Aνακοίνωση της Eldorado για μετόχους και αφελείς #skouries


Ειδική εκδήλωση για οικονομικούς αναλυτές διοργάνωσε στις 7 Σεπτεμβρίου η Eldorado Gold, με θέμα το σχεδιασμό της μελλοντικής παραγωγής από τα μεταλλεία ιδιοκτησίας της. Από τη σχετική ανακοίνωση και τις πολύχρωμες παρουσιάσεις που αναρτήθηκαν στο site της Eldorado έχουμε αντλήσει πολλές χρήσιμες πληροφορίες στις οποίες θα αναφερθούμε το επόμενο διάστημα. Τα δυο στοιχεία που έχουν ιδιαίτερη σημασία αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:

  • Η αναφορά σε “εργοστάσιο χρυσού” που όπως φαίνεται δεν θα είναι flash smelting αλλά κάτι άλλο.
  • Η απόφαση της εταιρείας να τροποποιήσει το σχέδιο εκμετάλλευσης στις Σκουριές, ουσιαστικά παραβιάζοντας την εγκεκριμένη ΜΠΕ και την ΚΥΑ 201745/2011.

Ο χρόνος δημοσιοποίησης των νέων σχεδιασμών της εταιρείας δεν είναι προφανώς τυχαίος αφού συμπίπτει με τη λήξη της δίμηνης προθεσμίας που είχε δώσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης για να αποδείξει η εταιρεία την εφαρμοσιμότητα του flash smelting. Αντί απάντησης έχουμε αυτή την ανακοίνωση όπου η Eldorado και ο CEO Πολ Ράιτ, ως γνήσιος αποικιοκράτης, ξεκαθάριζει οτι έχει “γραμμένους” και τον Υπουργό και τους Ελληνικούς Νόμους και όλες τις άδειες και εγκρίσεις που έχει λάβει. Και όλους εμάς φυσικά.

1. ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

02-olympias-final-web

Η εταιρεία συνεχίζει να αποκρύπτει από τους μετόχους της το πρόβλημα με την ανεφάρμοστη μεταλλουργική μέθοδο και τις επιπτώσεις του στην “επένδυση”. Για όσους γνωρίζουν (που δεν είναι οι μέτοχοι), τα λέει όλα η φράση: “Το σχέδιο για τη Φάση 3 βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης”. Η Φάση 3 του Υποέργου Ολυμπιάδας είναι αυτή κατά την οποία (θεωρητικά) μπαίνει σε λειτουργία το εργοστάσιο μεταλλουργίας χαλκού-χρυσού που όπως έχουμε γράψει εδώ αμέτρητες φορές είναι ο βασικότερος όρος της αδειοδότησης και στόχος της σύμβασης. Εν έτει λοιπόν 2016, το σχέδιο είναι “στο στάδιο της εκπόνησης” και “της ανάπτυξης των παραμέτρων” – που σε μετάφραση σημαίνει οτι δεν υπάρχει τίποτα.

phaseiiiΣτην ειδική παρουσίαση της Eldorado για την Ολυμπιάδα (εδώ) , στη Φάση 3, μαζί με το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού στην κοιλάδα του Στρατωνίου (Μαντέμ Λάκκο) εμφανίστηκε για πρώτη φορά η φράση “εργοστάσιο χρυσού”, η οποία δεν υπήρχε σε καμία προηγούμενη εταιρική παρουσίαση αλλά ούτε και στην περιγραφή του Υποέργου Ολυμπιάδας στο site της Εldorado (εικόνα αριστερά) – και αυτό γιατί, όπως επίσης έχουμε αναλύσει (δείτε εδώ), ουδέποτε η εταιρεία είχε την πρόθεση να κατασκευάσει εργοστάσιο μεταλλουργίας στην Ελλάδα.

Τι “εργοστάσιο χρυσού” μπορεί να είναι αυτό; Flash smelting πάντως μάλλον δύσκολο να είναι. Η εταιρεία δεν τολμά ούτε να αναφέρει το όνομα της “θαυματουργής” μεθόδου που είναι μεταλλουργία ΧΑΛΚΟΥ και όχι ΧΡΥΣΟΥ και που εξαπάτησε το κράτος ώστε να εγκρίνει περιβαλλοντικά. Ούτε λέξη για συνεπεξεργασία των συμπυκνωμάτων χαλκού-χρυσού Σκουριών και αρσενοπυρίτη Ολυμπιάδας, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα με την ΚΥΑ 201745/2011. “Η επεξεργασία του συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη θα γίνεται στο εργοστάσιο χρυσού” αναφέρει αόριστα η παρουσίαση, προφανώς με κάποια άλλη μέθοδο που μας φυλάνε για έκπληξη. Αλλά αυτό που θα είναι έκπληξη – δυσάρεστη – για τους μετόχους είναι οτι οποιαδήποτε αλλαγή μεθόδου θα απαιτήσει νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση και πιθανον να μην είναι καν δυνατή με την παρούσα σύμβαση.

2. ΣΚΟΥΡΙΕΣ

16-09-investor-update-final

Σύμφωνα με την προχθεσινή παρουσίαση της Eldorado για τις Σκουριές (εδώ):

“ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ (!) να αναπτύξουμε τις Σκουριές με μια προσέγγιση δυο φάσεων:

Φάση 1. συνδυασμός ανοικτής εξόρυξης και υπόγειας εξόρυξης για 9 χρόνια
Φάση 2. Υπόγεια εξόρυξη μόλις ολοκληρωθεί η Φάση 1, που σύμφωνα με προκαταρκτική (!) ανάλυση θα διαρκέσει 15 χρόνια”

Σημειώνουμε οτι είναι τουλάχιστον περίεργη η διατύπωση “σύμφωνα με ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ανάλυση”, τη στιγμή που υποτίθεται οτι το κοίτασμα είναι πλήρως ερευνημένο, είναι γνωστές οι ποσότητες και οι περιεκτικότητες, έχουν εγκριθεί μελέτες και υπάρχει έγκριση εξόρυξης.

Ο CEO λοιπόν ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ να ακυρώσει την εγκεκριμένη ΜΠΕ, την ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ΚΥΑ 201745/2011 και την Έγκριση Τεχνικής Μελέτης Σκουριών που προβλέπουν τα εξής:

  • Θα γίνει πρώτα η ανοικτή εξόρυξη που θα διαρκέσει 7 χρόνια και μετά την ολοκλήρωση της επιφανειακής θα ξεκινήσει η υπόγεια εξόρυξη. Συνολική διάρκεια της εκμετάλλευσης – κατά τη ΜΠΕ – τουλάχιστον 30 χρόνια.
  • Από τα στείρα (απόβλητα της εξόρυξης) θα προέλθει το υλικό κατασκευής των δύο φραγμάτων Καρατζά και Λοτσάνικου, η επίστρωση των χώρων απόθεσης και του ανοικτού ορύγματος (μετά την πλήρωσή του με απόβλητα εμπλουτισμού).
  • Κατά τη ΜΠΕ, η ποσότητα των αποβλήτων εμπλουτισμού της επιφανειακής εξόρυξης είναι ισοσταθμισμένη με τη χωρητικότητα των χώρων απόθεσης Καρατζά και Λοτσάνικου. Αντιστοίχως, η ποσότητα των αποβλήτων εμπλουτισμού της υπόγειας εξόρυξης είναι ισοσταθμισμένη με το άθροισμα των ποσοτήτων που απαιτουνται για την αναπλήρωση των κενών της εκμετάλλευσης των υπόγειων έργων (1/3) και του επιφανειακού ορύγματος (2/3).

(ΜΠΕ σελ. 6.3-1 και 5.3-2, ΚΥΑ 201745/2011 σελ. 46 και 47)

Σύμφωνα με την “απόφαση Ράιτ”:

  • Η εξορυξη των 146 εκατ. τόνων των βεβαιωμένων μεταλλευτικών αποθεμάτων “συμπιέζεται” από τα 30 στα 9+15=24 χρόνια, με ιδαίτερα αυξημένη παραγωγή στα πρώτα 9 χρόνια. Στόχος της εταιρείας είναι να δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα στους μετόχους μέχρι το 2020 αλλά εμάς μας ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις αυτής της τροποποίησης στην περιοχή μας.
  • Τα πρώτα 9 χρόνια θα γίνεται ταυτόχρονα επιφανειακή και υπόγεια εξόρυξη και, κατά την παρουσίαση, η συνολική ποσότητα του μεταλλεύματος που θα εξορυχθεί σε αυτή τη Φάση θα είναι 82 εκατ. τόνοι αντί των 56 εκατ. που προέβλεπε η εγκεκριμένη ΜΠΕ. Η αύξηση της εξόρυξης κατά 26 εκατ. τόνους σε αυτά τα 9 χρόνια θα οδηγήσει και σε αυξημένη παραγωγή αποβλήτων εμπλουτισμού, τα οποία θα πρέπει να αποτεθούν στους χώρους απόθεσης Καρατζά και Λοτσάνικου. Ομως η χωρητικότητα αυτών των δύο χώρων δεν επαρκεί παρά μόνο για τα απόβλητα εμπλουτισμού που θα προέλθουν από το επιφανειακό όρυγμα.
  • Αντίστοιχα, στα επόμενα 15 χρόνια της αποκλειστικά υπόγειας εξόρυξης θα παραχθεί μικρότερη ποσότητα αποβλήτων εμπλουτισμού από την αρχικά προγραμματιζόμενη – και εγκεκριμένη – η οποία δεν θα επαρκέσει για την πλήρωση των υπόγειων έργων και του επιφανειακού ορύγματος. Έτσι η περίφημη “ισοστάθμιση” των αποβλήτων εμπλουτισμού με τους διαθέσιμους χώρους απόθεσης και την ανάγκη πλήρωσης των κενών της εκμετάλλευσης πάει περίπατο.

Μια τέτοια τροποποίηση του σχεδίου εξόρυξης απαιτεί όχι απλώς νέα τεχνική μελέτη αλλά και νέα αξιολόγηση των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων, διότι οδηγεί σε συνολική ανατροπή του σχεδιασμού διαχείρισης των αποβλήτων εμπλουτισμού. Για την περιοχή ανοίγονται σοβαρότατα ζητήματα καθώς διαφαίνεται οτι θα απαιτηθούν και νέοι χώροι απόθεσης, εκτός από τον Καρατζά και το Λοτσάνικο – μόνιμοι ή προσωρινοί, μέχρι να τελειώσει η επιφανειακή εκμετάλλευση και να αρχίσει το όρυγμα να γεμίζει απόβλητα. Αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί οπωσδήποτε νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Πρέπει να σημειωθεί οτι η μέθοδος απόθεσης των αποβλήτων εμπλουτισμού που έχει επιλέξει η εταιρεία για τις Σκουριές  – υπό μορφή “πάστας” με υγρασία κάτω του 30% και υπό κλίση 10,5% – εμφανίζεται ως “βέλτιστη τεχνική” αλλά είναι αμφίβολης επιτυχίας αφού, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, τόσο μεγάλη γωνία κλίσης των αποβλήτων δεν έχει επιτευχθεί πρακτικά σε κανένα μεταλλείο στον κόσμο. Πρόκειται για άλλη μία “παγκόσμια πρωτοτυπία” της Ελληνικός Χρυσός, όπως και το flash smelting, που πιθανότατα θα αποδειχθεί και αυτή φιάσκο, όπως και το flash smelting. Και επειδή (υποτίθεται οτι) οι ποσότητες των προς απόθεση αποβλήτων εμπλουτισμού είναι “ισοσταθμισμένες” με τη χωρητικότητα των χώρων απόθεσης Καρατζά και Λοτσάνικου, αδυναμία της εταιρείας να πετύχει με συνέπεια αυτή την εξωπραγματική γωνία κλίσης της απόθεσης θα σημάνει οτι τα απόβλητα δεν θα χωρέσουν στους δυο χώρους απόθεσης. Και αυτό, χωρίς να συνυπολογιστεί η μελλοντική επέκταση της εκμετάλλευσης στην περιοχή των Σκουριών που ήδη προδιαγράφεται (και αναφέρθηκε και στην προχθεσινή παρουσίαση).

Τελικά, όλα φαίνεται να οδηγούν στο συμπέρασμα οτι ο Καρατζάς και το Λοτσάνικο δεν θα είναι τα μόνα ρέματα που θα θυσιαστούν στην Ελληνικός Χρυσός. Σχετικά με το μείζον θέμα των χώρων απόθεσης στις Σκουριές έχουμε ήδη ετοιμάσει ειδική σχετική αναφορά που θα δημοσιοποιηθεί και αυτή το επόμενο διάστημα.


Μία απάντηση στο “Aνακοίνωση της Eldorado για μετόχους και αφελείς #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.