Εldorado, Outotec, αρσενικό και flash smelting: Η διάψευση έρχεται από τη Ζάμπια…


outotec1-thumb-largeΤον καθηγητή Ιλκα Κόγιο, Διευθυντή Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (!) της εταιρείας Outotec, κουβάλησε στην Αθήνα η Eldorado για να στηρίξει ενώπιον του ΣτΕ την προσφυγή της για την ακύρωση της απόφασης Σκουρλέτη. Θυμίζουμε ότι με την απόφαση Σκουρλέτη ανακλήθηκαν οι Εγκρίσεις Τεχνικών Μελετών Σκουριών και Ολυμπιάδας διότι η εταιρεία δεν έχει τεκμηριώσει μέχρι σήμερα ότι η μεταλλουργική μέθοδος της ακαριαίας τήξης (flash smelting) της Outotec μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα μίγμα συμπυκνωμάτων με  περιεκτικότητα σε αρσενικό περίπου 11%, όπως θα είναι η τροφοδοσία του εργοστασίου του Μαντέμ Λάκκου. Και δεν το έχει τεκμηριώσει διότι αυτό το πράγμα δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. Το μεγαλύτερο άλυτο πρόβλημα της βιομηχανίας χαλκού παγκοσμίως είναι η αδυναμία επεξεργασίας των κοιτασμάτων υψηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό με τις παραδοσιακές πυρομεταλλουργικές μεθόδους, όπως η flash smelting – και όταν λένε “υψηλή περιεκτικότητα” εννοούν μεγαλύτερη από 1%, όχι 11%! [1]. Συμπυκνώματα με περιεκτικότητα υψηλότερη του 0,3% δεν γίνονται πλέον δεκτά ούτε στις πυρομεταλλουργίες της Κίνας…

Ο κ. Κόγιο, αφού κατέθεσε  στο ΣτΕ, δήλωσε στην “Καθημερινή” [2]:

«Μπορούμε να εγγυηθούμε απολύτως την εφαρμογή της μεθόδου flash smelting στην Ελλάδα με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος. Αρκεί να σας πω ότι η μεταλλουργία χαλκού της Aurudis στο Αμβούργο, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη, βρίσκεται μέσα στο κέντρο της πόλης… Η εφαρμοσιμότητα της μεθόδου επιβεβαιώθηκε πλήρως από τις δοκιμές που έγιναν στο Pori… Συμπυκνώματα με υψηλά επίπεδα αρσενικού όπως στην Ολυμπιάδα υπάρχουν σε μεταλλουργίες στη Σουηδία και στις Φιλιππίνες, όπου επίσης χρησιμοποιείται η τεχνολογία της Outotec».

Διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν αποδόθηκαν σωστά από την εφημερίδα οι δηλώσεις του κ. Κόγιο, διότι ο Φινλανδός καθηγητής θα πρέπει να έχει τη σύνεση και την εμπειρία να μην λέει πράγματα που θα εκθέσουν την εταιρεία του. Επίσης διατηρούμε επιφυλάξεις για το αν αυτά τα ίδια είπε ο κ. Κόγιο και ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ο δε διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός κ. Θεοδωρακόπουλος, κάνει τις εξής δηλώσεις στα ΜΜΕ [3]:

“Η μελέτη της μεταλλουργίας flash smelting έχει ήδη οριστικοποιηθεί και εγκριθεί με την εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων [σ.σ. το 2011]. Τι έχει εγκριθεί εκεί; Οι περιβαλλοντικές και οι τεχνικές παράμετροι…”

Πολύ όμορφα όλα αυτά μόνο που σε συζήτηση που είχαμε με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης πριν από δυο χρόνια, εκείνος αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι το αν η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί ή όχι στα συγκεκριμένα συμπυκνώματα ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕ κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση το 2011. Ισχυρίστηκε δε ότι αυτό ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ στο στάδιο της τεχνικής αδειοδότησης, δηλαδή αυτό στο οποίο βρισκόμαστε τώρα [4]. Τώρα ο κ. Θεοδωρακόπουλος μας λέει ότι είναι “φάουλ” του Υπουργείου να ζητάει αποδείξεις ότι η μέθοδος εφαρμόζεται, διότι αυτό τάχα “οριστικοποιήθηκε και εγκρίθηκε” κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση!!!

Σε κάθε περίπτωση, το ψέμμα έχει κοντά ποδάρια και στη σημερινή ψηφιακή εποχή ΤΙΠΟΤΑ δεν μένει κρυφό. Πράγματι, με την τεχνολογία flash smelting της Outotec έχουν κατασκευαστεί πυρομεταλλουργίες χαλκού σε πάνω από 50 χώρες παγκοσμίως. Ένα από τα εργοστάσια που πριν λίγα χρόνια εγκατέστησε την τεχνολογία flash smelting είναι το Nchanga της εταιρείας Vedanta στη Ζάμπια (εδώ το σχετικό ενημερωτικό φύλλο από το site της Outotec).

Διαβάζουμε λοιπόν την εξής είδηση, με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου 2015 [5]:

“Η Ζάμπια δίνει εντολή στη Vedanta να ξεφορτωθεί τον Χιλιανό χαλκό / ΜΙΝΙΝG.COM”

“Η κυβέρνηση της Ζάμπια διέταξε την Konkola Copper Mines (KCM), θυγατρική της Vedanta Resources να ξεφορτωθεί όλο το συμπύκνωμα χαλκού που έχει εισαγάγει από τη Χιλή διότι, όπως ανέφερε, το υλικό περιέχει υψηλά επίπεδα αρσενικού, μιας τοξικής ουσίας. Η υπηρεσία περιβάλλοντος της χώρας ζήτησε από την KCM να υποβάλει πλήρες σχέδιο για την αποστολή του υλικού πίσω στη Χιλή ή σε άλλες πυρομεταλλουργίες έξω από τη Ζάμπια”.

Και πόσο είναι αυτό το απαράδεκτα υψηλό επίπεδο αρσενικού του Χιλιανού συμπυκνώματος; Γύρω στο 4%, ενώ το συμπύκνωμα που παράγεται από τα τοπικά κοιτάσματα χαλκού έχει συνήθως γύρω στο 1% (ή 0,5%, σύμφωνα με άλλα άρθρα [6]). Η Οutotec όμως ισχυρίζεται ότι στο Μαντέμ Λάκκο θα κάνει flash smelting σε συμπυκνώματα με περιεκτικότητα σε αρσενικό 11%. Μα αν έχει τέτοιες δυνατότητες η μέθοδος, γιατί η Outotec αφήνει τους πελάτες της στη Ζάμπια στο σκοτάδι;

Συνεχίζουμε την ανάγνωση:

“Η KCM αγόρασε περίπου 5.000 τόνους συμπυκνώματος χαλκού από την κρατική Χιλιανή εταιρεία Codelco, την κορυφαία παραγωγό χαλκού στον κόσμο, με την πρόθεση να το επεξεργαστεί στην πυρομεταλλουργία Nchanga, η οποία έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 311.000 τόνων. Η εταιρεία κατέφυγε σε εισαγωγές συμπυκνωμάτων χαλκού, επειδή η μεταλλουργία Nchanga λειτουργούσε με μόνο το ήμισυ περίπου της δυναμικότητάς της. H μονάδα της KCM αναμιγνύει τα δικά της συμπυκνώματα με συμπυκνώματα από άλλα τοπικά ορυχεία και από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αλλά αυτά δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τη δυναμικότητα του Nchanga.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΝΟΥΜΕ:

To εργοστάσιο πυρομεταλλουργίας Nchanga στη Ζάμπια διαφημίζεται ως “state of the art”, διότι χρησιμοποιεί την τεχνολογία Outotec flash smelting [7]. Τα τοπικά παραγόμενα συμπυκνώματα χαλκού έχουν περιεκτικότητα σε αρσενικό κατά μέσο όρο 0,5% – 1%, η οποία είναι σχετικά υψηλή για την τροφοδοσία της μονάδας flash smelting. Γι’αυτό και στο Nchanga τα συμπυκνώματα αυτά αναμιγνύονται με άλλα “καθαρά” συμπυκνώματα (απαλλαγμένα από αρσενικό), ώστε η τελική περιεκτικότητα να κατεβεί σε αποδεκτά επίπεδα (συνήθως κάτω του 0,5%) – μια συνηθισμένη πρακτική της βιομηχανίας χαλκού. Η περιεκτικότητα σε αρσενικό 4% του συμπυκνώματος που αγόρασε η KCM από την Codelco είναι απαγορευτικά υψηλή για τροφοδοσία μεταλλουργίας flash smelting ή οποιασδήποτε άλλης πυρομεταλλουργίας και η “αραίωσή” της θα απαιτούσε τρομακτικά μεγάλες ποσότητες καθαρών συμπυκνωμάτων που η Ζάμπια δεν διαθέτει.

Προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα για τον κ. Κόγιο και τον κ. Θεοδωρακόπουλο:

1. Γιατί η μεταλλουργία Outotec flash smelting του Nchanga απέρριψε ένα συμπύκνωμα με 4% αρσενικό, όταν υποτίθεται ότι η ίδιας τεχνολογίας μεταλλουργία που θα κατασκευαστεί στο Μαντέμ Λάκκο θα είναι σε θέση να διαχειριστεί με ασφάλεια το 11%;

2. Γιατί η μεταλλουργία Outotec flash smelting του Πίρντοπ στη Βουλγαρία, ιδιοκτησίας της Γερμανικής Aurubis, δεν δέχεται για επεξεργασία το συμπύκνωμα χαλκού από το γειτονικό μεταλλείο Chelopech που έχει περιεκτικότητα σε αρσενικό περίπου 5%; [8]. Το συμπύκνωμα αυτό εξάγεται για επεξεργασία στο Τσουμέμπ της Ναμίμπια, όπου έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στους εργάτες του εργοστασίου και τον τοπικό πληθυσμό [9] .

3. Γιατί η εταιρεία του κ. Κόγιο  ανέπτυξε την Outotec® Partial Roasting Process [10], μια τεχνολογία μερικής φρύξης για την αφαίρεση του αρσενικού και άλλων ακαθαρσιών από συμπυκνώματα χαλκού και χρυσού  πριν την εισαγωγή τους στην κάμινο της πυρομεταλλουργίας; Ποιος ο λόγος για ένα επιπλέον στάδιο επεξεργασίας αν, όπως φέρεται να δήλωσε στην Αθήνα, το αρσενικό στην τροφοδοσία της καμίνου δεν είναι πρόβλημα;

4. Πώς εξηγείται το ότι η ίδια η Οutotec στην “Τεχνική Έκθεση Έργου Ολυμπιάδας” που δημοσιεύθηκε ΜΕΤΑ την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ/Ιούλιος 2011) και βρίσκεται ακόμα αναρτημένη στο site  της Eldorado Gold, δηλώνει ρητώς ότι “Το flash smelting όπως (πρόκειται να) εφαρμοστεί για την επεξεργασία συμπυκνωμάτων αρσενοπυρίτη/πυρίτη είναι μια νέα εφαρμογή της τεχνολογίας και είναι ακόμα βασικά στο στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης”; Τελικά τι ήταν αυτό που “οριστικοποιήθηκε και εγκρίθηκε” με την ΑΕΠΟ; Και ποια εξήγηση έχουν οι κύριοι Κόγιο και Θεοδωρακόπουλος για τη δήλωση της Outotec στη σελ. 69 της εν λόγω Έκθεσης ότι η Ελληνικός Χρυσός της ζήτησε “να αφαιρέσει από το σχεδιασμό την μονάδα πολυτίμων μετάλλων”, που σημαίνει ότι πριν ακόμα υποβάλει τη ΜΠΕ η Eλληνικός Χρυσός είχε ήδη λάβει την επενδυτική απόφαση να παραβεί τη σύμβαση και το νόμο 3220/2014 και να μην κατασκευάσει εργοστάσιο μεταλλουργίας; [11]

5. Ποιες είναι οι μεταλλουργίες flash smelting που επεξεργάζονται συμπυκνώματα με περιεκτικότητα σε αρσενικό συγκρίσιμη με το 11% της Ολυμπιάδας; Συγκεκριμένα και με ονόματα; Γιατί από όσο γνωρίζουμε εμείς, καμμία μεταλλουργία flash smelting στην Ε.Ε. δεν δέχεται συμπυκνώματα με περισσότερο από 0,3% αρσενικό [12]. Όσο για τη μεταλλουργία flash smelting της Αurubis στο Αμβούργο, είναι μεν στο κέντρο της πόλης αλλά  χρησιμοποιεί μόνο ανακυκλωμένες πρώτες ύλες και καθαρα συμπυκνωμάτα, χωρίς αρσενικό.

Είναι άραγε αδιανόητο μεγάλες και ευηπόληπτες πολυεθνικές εταιρείες να εμπλέκονται σε απάτες; Οι μέτοχοι και οι πελάτες της Volkswagen κάτι θα μπορούν να μας πουν.

Ευχόμαστε στην αγαπητή εταιρεία μια παραγωγική συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σκουρλέτη σήμερα!

________

Αναφορές:

[1] Tο πρόβλημα του αρσενικού στη μεταλλουργία χαλκού. Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ το «έλυσε» με απάτη

[2] Δεν απειλεί το περιβάλλον η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική

[3] Συνέντευξη στη Βεργίνα TV, η συγκεκριμένη δήλωση στο 18:30.

[3] Zambia orders Vedanta unit to get rid of Chilean copper

[4] Tvxs Αποκάλυψη: Η «απάτη» του flash smelting στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός

[5] State stops KCM

[7] Konkola Copper Mines pl

[8] Πίρντοπ, Βουλγαρία: πώς η μεταλλουργία χαλκού δηλητηρίασε μια πόλη

[9] Tι θα συμβεί στη Χαλκιδική αν υλοποιηθεί η μεταλλουργία flash smelting της Ελληνικός Χρυσός;

[10] Outotec launches a new partial roasting process to purify contaminated copper and gold concentrates

[11] Πώς η κάτοχος της τεχνολογίας flash smelting διαψεύδει και «αδειάζει» την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

[12] Μεταλλουργίες flash smelting στην ΕΕ: Max 0,3% σε αρσενικό!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.