Μ.Καδόγλου: “Να ακυρώσει άμεσα η κυβέρνηση την επένδυση στις Σκουριές” #skouries


Από το presspublica.gr. Δυστυχώς η φράση «Η αναίτια καθυστέρηση και η αναποφασιστικότητα του ΥΠΑΠΕΝ δημιουργούν κινδύνους» αποδείχθηκε προφητική καθώς στις 20 Απριλίου η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του ΥΠΑΠΕΝ.

62432-1024x1024M.Kαδόγλου:.

Συνέντευξη στον Γιάννη Ζαμπετάκη

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Με τη διαπίστωση ότι ο κόσμος του κινήματος είναι σ’ ένα βαθμό απογοητευμένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς υπάρχει καθυστέρηση στην εξεύρεση λύσης για τα μεταλλεία χρυσού η Μαρία Καδόγλου εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, σημειώνει ότι αν ο κόσμος δεν αγωνιστεί, καμία κυβέρνηση, ακόμη και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ με τις διακηρυγμένες καλές προθέσεις, δεν θα σταματήσει την επένδυση της Εldorado Gold.

 Καταλογίζει διστακτικότητα στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η περίοδος χάριτος έχει λήξει. «Η αναίτια καθυστέρηση και η αναποφασιστικότητα δημιουργούν κινδύνους» τονίζει.  

 Παραμένει όμως αισιόδοξη. «Ο αγώνας ενάντια στα μεταλλεία θα έχει αίσια έκβαση» λέει, καθώς έχει εδραιωθεί σαν ένα δίκαιο αίτημα στη συνείδηση του κόσμου εντός κι εκτός Ελλάδας.  

Eρώτηση: Σας έχει απογοητεύσει η νέα κυβέρνηση; Είχατε περισσότερες ελπίδες από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απάντηση: Είναι αλήθεια ότι τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά είχαν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άμεσα θα σταματήσει την “επένδυση” της Eldorado και θα ακυρώσει τη σύμβαση. Μετά από όλα όσα ζήσαμε την προηγούμενη κυβέρνηση – την καταστολή, την ποινικοποίηση, την “τακτοποίηση” παρανομιών με φωτογραφικές διατάξεις – μεγάλο μέρος του αγωνιζόμενου κόσμου πίστεψε στις υποσχέσεις γιατί είχε ανάγκη να τις πιστέψει. Πολλοί ενέδωσαν στην “ανάθεση” του αγώνα που είναι σίγουρα πιο ξεκούραστη από τον δύσκολο ατομικό και συλλογικό αγώνα, αλλά αυτό ήταν μια φάση που πέρασε.

Πλέον έχει γίνει συνείδηση στον κόσμο του κινήματος ότι καμία κυβέρνηση, ακόμα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις διακηρυγμένες καλές της προθέσεις, δεν θα κάνει τίποτα αν δεν υπάρχει πίεση από τον κόσμο, από τα κάτω. Ήδη με την πολύ μεγάλη πορεία των 10.000 ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη στις 28 Μαρτίου δώσαμε το μήνυμα ότι “Είμαστε εδώ και ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να φύγει η Eldorado. Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας”.

Υπάρχει σίγουρα κάποια απογοήτευση από την καθυστέρηση να δοθεί λύση και από το ότι το Υπουργείο φαίνεται να μην έχει αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Θεωρούμε λογικό και σωστό ότι η νέα Διοίκηση του ΥΠΑΠΕΝ χρειαζόταν κάποιο χρόνο για να μελετήσει σε βάθος το ζήτημα και να κάνει προσεκτικές κινήσεις που να είναι απόλυτα τεκμηριωμένες νομικά. Όμως είναι προφανές ότι η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει, και από το κίνημα και από την εταιρεία. Πλέον το Υπουργείο πρέπει να κινηθεί και έχει όλα τα νομικά εργαλεία στα χέρια του για να κάνει το σωστό.

-Είστε αισιόδοξοι με την μέχρι σήμερα έκβαση του αγώνα σας;

Παρά τις μικρές περιόδους απογοητεύσεων, θεωρούμε ότι ο αγώνας μας θα έχει αίσια έκβαση. Για πρώτη φορά στα χρονικά, έχουμε ένα Δήμαρχο Αριστοτέλη που βγήκε μέσα από το κίνημα κατά των μεταλλείων και μια κυβέρνηση που στηρίζει το κίνημα! Παράλληλα, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, ο αγώνας αυτός έχει εδραιωθεί σαν ένας δίκαιος αγώνας στη συνείδηση του κόσμου και έχει ευρεία αλληλεγγύη και συμπαράσταση στην Ελλάδα και διεθνώς. Θα λέγαμε λοιπόν ότι είναι οι καλύτερες συνθήκες που είχαμε ποτέ. Από την άλλη, η προηγούμενη κυβέρνηση επέτρεψε στην εταιρεία να δημιουργήσει μη αναστρέψιμες καταστάσεις στο βουνό και αυτό μέχρι στιγμής συνεχίζεται και από αυτή την κυβέρνηση. Θα χαρούμε  μόνο όταν σταματήσει η καταστροφή. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα κριθούν όλα.

Σκουριές 4

-Γιατί η νέα κυβέρνηση και συγκεκριμένα οι κ.κ. Τσιρώνης και Λαφαζάνης δεν αναθεωρούν την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές;

Αν έχουμε κάτι να καταλογίσουμε στη νέα ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ είναι ακριβώς αυτή η διστακτικότητα να δούνε το θέμα συνολικά και από την αρχή. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος που αναλώθηκε, για παράδειγμα, στον έλεγχο νομιμότητας κάποιων πρωτοκόλλων υλοτομίας.

Όμως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει ανεξάρτητα από τη συνολική “επένδυση”. Όλες οι επιμέρους εγκρίσεις, άδειες, πρωτόκολλα υλοτομίας κ.λ.π. “πατούν” πάνω σε κάποιες άλλες και όλες μαζί εδράζονται στην ΑΕΠΟ, την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων που είναι η “μητέρα των εγκρίσεων”.

Και, όπως έχει αποδείξει το “Παρατηρητήριο” η ΑΕΠΟ έχει βασιστεί σε μια θεμελιώδη απάτη, στη μέθοδο μεταλλουργίας flash smelting που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εφαρμοστεί. Μάλιστα για να εκδοθεί η ΑΕΠΟ παρακάμφθηκε η άποψη της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας, της Δ/σης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών που είχε επισημάνει τα προβλήματα με την εφαρμογή της μεθόδου και είχε ζητήσει τροποποίηση της ΜΠΕ. Όπως φαίνεται, είχε τους ανθρώπους της μέσα στο Υπουργείο η εταιρεία…

Η απάτη αυτή οδηγεί νομοτελειακά σε ακύρωση της παρούσας ΑΕΠΟ. Οδηγεί επίσης σε αναστροφή της μεταβίβασης των μεταλλείων κατά το άρθρο 4 της σύμβασης, διότι η εταιρεία δεν τηρεί τη βασικότερη υποχρέωσή της που είναι η κατασκευή μεταλλουργίας χρυσού. Η περίφημη “επένδυση” είναι μια οικοδομή χωρίς θεμέλια, γι’ αυτό και μπορεί να ακυρωθεί απολύτως νόμιμα, με υπαιτιότητα της εταιρείας, και να ζητήσουμε ως χώρα και αποζημίωση. Όλα αυτά τα γνωρίζει το ΥΠΑΠΕΝ, ωστόσο μέχρι στιγμής δείχνει μια περίεργη απροθυμία να ανοίξει το θέμα “ΑΕΠΟ”. Ίσως επειδή το Υπουργείο παραμένει στελεχωμένο από τους Διευθυντές των υπηρεσιών που ενέκριναν αυτή την απάτη και έχουν προφανείς ευθύνες.

Όμως η αναίτια καθυστέρηση και η αναποφασιστικότητα δημιουργούν κινδύνους. Εάν το Υπουργείο δεν ακυρώσει την ΑΕΠΟ, κάνοντας σαφές ότι αυτό γίνεται για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, η εταιρεία θα επικαλεστεί υπαιτιότητα του Δημοσίου και από κει που μας χρωστάνε, θα μας ζητάν και τα ρέστα από πάνω.

Σκουριές2

Μήπως τελικά, ο αγώνας σας πρέπει να περάσει και σε άλλες διαστάσεις;  (π.χ. προσφυγή σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, παραστάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο)

 Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 που ανακοινώθηκαν και οι τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ επί των αιτήσεων ακύρωσης της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, δεν είχαμε τη  δυνατότητα προσφυγής σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια γιατί δεν είχαν εξαντληθεί τα ένδικα μέσα στην Ελλάδα. Βεβαίως, είναι ένα θέμα γιατί το ΣτΕ καθυστέρησε δυο ολόκληρα χρόνια για να τις ανακοινώσει αυτές τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί από το 2013…

Τώρα πλέον όλες αυτές οι δυνατότητες είναι ανοιχτές, αλλά δεν πιστεύω ότι μπορούν να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αρχικά, όλες αυτές οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και εμείς χρόνο δεν έχουμε, γιατί το βουνό ρημάζεται κάθε μέρα. Δεύτερο και βασικότερο, ούτε το Δικαστήριο ούτε το Ευρωκοινοβούλιο ούτε κάποιο άλλο όργανο της ΕΕ έχει τη θεσμική αρμοδιότητα να ακυρώσει το έργο. Το μόνο που μπορεί να κάνει σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραβίαση της νομοθεσίας είναι μια συσταση προς τις εθνικές αρχές, οι οποίες θα πρέπει να ενεργήσουν. Γνωρίζοντας τι γίνεται στην Ελλάδα, διατηρούμε επιφυλάξεις.

Τι θα θέλατε να κάνει άμεσα ο κ. Λαφαζάνης;  Και γιατί δεν το κάνει;

Το απάντησα ήδη.


Μία απάντηση στο “Μ.Καδόγλου: “Να ακυρώσει άμεσα η κυβέρνηση την επένδυση στις Σκουριές” #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.