Επίσημες καταγγελίες για τους τραμπουκισμούς στη Λαϊκή του Παλαιοχωρίου που δήθεν “δεν έγιναν”


LAIKES AGORES

“Απαράδεκτη και παράνομη χαρακτηρίζεται από την συνέλευση των πωλητών λαϊκών αγορών που πραγματοποιήθηκε σήμερα (29/9) στην Λ. Αγορά της Ιερισσού η ενέργεια μιας ομάδας μεταλλορύχων να εμπλέξουν τις λαϊκές αγορές ως μέσο πίεσης για επίτευξη των δικών τους επιδιώξεων. Δεν είναι δυνατόν να επιλέγουν αυτοί ποιος θα ανοίξει πάγκο και ποιος θα φύγει, ανάλογα με το ποια άποψη έχει κάποιος συνάδελφος για την λειτουργεία των μεταλλείων. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντισταθούμε σ’αυτές τις πρακτικές και να μην υποκύψουν υπογράφοντες στα διάφορα χαρτιά “νομιμοφροσύνης” που κυκλοφορούν στις λαϊκές αγορές του Δήμου Αριστοτέλη. Πρακτικές που θυμήζουν άλλες εποχές. Ως πρώτο μέτρο αντίδρασης  και συμβάλοντες στο να πέσουν οι τόνοι αποφασίσαμε να μην λειτουργήση η Λαϊκή Αγορά του Παλαιοχωρίου την ερχόμενη Παρασκευή 2/10/15.”

Tην ανακοίνωση αυτή έβγαλε η Συνέλευση των Πωλητών Λαϊκών Αγορών Νομού Χαλκιδικής για τα απαράδεκτα γεγονότα στο Παλαιοχώρι στις 25/9. Ανάλογη ανακοίνωση έξέδωσε και ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Μεγάλης Παναγίας:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΛΑΪΚΗ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ“Ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής καταγγέλλει τον τραμπουκισμό και τον εκβιασμό που δέχθηκαν οι μικροπωλητές της Λαϊκής Αγοράς Παλαιοχωρίου την Παρασκευή 25/9/2015 από εγκάθετους “εργαζόμενους” της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός.
Από νωρίς το πρωί απαιτούσαν εκβιαστικά από τους μικροπωλητές να υπογράψουν σε ένα χαρτί ότι στηρίζουν την επένδυση και τους εργαζόμενους (!) για να εξακολουθήσουν να εργάζονται στη Λαϊκή του Παλαιοχωρίου και τις επόμενες Παρασκευές.
Προς τιμήν τους οι περισσότεροι δεν υπέγραψαν και οι δήθεν εργαζόμενοι συνέχισαν το έργο τους εξαπολύοντας απειλές προς μέλη του συλλόγου μας προερχόμενα από τον κλάδο της μαναβικής, τα οποία με αξιοπρέπεια και θάρρος αντιμετώπισαν τη μανιασμένη αγέλη των υπαλλήλων της Eldorado.
Καταγγέλλουμε επίσης την Ελληνικός Χρυσός για το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που έχει δημιουργήσει στην περιοχή αλλά και για την επικοινωνιακή της προσπάθεια να αναδείξει τη μεταλλευτική ως τη μοναδική δραστηριότητα της περιοχής.
Δε θα ανεχτούμε άλλες τέτοιες συμπεριφορές απέναντι σε μέλη του συλλόγου μας και επιφυλασσόμεθα για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.”

Οι τραμπουκισμοί που “δεν έγιναν”!

Δεν προλαβαίνουμε να γράψουμε για όλα στην ώρα τους αλλά, έστω και με καθυστέρηση δυο εβδομάδων, κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται…

Στο Παλαιοχώρι λοιπόν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των πωλητών της λαϊκής, οι μεταλλωρύχοι τους εξεβίαζαν ότι μόνον όποιος είχε υπογράψει τη “δήλωση νομιμοφροσύνης” (=στήριξης της “επένδυσης”) θα μπορούσε να ξαναδουλέψει εκεί. Μετρημένες στα δάχτυλα ήταν οι  υπογραφές που κατάφεραν να μαζέψουν με την απειλή των “κυρώσεων”, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι το πώς “κατασκευάζεται” στα λεγόμενα Μαδεμοχώρια η συναίνεση στην καταστροφή, με απειλές, εκβιασμούς και οικονομικό πόλεμο.

Και αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι το απίστευτο θράσος αυτών που, αφού έκαναν ότι έκαναν, νόμισαν ότι θα μπορούσαν να το κρατήσουν κρυφό!

Όταν στις 25/9 δημοσιεύσαμε την είδηση (TΩΡΑ: Τραμπουκισμοί στη λαϊκή αγορά Παλαιοχωρίου από μεταλλωρύχους με την ανοχή της αστυνομίας), οι υπάλληλοι της εταιρείας στα κοινωνικά δίκτυα μας κατηγόρησαν ότι λέμε ψέμματα. Το ιστολόγιο των “Εργοληπτών Χαλκιδικής” έγραψε ότι “ρίχνουμε ατελείωτη σπέκουλα στον τίμιο αγώνα των μεταλλωρύχων” και ισχυρίστηκε ότι “κανένας τραμπουκισμός δεν παρατηρήθηκε σήμερα στη Λαϊκή” – (εδώ). Στην ίδια ανάρτηση δημοσιεύτηκε φωτογραφία με περιπολικό και τζιπ των ΟΠΚΕ στη λαϊκή, χωρίς καμμία εξήγηση για την παρουσία τους εκεί, αφού “τίποτα δεν έγινε”… (υπήρχε και σταθμευμένη κλούβα έξω από το χωριό).

DSC_0873

Ο ίδιος ο συντάκτης αυτής της ανάρτησης (ο εργολήπτης) έγραψε στο Twitter ότι έχει βίντεο από τη λαϊκή στο Παλαιοχώρι με το οποίο “θα αποδειχτεί η αλήθεια” και ότι …το ετοιμάζει για να το βγάλει. Γιατί άραγε να έχει βίντεο, αφού δεν έγινε τίποτα; Μετά από δυο εβδομάδες στη μονταζιέρα, το βίντεο δεν εμφανίστηκε ποτέ, αφου οι δυο ανωτέρω ανακοινώσεις ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι τραμπουκισμοί έγιναν.  Κάποιοι έλεγαν ψέμματα, σίγουρα, αλλά αυτοί δεν ήμασταν εμείς.

Και η επίθεση στον παπά της Στρατονίκης που “δεν έγινε”!

Μόλις τέσσερις μέρες πριν από τα γεγονότα στη λαϊκή, ο ιερέας της Στρατονίκης είχε δεχθεί τραμπούκικη επίθεση στο σπίτι του από ομάδα μεταλλωρύχων (εδώ) επειδη δεν τους άρεσαν αυτά που είπε στο κήρυγμα. Τα ιστολόγια της εταιρείας χάλασαν τον κόσμο για να πείσουν ότι και αυτό το επεισόδιο “δεν έγινε” και ότι όσοι το έγραψαν “έλεγαν ψέμματα”. Το απόγευμα της επόμενης μέρας  ο παπάς που το προηγούμενο βράδυ είχε καλέσει δυο φορές την αστυνομία, αναγκάστηκε να δηλώσει εγγράφως ότι “δεν επιθυμεί την διώξη κανενός λόγω του ότι τιποτα δε συνέβη” (εδώ). Όλως “τυχαίως” η δήλωση αυτή έγινε μετά από σχετική “ΕΝΤΟΛΗ” από το ιστολόγιο των υπαλλήλων της εταιρείας “Πρωτοβουλία Πολιτών Αριστοτέλη” (εδώ). παπα στρατης

Τελικά δε συνέβη τίποτα στη Στρατονίκη στις 21 Αυγούστου; Συνέβη, και το επιβεβαιώνει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη που εκείνο το βράδυ μίλησε ο ίδιος με τον έντρομο παπά: «Επιτέθηκαν στον παπά αυτοί που προχθές μεταλάμβαναν μπροστά στις τηλεοράσεις» (ηχητικό). Αλλά αν δεν βρεθεί κανείς που να το καταγγείλει ΕΠΩΝΥΜΑ, είναι σα να μη συνέβη. Και ελάχιστοι είναι αυτοί που μιλούν ανοιχτά, είτε γιατί δικαιολογημένα φοβούνται, είτε γιατί δουλεύει ο γιός, ο πατέρας, ο ξάδερφος στην εταιρεία. Ο παπάς  αναγκάστηκε να κάνει “δήλωση μετανοίας” γιατί πρέπει να συνεχίσει να ζει σε αυτό το χωριό, μαζί με αυτούς που τον απείλησαν. Δεν είχε μίλησει κατά της εταιρείας, είπε απλά ότι δεν πρέπει να υπάρχει διχόνοια μεταξύ των κατοίκων. Δεν θα το ξανακάνει το “λάθος”.

Η διχόνοια είναι το δώρο στην περιοχή μας από την  Eldorado Gold.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.