To όνειρο που είδα #skouries


BmFlhUHCcAAkIoX

Toυ Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή Γεωλογίας Α.Π.Θ.

Χτες βράδυ είδα ένα όνειρο.

Πάλευαν λέει δυό στρατοί φαντάσματα. Ο ένας μικρός, πέντε καμένα οχήματα όλα κι’ όλα. Ο άλλος τεράστιος, ατέλειωτες σειρές κομμένων κορμών δέντρων.

Οι δυο στρατοί είχαν πάρει ανθρώπινη μορφή και λαλιά.

Φώναζαν τα καμένα οχήματα: Είχαμε με το μέρος μας το νόμο της πολιτείας, τη θέληση του πρωθυπουργού, τη θεσμοθετημένη αρχή για αμείλικτη δίωξη κάθε αντίστασης στις επιταγές των κρατούντων και, επί πλέον, τα καλά και συμφέροντα της επένδυσης στον τόπο μας μιας ξένης εταιρείας.

Απαντούσαν οι ατελείωτες σειρές των κομμένων δέντρων: Μας είχαν δυστυχώς εγκαταλείψει οι προστατευτικοί νόμοι της πολιτείας, ο πρωθυπουργός αδιαφόρησε για εμάς, οι κρατούντες δεν μας προστάτεψαν, μάλλον ευχαρίστως μας θυσίασαν, οι δε ξένοι επενδυτές έπρεπε να μας εξαφανίσουν για να στεριώσει η επένδυσή τους. Όμως, θεωρούμε οτι προσφέραμε στο παρελθόν και θα μπορούσαμε να προσφέρουμε και στο μέλλον πολύ περισσότερα για τον τόπο αυτόν από ό,τι εσείς και οι ξένοι επενδυτές που θέλατε να εξυπηρετήσετε. Είχαμε λοιπόν, παρά την αποστέρηση που μας επιβάλλατε από νομικά επιχειρήματα, ένα σοβαρό ηθικό πλεονέκτημα.

Ο νόμος της πολιτείας είναι Νόμος ανταπαντούσαν τα καμένα οχήματα. Κανείς δεν μπορεί να είναι απέναντι ή υπεράνω του νόμου. Όσο ταπεινά και άψυχα οχήματα και να ήμασταν, όσο και αν εξυπηρετούσαμε τα συμφέροντα μιας ξένης εταιρείας, κανείς δεν είχε το δικαίωμα να μας κάψει. Αυτό επιβάλλουν οι νόμοι και ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Κανένα για σας λοιπόν ηθικό πλεονέκτημα.

Οι νόμοι που επικαλείστε είναι των ανθρώπων, και δη των κρατούντων. Εμάς όμως η σπορά μας καθορίστηκε από άλλους νόμους: άλλοι τους λένε της φύσης, άλλοι θεϊκούς ανταπαντούσαν οι ατελείωτες σειρές των κομμένων κορμών. Οι δικοί σας νόμοι μπορεί να τιμωρούν όσους καίνε οχήματα, σαν εσάς τα πέντε, αλλά μη νομίσετε οτι και οι δικοί μας νόμοι θα χαριστούν σε όσους δώσαν το σύνθημα να μας πετσοκόψουν -χιλιάδες από μας. Ψάξτε και βρείτε το DNA αυτών που σας έκαψαν και θυσιάστε τις ζωές τους για τα παλιοσίδερά σας, αλλά μη νομίζετε, και εμείς έχουμε καταγράψει έναν έναν αυτούς που μας αποκεφάλισαν και είτε την πείτε φύση, είτε θεϊκή θέληση, η τιμωρία της για τη θυσία τόσων χιλιάδων δικών μας ζωών δεν θα αργήσει. Γιατί πέρα από το νόμιμο και το ηθικό υπάρχει και το δίκαιο, και, προ πάντων, η υπεροχή της ζωής επί της ύλης.

Αυτό το όνειρο είδα χτές βράδυ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.