φερτής «πλούσιας άμμου». Με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής Αριστοτέλη. Αλλά ούτε ψύλλος στον κόρφο των δημοτικών και τοπικών αρχών όταν κάποιος από αυτούς τους Ευρωπαίους τουρίστες ανακαλύψει την αλήθεια. Οι αγωγές, σε επίπεδο ΕΕ, με απαιτήσεις υπέρογκων αποζημιώσεων από το Δήμο και η δυσφήμιση για τις ακτές του, συνολικά πλέον, δεν θα αντιμετωπίζονται.    antigoldgr.org […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.