H νέα Κυβέρνηση να αποσύρει την προσφυγή υπέρ της Ελληνικός Χρυσός


ed vs commΣτις 28/1 εκδικάστηκε στο Λουξεμβούργο η προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έκρινε ότι η μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ το 2003 συνιστούσε παράνομη κρατική ενίσχυση και υποχρέωνε την Ελλάδα να ανακτήσει από την εταιρεία το ποσό των 15,34 εκατομμυρίων ευρώ.

Kατά της απόφασης αυτής προσέφυγε η κυβέρνηση Παπανδρέου ζητώντας να ΜΗΝ της επιστραφεί το ποσό, με το εκπληκτικό επιχείρημα ότι  “το Κράτος πρέπει να έχει συνέχεια”. Ήταν Απρίλιος του 2011 και η χώρα ήταν ήδη βαθιά μέσα στα μνημόνια.

Τα λεφτά πληρώθηκαν τελικά, αν και χρειάστηκε να συρθεί η χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απροθυμία της να εφαρμόσει την απόφαση της Κομισιόν. Όταν πληρώθηκε και η τελευταία δόση, το 2013, το ποσό με τους τόκους είχε φτάσει στα 21,6 εκατομμύρια ευρώ. Όμως η αίτηση ακύρωσης της απόφασης δεν αποσύρθηκε και προχθες το Κράτος μας έστειλε υπαλλήλους του στο Λουξεμβούργο για υποστηρίξουν ότι κακώς τα πήρε τα λεφτά και ότι θα πρέπει να τα δώσει πίσω στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ!

Στην (απίθανη) περίπτωση που το Δημόσιο “κερδίσει” την υπόθεση, το ποσό θα πρέπει να πληρωθεί με τους τόκους από το Δεκέμβριο του 2003 και μέχρι να βγει η απόφαση μπορεί να έχει φτάσει τα  24 ή 25 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι το τίμημα της μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας ήταν το εξευτελιστικό ποσό των 11 εκατ. ευρώ, που δεν το εισέπραξε καν το Δημόσιο αλλά δόθηκε απευθείας στην προηγούμενη ιδιοκτήτρια TVX για να πληρώσει τους απλήρωτους απολυμένους εργάτες. Οι Ελληνικές αρχές υποστήριξαν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι το 2003 η αξία των Μεταλλείων ήταν αρνητική. Όμως αμέσως μετά την κύρωση της σύμβασης μεταβίβασης από τη Βουλή, η Καναδική εταιρεία European Goldfields κατέβαλε συνολικά 184 εκατ. ευρώ, για να αγοράσει το 65% των Μεταλλείων που υποτίθεται ότι είχαν αρνητική αξία… Έκθεση της εταιρείας συμβούλων Behre Dolbear που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο 2004 εκτίμησε την αξία τους σε 411 εκατ. ευρώ. Οι Καναδοί και ο Μπόμπολας ήξεραν πολύ καλά τι αγόρασαν και άδραξαν την ευκαιρία που τους πρόσφερε ο τότε Υφυπουργός Χρήστος Πάχτας, δίνοντάς τους τον μεταλλευτικό πλούτο της Χαλκιδικής δωρεάν και με μια σύμβαση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους. Περισσότερα για τον κ. Πάχτα και τη σύμβαση μεταβίβασης στην επόμενη ανάρτηση.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν βουτηγμένες στη διαπλοκή και συνεπέστατες στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρείας και στην καταλήστευση του Ελληνικού λαού. Τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει.

Θεωρούμε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποσύρει αυτή την παράλογη προσφυγή που στρέφεται κατά των συμφερόντων του Δημοσίου. Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί θα πράξουν το σωστό και θα δώσουν τη σχετική εντολή προς το Νομικό Συμβούλο του Κράτους πριν από την έκδοση της απόφασης. Μια τέτοια κίνηση θα συμβάλλει στην αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου, θα είναι άλλωστε σύμφωνη με τη διακηρυγμένη προεκλογικά πρόθεση της κυβέρνησης να ακυρωθεί συνολικά αυτή η σύμβαση και αυτή η επένδυση της καταστροφής.

Διαφορετικά, και στην περίπτωση που το Δικαστήριο για κάποιο τυπικό λόγο “δικαιώσει” το Ελληνικό Δημόσιο, θα πρέπει να δοθεί μια ικανοποιητική εξήγηση στους πολίτες αυτής της χώρας γιατί 25 εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τη φτώχεια τους, δίνονται στους Καναδούς και το Μπόμπολα.

Η εικόνα είναι από τη δημοσίευση της προσφυγής της Ελλάδας κατά της Κομισιόν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

2 απαντήσεις στο “H νέα Κυβέρνηση να αποσύρει την προσφυγή υπέρ της Ελληνικός Χρυσός”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.