%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%be%ce%bf%ce%b4%ce%bf-1

Αποκαλυπτικά του αδιεξόδου της Ελληνικός Χρυσός είναι τα πρόσφατα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Ελληνικός Χρυσός ετοιμάζει «υπερπαραγωγή» τελετή εγκαινίων για το μεταλλείο της Ολυμπιάδας τον Ιούνιο, με προσκεκλημένους … τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μπροστά στην ολοκληρωτική έλλειψη ΝΟΜΙΜΩΝ επιλογών, η εταιρεία επιχειρεί να θαμπώσει τα πλήθη με υποσχέσεις για βουνά από χρυσάφι που η χώρα μας ποτέ δεν θα δει και Χολλυγουντιανής σύλληψης φιέστες. Αύριο Δευτέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα για συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σταθάκη ο απερχόμενος CEO της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ – που αυτή η ιστορία μάλλον του στοίχισε τη θέση του – ενώ τα σωματεία των εργαζομένων ήδη κάνουν σειρά πολιτικών επαφών στην πρωτεύουσα. Η πίεση για να παραβιαστεί η νομιμότητα και να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια στους μετόχους είναι – αναμενόμενα – τεράστια.

Το εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας έχει ολοκληρωθεί και είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται άδειες. Άδεια Λειτουργίας του εργοστασίου και Άδεια Λειτουργίας του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα. Η Ελληνικός Χρυσός δεν βρισκόταν ποτέ τόσο κοντά στο να βάλει χέρι στο βάζο με το γλυκό – τον ορυκτό πλούτο των Μεταλλείων Κασσάνδρας – αλλά ούτε και τόσο  μακριά. Μια άβυσσος χωρίζει την εταιρεία από τη λήψη των πολυπόθητων αδειών και αυτή έχει το όνομα «μεταλλουργία». Ή αλλιώς, «απόφαση Σκουρλέτη».

Στις 2 Νοεμβρίου 2016, με απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη, απορρίφθηκε οριστικά η μέθοδος μεταλλουργίας που είναι ο κορμός όλης της «επένδυσης». Η εταιρεία προσέφυγε μεν στο ΣτΕ ζητώντας ακύρωση της απόφασης αλλά ουσιαστικά ομολογεί οτι τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν υπάρχει περίπτωση να την κερδίσει. Ζητά «επίλυση της διαφοράς με τεχνικό διάλογο και όχι με δικαστικές διαμάχες» ενώ η  ίδια έχει αποκλείσει τον τεχνικό διάλογο, έχοντας προσφύγει στο ΣτΕ! Τα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός που είναι υπεύθυνα για την εξαπάτηση του Δημοσίου με την ψεύτικη μέθοδο, όχι μόνο δεν μπορούν πλέον να υποστηρίξουν ενώπιον του ΣτΕ οτι η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί αλλά δεν τολμούν ούτε καν να το αρθρώσουν… Είναι χαρακτηριστικό οτι όλη η παλαιά ρητορική της εταιρείας για τους «περήφανους Έλληνες μηχανικούς» που σχεδίασαν το Επενδυτικό Σχέδιο και ενέταξαν σε αυτό την α-λα-Γκρέκα εφαρμογή τoυ flash smelting έχει εδώ και καιρό ενταφιαστεί.

«Η διαφορά δεν είναι τεχνική αλλά ζήτημα απαρέγκλιτης τήρησης εκ μέρους της εταιρείας των συμβατικών της υποχρεώσεων», απαντάει το ΥΠΕΝ. Η κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας που θα παράγει καθαρά πολύτιμα μέταλλα και φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο είναι η κεντρική υποχρέωση της εταιρείας που απορρέει από τη σύμβαση μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Το διακύβευμα της απόφασης Σκουρλέτη είναι το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή τα κρατικά έσοδα από την «επένδυση» και η προστασία της δημόσιας υγείας.

«Απομένουν λίγες τυπικές άδειες για την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας», λένε τα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός αποκρύπτοντας όλα τα παραπάνω και προσπαθώντας να αποσυνδέσουν την αδειοδότηση της Ολυμπιάδας από το υπόλοιπο Επενδυτικό Σχέδιο. Faraway, so close. Όσο υπάρχει η δικαστική διαμάχη δεν μπορεί να εκδοθεί καμμία νέα άδεια για κανένα υποέργο του συνολικού Επενδυτικού Σχεδίου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε οτι το Υπουργείο στρέφεται κατά του εαυτού του και υπονομεύει, το ίδιο, το κύρος της απόφασης Σκουρλέτη αλλά και το δημόσιο συμφέρον. Η εταιρεία ζητάει άδεια για να παράγει συμπυκνώματα που θα τα στέλνει στην Κίνα για όλη τη διάρκεια της «επένδυσης», αφού εργοστάσιο μεταλλουργίας για να γίνει η απόληψη των καθαρών μετάλλων, χρυσού, χαλκού και αργύρου δεν υπάρχει, ούτε θα μπορεί να γίνει όσο είναι σε ισχύ η ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011. Αυτό είναι τόσο παράλογο όσο είναι και παράνομο. Το Επενδυτικό Σχέδιο αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά ως ΕΝΙΑΙΟ και ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ και αφού δεν μπορεί να υλοποιηθεί η μεταλλουργία, δεν πρέπει να προχωρήσει τίποτα άλλο. Τα στελέχη της εταιρείας τώρα προσπαθούν να αποκρύψουν το ενιαίο και αδιαίρετο του έργου που  τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία όσο ακόμα νόμιζαν οτι τους συμφέρει. Γνωρίζουν και οι ίδιοι οτι τις άδειες που ζητούν ΔΕΝ δικαιούνται να τις πάρουν.

Τι απομένει; Επικοινωνιακή καταιγίδα. Τη βλέπουμε να εξελίσσεται εδώ και μήνες. «Η Ελλάδα θα ξαναγίνει παραγωγός χρυσού μετά από 22 χρόνια». Συνειρμοί με εικόνες μεγαλείου και «κλίμα» στα μέσα ενημέρωσης. Η αλήθεια βέβαια είναι οτι η Χαλκιδική δεν παρήγαγε ποτέ χρυσό και δεν θα παράξει ούτε τώρα. Διαβάστε σχετικά το άρθρο του καθηγητή γεωλογίας κ. Σαράντη Δημητριάδη «Ελληνικός Χρυσός: Τα ημιεπίσημα αποκαλυπτήρια». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η «υπερπαραγωγή» θα έχει και διάσημους guest-stars, τα «βαριά» ονόματα των οποίων είναι η απόλυτη απόδειξη του αδιεξόδου! Αλήθεια, δεν είναι αυτή η εταιρεία που μόλις πριν από δυο μήνες, στις 17/11/2016, ανακοίνωνε οτι είχε λάβει το «πράσινο φως» για τα έργα της; Και είχε λάβει ξανά «πράσινο φως» στις 9/5/2016; Και άλλο ένα «πράσινο φως» στις 22/3/2016; Κρίμα η προπαγάνδα…

Σύντομα αναμένουμε να διατυπωθεί και ο νέος εκβιασμός: Ή μας δίνετε την άδεια για την Ολυμπιάδα ή απολύουμε. Mήπως αυτό είναι που φέρνει μαζί του αύριο ο κ. Ράιτ; Οι εργαζόμενοι θα χρησιμοποιηθούν ξανά σαν πολιορκητικός κριός για  να προωθηθούν οι παράνομες επιδιώξεις της εταιρείας, σε βάρος του τόπου και του δημοσίου συμφέροντος. Ήδη χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της προπαγάνδας της: Κατά τα λεγόμενα της εταιρείας, μέσα στη χρονιά θα γίνουν άλλες 1.000 προσλήψεις και ο αριθμός των εργαζομένων θα ανεβεί από τους 2.000 σε 3.000! Το πόσο ψευδείς είναι αυτοί οι αριθμοί το έχουμε αναλύσει εδώ και εδώ. Κατά την εγκεκριμένη ΜΠΕ, το σύνολο των θέσεων εργασίας θα είναι 1.300 – και αυτό όχι σήμερα αλλά στην τελική φάση του υποέργου Ολυμπιάδας, όταν γίνει και η μεταλλουργία. Όμως ούτε αυτός ο αριθμός είναι αληθής γιατί η εταιρεία δεν έχει πρόθεση να φτιάξει ούτε το εργοστάσιο μεταλλουργίας, αλλά ούτε και νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού στο Μαντέμ Λάκκο, άρα 300 θέσεις εργασίας θα πρέπει να αφαιρεθούν.

Ο υπουργός κ. Σταθάκης γνωρίζει οτι αν υποκύψει στις απαιτήσεις της εταιρείας και εκδώσει τώρα Άδεια Λειτουργίας για το εργοστάσιο της Ολυμπιάδας, θα συμφωνήσει σιωπηρά στην παραβίαση της σύμβασης και θα τινάξει στον αέρα κάθε προοπτική δημιουργίας μεταλλουργίας. Θα συναινέσει στην παράνομη εξαγωγή του συνόλου του ορυκτού πλούτου των Μεταλλείων Κασσάνδρας με τη μορφή συμπυκνωμάτων, χωρίς εγχώρια επεξεργασία και χωρίς έσοδα για το Δημόσιο. Θα απεμπολήσει εν γνώσει του το δημόσιο όφελος, για χάρη του οποίου έγινε δεκτό αυτό το τεράστιο έργο με τις τεράστιες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις και θα ακυρώσει οριστικά κάθε δυνατότητα επιστροφής των μεταλλείων στο Δημόσιο.

Έχει σημασία να σημειωθεί οτι ο λόγος που  το Επενδυτικό Σχέδιο σχεδιάστηκε με αυτον τον τρόπο,  με όλα τα υποέργα – Σκουριές, Ολυμπιάδα, Μαύρες Πέτρες και μεταλλουργία – αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα, ήταν για να μην μπορεί στο μέλλον να διαχωριστεί  κάποιο από αυτά. Να μην μπορεί να πέσει το ένα χωρίς να πάρει μαζί του και το άλλο. Να είναι δύσκολο να σταματήσει το τερατούργημα στις Σκουριές για το οποίο ήταν γνωστό από τότε οτι υπήρχαν μεγάλες αντιδράσεις, γιατί από την ίδια άδεια θα κρέμονταν και το παλιό μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, με τους παλιούς ντόπιους εργαζόμενους που ήταν κοντά στη συνταξιοδότηση. Τότε, πριν η Eldorado φέρει μαζί της το φανατισμό, είχαμε προσπαθήσει να προειδοποιήσουμε τους παλιούς εργαζόμενους: «Μην τους αφήσετε να τα βάλουν μαζί». Δεν μας άκουσαν, δεν κατάλαβαν τον κίνδυνο και χειροκρότησαν την ΚΥΑ.

Η εταιρεία ήθελε να κάνει το έργο της too big to fail. Πολύ μεγάλο για να αποτύχει. Τώρα το «ενιαίο και αδιαίρετο» έχει γυρίσει μπούμερανγκ γιατί απαγορεύει το διαχωρισμό της σκάρτης μεταλλουργίας από το σύνολο. Η απόφαση της διοίκησης της εταιρείας να προωθήσει για έγκριση μια μέθοδο-απάτη χωρίς εναλλακτική είναι αυτή που τώρα οδηγεί σε κατάρρευση το σύνολο της «επένδυσης». Ή τουλάχιστον, αυτό λέει ο νόμος.

Σκληρές απαντήσεις Σακοράφα-Κούνεβα στις απειλές της Ελληνικός Χρυσός #skouries
Λαμπάκης κατά Βορίδη και Μητσοτάκη για τα χρυσωρυχεία #skouries