Σκουριές: “Πήρα εντολή να τους προσάγω στο τμήμα επειδή ήταν σκονισμένοι κι έμοιαζαν σα να συμμετείχαν στην πορεία”


Μερικά “διαμάντια” από τη σημερινή δίκη των τεσσάρων κατοίκων για τις Σκουριές. Η δίκη αυτή είχε ξεκινήσει στις 17.1.2014 και αναβλήθηκε προκειμένου να κληθούν ουσιώδεις μάρτυρες κατηγορίας ήτοι ο Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής και άλλοι υψηλόβαθμοι αστυνομικοί. Οι μάρτυρες αυτοί, αν και εκλήθησαν από το δικαστήριο δεν προσήλθαν.

1. Κατάθεση του αστυνομικού υπαλλήλου που προσήγαγε στο ΑΤ Αρναίας για “εξακρίβωση στοιχείων” τους δύο από τους σημερινούς κατηγορουμένους.

“Πήρα εντολή να τους προσάγω στο τμήμα επειδή ήταν σκονισμένοι και ταλαιπωρημένοι, σα να συμμετείχαν στην πορεία στο βουνό”.

Φυσικά αθωώθηκαν.

2. Δήλωση αυτόπτη μάρτυρα της σύλληψης του τρίτου κατηγορουμένου, ο οποίος δεν είχε πάει καν στην πορεία γιατί δούλευε σε ξενοδοχείο στην Ουρανούπολη. Αφού τελείωσε τη δουλειά του, πηγαίνοντας προς το Γομάτι, σταμάτησε να δει τι γίνεται στη διασταύρωση του ΣΜΑ της Ιερισσού όπου είδε κόσμο και αστυνομία. Εκεί συνελήφθη.

“Το είδα με τα μάτια μου: Ο αστυνομικός έσκυψε, πήρε πέτρες,τις έβαλε πάνω στο αυτοκίνητο του κατηγορουμένου και είπε: Να και τα πειστήρια!”.

Φυσικά αθωώθηκε και αυτός.

3.  Για “διατάραξη κοινής ειρήνης” και “παράνομη οπλοκατοχή” καταδικάστηκε ο τέταρτος κατηγορούμενος, χωρίς να υπάρχει καμία απόδειξη ότι συμμετείχε στην πορεία και τα επεισόδια. Συνελήφθη ενώ βρισκόταν σε ιδιωτικό χώρο πολύ μακριά από τις Σκουριές, δηλαδή σε χωράφι φίλου του τον οποίο βοηθούσε σε αγροτικές εργασίες. Και το “όπλο” ήταν ένας σουγιάς από τα LIDL που είχε για να κόβει τα σταφύλια…

Ακολουθεί άρθρο από το alterthess

Αθώοι οι 3 από του 4 αγωνιστές που συνελήφθησαν στο Κάκαβο το 2012

Αθώοι κρίθηκαν οι 3 από τους 4 αγωνιστές της Χαλκιδικής που συνελήφθησαν μετά από πορεία στον Κάκαβο. Παράλληλα, ο τέταρτος κρίθηκε ένοχος σε 6 μήνες φυλάκιση για διατάραξη κοινής ειρήνης και σε 4 μήνες για παράνομη οπλοκατοχή.

Μέσω συγχώνευσης οι μήνες φυλάκισης γίνονται 8 με τριετή αναστολή. Παράλληλα του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 300 ευρώ. Σημειώνεται πως θα ασκηθεί έφεση.

Σε δηλώσεις του ο Γ. Κυρίτσης, συνήγορος των κατοίκων, επισημαίνει πως «Αυτή η δίκη έπρεπε να είχε έναν ένοχο. Η λογική ότι όποιος συμμετέχει σε μία πορεία σημαίνει την συναπόφαση και στήριξη σε επεισόδια». «Ο συγκεκριμένος κάτοικος φορούσε μαλόξ, οι δικαστικές αρχές δεν αναρωτιέται γιατί ο κόσμος αναγκάζεται μαζικά να κάνει χρήση μαλόξ και μάσκας για λόγους προστασίας». Όσον αφορά το μαχαίρι που βρέθηκε στην κατοχή του ενός συλληφθέντα, ο Γ. Κυρίτσης τόνισε πως «Η σύλληψη έγινε σε ιδιωτικό περιφραγμένο χώρο, πολύ μακριά από το σημείο που λάμβανε χώρα η διαδήλωση, το μαχαίρι ήταν επαγγελματικής χρήσης και θα χρησιμοποιούνταν σε εργασίες στον αγρό».

Υπενθυμίζεται πως στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκαν για ακόμη μια φορά σήμερα κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής σε μια δίκη που αφορά το συλλαλητήριο της 9ης Σεπτεμβρίου του 2012 στον Κάκαβο, μία από τις πολλές διαδηλώσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στην ΒΑ Χαλκιδική και οι οποίες δέχτηκαν την  καταστολή εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων σε ρόλο security μια ιδιωτικής εταιρείας που κατέστρεφε και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να καταστρέφει το δάσος της περιοχής.

Η σημερινή δίκη που ξεκίνησε στις 17 Ιανουρίου του 2014 (πήρε αναβολή μετά από πρόταση της εισαγγελέα να κληθούν μάρτυρες κατηγορίας που δεν είχαν κληθεί)  αποτελεί τον σταθμό μιας σειράς δικών στα πλαίσια της προσπάθειας ποινικοποίησης του αγώνα των κατοίκων ενάντια στις εξορύξεις χρυσού. Οι διώξεις ανέρχονται σε περισσότερες από 300 και κάτοικοι της περιοχής σέρνονται ακόμη στα δικαστήρια με μοναδικό  αδίκημα ότι αντιστάθηκαν στην επιβολή των «επενδύσεων με κάθε κόστος»

Στην σημερινή δίκη, 4 κάτοικοι κατηγορούνταν για στάση, διατάραξη οικιακής ειρήνης και ένας εξ αυτών για απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και παράνομη οπλοκατοχή για την συμμετοχή τους σε μια από τις μαζικότερες πορείες στο βουνό Κάκαβος στις 9  Σεπτεμβρίου του 2012  με βασικό αίτημα να σταματήσει η λεηλασία της φύσης από την δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός. Η πορεία ξεκίνησε από την Ιερισσό με συμμετοχή αλληλέγγυων απ`όλη την Ελλάδα, πλήθος ξένων δημοσιογράφων που κάλυπταν την πορεία και παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.  Από τα πρώτα λεπτά που η πορεία πλησίασε το εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός οι διαδηλωτές δέχτηκαν την άγρια καταστολή της αστυνομίας με ρίψη δακρυγόνων, χημικών διασποράς, κρότου λάμψης ακόμη και πλαστικές σφαίρες. Η επίθεση της αστυνομίας είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμο πολλών διαδηλωτών μεταξύ αυτών του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλου. Σοβαρά τραυματίστηκε επίσης διαδηλωτής που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ρήξη σπλήνας από ευθεία βολή δακρυγόνου και στη συνέχεια αναγκάστηκε να προχωρήσει σε χειρουργική αφαίρεσή της.

Από τον χημικό πόλεμο της αστυνομίας που έριχνε αδιακρίτως στο δάσος προκλήθηκαν φωτιές τις οποίες στην συνέχεια έσβησαν οι  διαδηλωτές .

Να σημειωθεί ότι όλες οι συλλήψεις έγιναν μετά το τέλος της πορείας και πολύ μακριά από τον χώρο όπου αυτή λάμβανε χώρα. Τρεις από τους κατηγορούμενος συνελήφθησαν στην Μ. Παναγιά και ένας στο ΣΜΑ της Ιερισσού.

Η αστυνομία κατά την οπισθοχώρησε των διαδηλωτών έφραξε τις βασικές εισόδους προς τα χωριά της περιοχής προχωρώντας σε συλλήψεις στο σωρό. Έτσι συνέλαβε επί το πλείστον άτομα τα οποία όχι μόνο δεν συμμετείχαν στην πορεία αλλά βρέθηκαν στο σημείο της σύλληψης για άσχετους με την πορεία λόγους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κάτοικος που συνελήφθη κοντά στο ΣΜΑ της Ιερισσού βρισκόταν στο σημείο αυτό καθώς επέστρεφε από την δουλειά του σε ξενοδοχείο της Ουρανούπολης προς στο σπίτι του!

Τα ΜΑΤ στη συνέχεια περικύκλωσαν την Ιερισσό και για ώρες οι κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το αστυνομικό τμήμα διαμαρτυρόμενοι για τις αναίτιες προσαγωγές εκ των οποίων τέσσερις μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Πριν λίγες μέρες ήρθαν νέες κλήσεις για την συγκεκριμένα πορεία με κατηγορίες αυτήν την φορά σε βαθμό κακουργήματος για τις φωτιές που η ίδια η αστυνομία προκάλεσε από την δράση της.

«Κάθε πράξη διαμαρτυρίας ποινικοποιήθηκε με κατηγορούμενους τους πολίτες μιας περιοχής και κατηγορίες για στάση αντίσταση και διατάραξη κοινής ειρήνης. Οι δικαστικές αρχές δέχτηκαν ότι οι αστυνομικές αρχές νόμιμα παραβρίσκονταν για φύλαξη χώρου ιδιωτικών συμφερόντων όταν μια ολόκληρη κοινωνία διαμαρτύρονταν για τις παρανομίες από την δραστηριότητά της και για την καταστροφή του τόπου του. Κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας έχει μετατραπείς σε δίκη» τονίζει ο Γ. Κυρίτσης, συνήγορος των κατοίκων.

Σήμερα το πρωί έξω από τα δικαστήρια του Πολυγύρου διοργανώνθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους για τα γεγονότα στον ΣΜΑ Ιερισσού και στη Μ.Παναγία. «Απαιτούμε την απαλλαγή των κατηγορούμενων από το κατασκευασμένο κατηγορητήριο. Κανένας συναγωνιστής μόνος του σε δίκη» ανέφερε το σχετικό κάλεσμα των κατοίκων.

Σταυρούλα Πουλημένη
alterthess.gr 


Μία απάντηση στο “Σκουριές: “Πήρα εντολή να τους προσάγω στο τμήμα επειδή ήταν σκονισμένοι κι έμοιαζαν σα να συμμετείχαν στην πορεία””

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.