Περού: Αναστολή εργασιών σε μεταλλείο χαλκού μετά από 50 μέρες διαδηλώσεων και 3 νεκρούς (φωτογραφίες)


CDQIE8EUMAAH3eH

Πενήντα μέρες διαδηλώσεων κατά του υπό κατασκευή μεταλλείου χαλκού Τία Μαρία, της Μεξικάνικης εταιρείας Grupo Mexico, ανάγκασαν την εταιρεία να καλέσει σε δίμηνη ανακωχή. Η ανακοίνωση δεν σταμάτησε τις κοινότητες και τις οργανώσεις πολιτών σε επτά περιοχές του νότιου Περού από το να εξαγγείλουν νέες κινητοποιήσεις στις 27 και 28 Μαΐου για να απαιτήσουν την οριστική ακύρωση του έργου.

Οι κυβέρνηση του Περού έστειλε 2.000 αστυνομικούς για να καταστείλει τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στα τέλη Μαρτίου στην περιοχή της Αρεκίπα, κοντά στα νότια σύνορα του Περού με τη Χιλή. Mετά το θάνατο τριών ανθρώπων αι τον τραυματισμό εκατοντάδων σε συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων καταστολής, η κυβέρνηση έστειλε και το στρατό. Oι διαδηλώσεις δεν σταμάτησαν και ο πρόεδρος της εταιρείας αναγκάστηκε να κηρύξει “παύση” ώστε “όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να παρουσιάσουν τους προβληματισμούς και τους φόβους τους, να βρούνε λύσεις, να συμφωνήσουν σε ένα δρόμο για να προχωρήσει η υπόθεση και να προσδιορίσουν ευθύνες που όλοι πρέπει να αναλάβουν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα”. Eξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν…

Η αντίσταση στο μεταλλείο Τία Μαρία κρατάει από το 2009. Το 2011, μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις, το υπουργείο περιβάλλοντος του Περού επέστρεψε στην εταιρεία τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ως “απαράδεκτη”. Το 2014 αδειοδοτήθηκε εκ νέου και φυσικά ξανάρχισαν οι κινητοποιήσεις. Οι τοπικές κοινότητες φοβούνται ότι το μεταλλείο που θα έχει ετήσια παραγωγή 120.000 τόνους χαλκού θα ρυπάνει το νερό και τη γη τους.

Η Grupo Mexico αρνείται τις κατηγορίες, έχουμε κάνει μελέτες, όλα θα γίνουν τέλεια, δεν θα ακουμπήσουμε το νερό, θα ελέγξουμε τη σκόνη κ.λ.π. Ακριβώς αυτά που λένε όλες οι εταιρείες. Βέβαια η Grupo Mexico, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού του κόσμου, είναι αυτή που το περασμένο καλοκαίρι προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία του Μεξικού.

Η Grupo Mexico ανήκει στον Μεξικανό δισεκατομμυριούχο German Larrea Mota Velasco. Μερικοί άνθρωποι νομίζουν ότι τα σάβανα έχουν τσέπες.

_82887711_82887705

628x471  640x0

cocachacra-protests-tia-maria-770x433

imagen-protesta

PROTESTA EN COCACHACRA POR EL PROYECTO TIA MARIA. HUBIERON HERIDOS.
PROTESTA EN COCACHACRA POR EL PROYECTO TIA MARIA. HUBIERON HERIDOS.

protester-killed-islay-arequipa-tia-maria-770x433

CDQIE8EUMAAH3eH

7627&extra=4867

Πηγές:

Protests Force Mining Billionaire German Larrea To Halt $1.4 Billion Copper Project In Peru

Peru cancels Tia Maria copper mine project after protests

Διαβάστε:

Peruvians rise up against the mines, από το περιοδικό New Internationalist


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.