Xιλιάδες χωρίς νερό και κλειστά σχολεία στο Μεξικό, λόγω της τοξικής διαρροής στο μεταλλείο. Ψεύδεται η εταιρεία, λέει η κυβέρνηση


Είπε ψέμματα η εταιρεία για την τοξική διαρροή που συνέβη στις 6 Αυγούστου, λέει η κυβέρνηση του Μεξικού. Τονίζουμε ότι η Grupo Mexico δεν είναι τυχαία εταιρεία, είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού στον κόσμο. Σε μια ιδιαίτερα οξεία ανακοίνωση, το εθνικό συνδικάτο εργαζομένων σε μεταλλεία και μεταλλουργίας του Μεξικού χαρακτήρισε τη διαρροή “Βιομηχανική δολοφονία”.

Εν τω μεταξύ νέα τοξική διαρροή, αυτή τη φορά κυανιούχου διαλύματος συνέβη στις 14 Αυγούστου σε άλλο μεταλλείο στο βόρειο Μεξικό!

Ακολουθεί μεταφρασμένο άρθρο από buzzfeed.com.

Χιλιάδες κοντά στα σύνορα χωρίς πόσιμο νερό μετά από διαρροή σε μεταλλείο

Η μεξικανική κυβέρνηση τη Δευτέρα 18/8 κατέθεσε μήνυση κατά της εταιρείας εξόρυξης χαλκού που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για τη διαρροή οξέος που έστειλε 10 εκατομμύρια γαλόνια (40.000 κ.μ.) τοξικών υγρών αποβλήτων κάτω σε δύο ποτάμια στη συνοριακή με τις Η.Π.Α. Πολιτεία της Σονόρα στις 6 Αυγούστου. Αξιωματούχοι της Γενικής Εισαγγελίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (PROFEPA) ζητούν να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι περίπου $ 15.400 (201.870 πέσος Μεξικού) και έως και εννέα χρόνια φυλάκισης σε όποιον προσδιορισθεί ως υπεύθυνος για τη διαρροή, που θεωρούν ότι κατέληξε σε πιθανά εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος”, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας.

Η διαρροή θειικού οξέος στις 6 Αυγούστου, συνέβη στο μεταλλείο χαλκού Buenavista κοντά στην πόλη της Cananea, περίπου 25 μίλια νότια των συνόρων με τις ΗΠΑ κοντά στην Nogales της Αριζόνα. Κάτοικοι παρατηρήσαν τη διαρροή την επόμενη μέρα, πριν οι υπεύθυνοι του μεταλλείου το ανέφερουν στις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με κρατικό αξιωματούχο.

Το οξύ έβαψε τμήματα των ποταμών Bacanuchi και Sonora πορτοκαλί, διέκοψε την παροχή νερού σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην περιοχή, και έκανε τις αρχές να αναβάλουν την έναρξη λειτουργίας 88 σχολείων, μέχρι να διασφαλιστεί η παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού για τους μαθητές, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν επίσης ότι ψάρια και άγρια ζώα μπορεί να έχουν επηρεαστεί από τη διαρροή.

 Ο Juan Rebolledo, αντιπρόεδρος διεθνών σχέσεων της Grupo Mexico η οποία λειτουργεί το μεταλλείο Buenavista, υποβάθμισε τις επιπτώσεις της διαρροής σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Μεξικού το Σαββατοκύριακο.

"Το περιεχόμενο αυτών των οξέων δεν είναι τοξικό από μόνο του" είπε, σύμφωνα με το AFP. "Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ούτε σοβαρές συνέπειες για τον πληθυσμό, όσο παίρνουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα και η εταιρεία ρίχνει ασβέστη στο ποτάμι, όπως κάνει αυτή τη στιγμή."

Κατά την τελευταία εβδομάδα, οι αρχές έχουν διανείμει περισσότερα από 1 εκατομμύριο γαλόνια πόσιμου νερού στους πληγέντες. Ωστόσο μέχρι την Κυριακή δεν είχαν προσεγγιστεί κάποιοι άνθρωποι σε απομονωμένες κοινότητες, ανέφερε το Associated Press.

Οι δήμαρχοι των επτά δήμων (σ.σ. όπου έχει διακοπεί η υδροδότηση) δήλωσαν ότι θα καταθέσουν αστική αγωγή ζητώντας από την εταιρεία να αποζημιώσει τους κατοίκους που επλήγησαν από τη διαρροή.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος του Μεξικού Juan Jose Guerra Abud δήλωσε την Τρίτη 19/8 ότι η εταιρεία εξόρυξης Buenavista είπε ψέμματα όταν ισχυρίστηκε ότι η διαρροή προκλήθηκε από ασυνήθιστα σφοδρές βροχοπτώσεις, και ότι η εταιρεία θα αντιμετωπίσει πρόστιμα μέχρι 3 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το AP.

"Στην αρχή, μας είπαν ότι ήταν η υπερβολική βροχή ... Αυτό ήταν απολύτως ψευδές", δήλωσε ο Guerra Abud σε συνέντευξη Τύπου. Οι αρχές αναφέρουν ότι ένα κατασκευαστικό ελάττωμα σε μια λίμνη συγκράτησης προκάλεσε την υπερχείλιση των μεταλλευτικών αποβλήτων.


3 απαντήσεις στο “Xιλιάδες χωρίς νερό και κλειστά σχολεία στο Μεξικό, λόγω της τοξικής διαρροής στο μεταλλείο. Ψεύδεται η εταιρεία, λέει η κυβέρνηση”

  1. […] από τις αρχικές εκτιμήσεις) και την τοξική διαρροή στο Μεξικό στις 6/8, που έβαψε κόκκινο το ποτάμι και άφησε χιλιάδες […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.