#skouries: Μόνη ΝΟΜΙΜΗ επιλογή για τον Υπ. Περιβάλλοντος η ανάκληση της αδειοδότησης της Ελληνικός Χρυσός


Ï âïõëåõôÞò ôïõ ÓÕÑÉÆÁ ÓùêñÜôçò ÖÜìåëëïò ìéëÜåé óôç óõæÞôçóç ôïõ ó÷åäßïõ íüìïõ ôïõ Õðïõñãåßïõ Ïéêïíïìéêþí «Äéá÷åßñéóç ôùí ìç åîõðçñåôïýìåíùí äáíåßùí, ìéóèïëïãéêÝò ñõèìßóåéò êáé Üëëåò åðåßãïõóåò äéáôÜîåéò åöáñìïãÞò ôçò Óõìöùíßáò Äçìïóéïíïìéêþí Óôü÷ùí êáé Äéáñèñùôéêþí Ìåôáññõèìßóåùí», óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò, ôçí Ôñßôç 15 Äåêåìâñßïõ 2015. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÓÕÌÅËÁ ÐÁÍÔÆÁÑÔÆÇ

Η τοποθέτηση του νέου αναπληρωτή υπουργού ΠΕΝ κ. Φάμελλου σχετικά με την τελευταία απόφαση του πρώην υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία απορρίπτεται (ξανά) η τεχνική μελέτη της μεταλλουργίας της Ελληνικός Χρυσός, ξεκαθαρίζει αρκετά πράγματα.

1. Βάζει τέλος στη φημολογία περί επικείμενης ανατροπής της απόφασης  από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου: Η πράξη αυτή της Διοίκησης, που υπογράφηκε από τον κ. Σκουρλέτη, δεν αναιρείται, είναι μια πράξη που στηρίχτηκε στις απαραίτητες προϋποθέσεις”. 

2. Βάζει τέλος στη θολή προπαγάνδα της Ελληνικός Χρυσός, υπάλληλοι της οποίας διέδιδαν – ανώνυμα πάντα – οτι η απόφαση ήταν μια “κίνηση αμιγώς μικροπολιτικού χαρακτήρα” (εδώ), μια σκοτεινή συνομωσία του πρώην Υπουργού με τους κακούς antigold εναντίον της καλής εταιρείας. Δείτε χαρακτηριστικό tweet:

Όπως είπε ο κ. Φάμελλος, “ο κ. Σκουρλέτης δεν υπέγραψε μόνο με βάση την προσωπική του βούληση. Υπέγραψε με βάση εισηγήσεις υπηρεσιών, επεξεργασία των μελετών, ενστάσεις της Ελληνικός Χρυσός και αξιολόγηση των ενστάσεων”.

Οι προσδοκίες της Ελληνικός Χρυσός οτι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα έπαιρνε αποστάσεις από την τελευταία – κρίσιμη για την εξέλιξη της υπόθεσης – ενέργεια του απελθόντος Υπουργού διαψεύστηκαν. Η απόφαση απόρριψης της μελέτης είναι ισχυρή και, σε επίπεδο Υπουργείου, είναι τελεσίδικη. Η “θαυματουργή”  μέθοδος flash smelting είναι και επισήμως κλινικά νεκρή.

3. Επίσης είναι ξεκάθαρο τι ορίζει η νομιμότητα οτι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Αφού ισχύει η απόφαση Σκουρλέτη, δεν ισχύει η ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011. Τρίτον τι δε χωρεί και ως προς αυτό η απόφαση  1492/2013 του ΣτΕ είναι σαφής:

«τυχόν εφαρμογή άλλης μεθόδου ή η ουσιώδης, ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τροποποίησή της, σε οποιοδήποτε στάδιο και αν ανακύψει η ανάγκη αυτή, θα πρέπει να στηρίζεται σε νέα έγκριση περιβαλλοντικών όρων, εκδοθείσα κατόπιν τηρήσεως εκ νέου της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδοτήσεως».

Ο κ. Φάμελλος λοιπόν – που, όπως ακούγεται, είναι αυτός που θα χειριστεί την υπόθεση των Μεταλλείων Κασσάνδρας – έχει μία και μόνη νόμιμη επιλογή: την ανάκληση της ΑΕΠΟ που παραβιάζεται και ΟΛΩΝ των εγκρίσεων τεχνικών μελετών – για Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες, μια και το επενδυτικό σχέδιο αδειοδοτήθηκε ως ΕΝΙΑΙΟ και ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ. Οποιαδήποτε αλλαγή στη μέθοδο επεξεργασίας ή στον επενδυτικό σχεδιασμό που ενδεχομένως υπάρχει στη σκέψη της εταιρείας ή της κυβέρνησης, δεν μπορεί να προχωρήσει παρά μόνο μετά από νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση. Αυτό είναι που προσπαθεί να αποφύγει η Ελληνικός Χρυσός και γι’αυτό επιμένει να προσπαθεί με νύχια και δόντια να κρατήσει όρθιο το πτώμα του flash smelting.

Κάπου εδώ τελειώνουν οι βεβαιότητες της επιστήμης και της νομοθεσίας και μπαίνουμε στα θολά νερά της πολιτικής. Οι πρώτες δηλώσεις του κ. Φάμελλου περί “τοπικών αναγνώσεων” στο ζήτημα της Χαλκιδικής, ήταν ανοιχτές σε πολλές ερμηνείες. Το οτι προχθες ο κ. Φάμελλος επανέλαβε οτι “η πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντίθεση αυτής της επένδυσης με τα συμφέροντα του περιβάλλοντος και των πολιτών”, ουδόλως καθησυχάζει τους πολίτες της Χαλκιδικής που αγωνιούν και αγωνίζονται για τον τόπο τους. Όπως δεν καθησυχάζει ούτε το νέο ευχολόγιο του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος & Χωρικού σχεδιασμού ΣΥΡΙΖΑ για “ακύρωση της κοινωνικά άχρηστης και περιβαλλοντικά επιζήμιας απόπειρας εξόρυξης χρυσού”.

Αναμένουμε λοιπόν από το νέο αρμόδιο υπουργό που ορκίζεται στη νομιμότητα, την ανάκληση των αδειοδοτήσεων σε συμφωνία με αυτά που ο ίδιος μόλις χθες είπε.


5 απαντήσεις στο “#skouries: Μόνη ΝΟΜΙΜΗ επιλογή για τον Υπ. Περιβάλλοντος η ανάκληση της αδειοδότησης της Ελληνικός Χρυσός”

  1. Θα κρατήσω αυτό: “Το οτι προχθες ο κ. Φάμελλος επανέλαβε οτι «η πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντίθεση αυτής της επένδυσης με τα συμφέροντα του περιβάλλοντος και των πολιτών», ουδόλως καθησυχάζει τους πολίτες της Χαλκιδικής που αγωνιούν και αγωνίζονται για τον τόπο τους.”

    Και μην ξεχνάτε και το τι θα αποφασίσει να “κάνει” ο Γιώργος…

  2. καλα ολα αυτα…καμια ερωτηση στη βουλη θα κανει η κ.ιγγλεζη για το τι μελλει γενεσθαι ?…η θα ξαναπαραθεριζει το καλοκαιρι στα κακκουδια σφυριζοντας αδιαφορα ?…

  3. ΟΜΟΛΟΓΩ ΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΦΟΒΗΘΕΙ ΠΩΣ Η ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΘΑ ΑΝΕΤΡΕΠΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΞΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΑ

    • Δεν μπορούν να ανατρέψουν την απόφαση γιατί είναι πολύ τεκμηριωμένη άρα πολύ ισχυρή. Αλλά μικρό καλάθι γιατί δεν έχουμε καμμία μα καμμία εμπιστοσύνη στον Σταθάκη…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.