Aλεξανδρούπολη: Απόρριψη αίτησης μεταλλευτικών ερευνών της “Χρυσωρυχεία Θράκης”


Δύο αιτήσεις μεταλλευτικών ερευνών της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. (θυγατρικής κατά 100% της Eldorado Gold) στις περιοχές Αύρας-Μέστης, απέρριψε στις 7/4/2014 το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, με μία μόνο λευκή ψήφο, ενώ σχετικό ψήφισμα κατέθεσε προς το Δ.Σ. η δημοτική παράταξη  “Πόλη & Πολίτες” του νυν Δημάρχου Ευάγγελου Λαμπάκη.

Οι νεες αυτές αιτήσεις ερευνών καλύπτουν συνολική έκταση σχεδόν 20.000 στρεμμάτων (Δείτε πιο κάτω τους χάρτες που δημοσίευσε το ιστολόγιο pamemprosta.org).

Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ

Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ

 Η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. διαψεύδει τον εαυτό της καθημερινά. Ενώ παλαιότερα προσπαθούσαν να πείσουν ότι τα σχέδιά τους για την υλοποίηση της “επένδυσης” στο Πέραμα Έβρου είναι μικρής κλίμακας και περιορισμένων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, επανέρχονται με 2 νέες αιτήσεις για μεταλλευτικές έρευνες στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο (το ίδιο έκαναν προ ημερών και στις Σάπες).

Αίτηση Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ στο ΔΣ της 7/4/2014

Συγκεκριμένα, με τα από 3/2/2014 έγγραφά της, η εταιρεία υποβάλλει αιτήσεις για χορήγηση Άδειας Μεταλλευτικών Ερευνών στην Π.Ε. Έβρου σε δύο εκτάσεις εμβαδού  9.623,6 στρεμμάτων και 9.950 στρεμμάτων αντίστοιχα.

Στην πρώτη περιοχή συμπεριλαμβάνεται μέρος του οικισμού της Αύρας, ενώ στη δεύτερη μέρος της κτηνοτροφικής μονάδας της Εβροφάρμα και ολόκληρος ο οικισμός της Μέστης.

Δείτε τις περιοχές όπως ορίζονται από τις συντεταγμένες των αιτήσεων της εταιρείας:

Οι δύο περιοχές βρίσκονται σε απόσταση 18 χλμ από το κέντρο της πόλης μας, δίπλα στα σχεδιαζόμενα χρυσωρυχεία του Περάματος.

Περιοχές ΑΒΜ 643 & 645 - Αίτηση μεταλλευτικών ερευνών Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ (Ιαν.2014)

Περιοχές ΑΒΜ 643 & 645 – Αίτηση μεταλλευτικών ερευνών Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ (Ιαν.2014) (κλικ για μεγέθυνση)

Στην περιοχή ΑΒΜ 643 συμπεριλαμβάνεται ολόκληρος ο οικισμός της Μέστης και μέρος της κτηνοτροφικής μονάδας της Εβροφάρμας.

Περιοχές ΑΒΜ 643 & 645 - Αίτηση μεταλλευτικών ερευνών Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ (Ιαν.2014)

Περιοχές ΑΒΜ 643 & 645 – Αίτηση μεταλλευτικών ερευνών Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ (Ιαν.2014) (κλικ για μεγέθυνση)

Λεπτομέρεια της ΑΒΜ 643 με τον οικισμό Μέστης και την κτηνοτροφική μονάδα της Εβροφάρμας:

Λεπτομέρεια Περιοχής ΑΒΜ 643 - Αίτηση μεταλλευτικών ερευνών Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ (Ιαν.2014)

Λεπτομέρεια Περιοχής ΑΒΜ 643 – Αίτηση μεταλλευτικών ερευνών Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ (Ιαν.2014) (κλικ για μεγέθυνση)

Λεπτομέρεια της ΑΒΜ 645 που συμπεριλαμβάνει μέρος του οικισμού της Αύρας:

Λεπτομέρεια Περιοχής ΑΒΜ 645 - Αίτηση μεταλλευτικών ερευνών Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ (Ιαν.2014)

Λεπτομέρεια Περιοχής ΑΒΜ 645 – Αίτηση μεταλλευτικών ερευνών Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ (Ιαν.2014) (κλικ για μεγέθυνση)

Τα στοιχεία των χαρτών έχουν τσεκαριστεί, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στη βόρεια περιοχή της ΑΒΜ 645, θα διορθωθεί αργότερα. Σε περίπτωση που κάποιος διαπιστώσει λάθη στην απεικόνιση των πιο πάνω περιοχών μεταλλευτικών ερευνών, παρακαλούμε να μας ενημερώσει στο email της ιστοσελίδας.

Ακολουθούν οι επίσημοι χάρτες όπως κατατέθηκαν:

Περιοχή ΑΒΜ 643 - Αίτηση Μεταλλευτικών ερευνών Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ (Ιαν.2014)

Περιοχή ΑΒΜ 643 – Αίτηση Μεταλλευτικών ερευνών Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ (Ιαν.2014) (κλικ για μεγέθυνση)

Περιοχή ΑΒΜ 645 - Αίτηση Μεταλλευτικών ερευνών Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ (Ιαν.2014)

Περιοχή ΑΒΜ 645 – Αίτηση Μεταλλευτικών ερευνών Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ (Ιαν.2014) (κλικ για μεγέθυνση)

Ψήφισμα της Δημοτικής Παράταξης «Πόλη & Πολίτες»

Ψήφισμα της Δημοτικής Παράταξης «Πόλη & Πολίτες»

Με αφορμή την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης της 7/4/2014 με θέμα την γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας μεταλλευτικών ερευνών στην περιοχή της Μέστης Αλεξανδρούπολης από την εταιρία «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.», η πλειοψηφούσα παράταξη «Πόλη & Πολίτες» του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελου Λαμπάκη κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα προς το Δημοτικό Συμβούλιο:

 ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΠΟΛΗ & ΠΟΛΙΤΕΣ»

Οι χρυσοθήρες εξαπέλυσαν νέα επίθεση, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου, ζητώντας νέα εδάφη για έρευνα που σημαίνει ότι ακόμη περισσότερο αλλά και περισσότεροι δημότες θα γίνουμε θύματα της βεβαίας καταστροφής που θα δημιουργήσουν τα χρυσωρυχεία, ανατρέποντας κάθε προοπτική ανάπτυξης του τόπου μας, καταστρέφοντας τις επόμενες γενιές.

 Δηλώνουμε ότι, μηδενός εξαιρουμένου από τους υποψηφίους της παράταξης μας θα αγωνισθούμε εξαντλώντας όλες τις δυνάμεις μας μαζί με τον λαό του Δήμου μας για την αποτροπή της άνω καταστροφής.

 Τέλος ζητάμε από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης την μη έκδοση της αιτούμενης αδείας ερευνών προς τους χρυσοθήρες, σεβόμενη τον αγώνα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, του Δήμου μας αλλά και ολόκληρης της περιφέρειάς μας όπως αυτός πολλαπλώς έχει εκφρασθεί επί 15 ολόκληρα χρόνια.

Ο Επικεφαλής της παράταξης

 Ευάγγελος Λαμπάκης

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Ακολουθούν 112 υπογραφές
των υποψηφίων στις επικείμενες δημοτικές εκλογές
Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων της παράταξης «Πόλη & Πολίτες»

2 απαντήσεις στο “Aλεξανδρούπολη: Απόρριψη αίτησης μεταλλευτικών ερευνών της “Χρυσωρυχεία Θράκης””

  1. Εντελώς αναμενόμενη αντίδραση του ρωσόδουλου Λαμπάκη και των “συντρόφων” του. Εξάλλου, το είχε δηλώσει και στον Καναδό πρόξενο παλιότερα : ο χρυσός μόνο από Έλληνες πρεπει να εξάγεται. Ταυτόσημη ήταν και η δήλωση της Χρυσής Αυγής, όταν την επισκέφθηκαν οι εργάτες του ορυχείου ζητώντας στήριξη στον αγώνα τους για τη λειτουργία του ορυχείου (!).
    Και ο Λαμπάκης και η Χρυσή Αυγή ξέρουν πολύ καλά ότι το χρυσό μόνο ξένες εταιρίες μπορούν να τον βγάλουν, λόγω τεράστιου κόστους και προηγμένης τεχνολογίας. Για τους ρωσόδουλους, φυσικά, μόνο ρώσικες εταιρίες είναι αποδεκτές. Αλλά, υπάρχει και κάτι άλλο : η Ρωσία είναι από τις 5 μεγαλύτερες χώρες εξόρυξης χρυσού (με πρώτη την Κίνα) και φυσικά δεν έχει κανένα λόγο να εξορυχθεί χρυσός σε άλλες χώρες, κάτι που θα μπορούσε να χτυπήσει το μονοπώλιο παραγωγής χρυσού και να ρίξει και την τιμή του.
    Γι’ αυτό και ο κ. Λαμπάκης αφού έδωσε μια “υπερήφανη” και “πατριωτική” απάντηση στον Καναδό πρόξενο, ότι ο χρυσός ανήκει στην Ελλάδα, που μόνο αυτή πρέπει να τον εκμεταλλευτεί, τελικά, το γύρισε και βρήκε πως έτσι κι αλλιώς ο χρυσός δεν πρέπει να εξαχθεί από τη γη, διότι θα ανατρέχει “κάθε προοπτική ανάπτυξης του τόπου μας, καταστρέφοντας τις επόμενες γενιές”.
    Βέβαια, είπε και στον πρόξενο και το παραμύθι για το “κυάνιο”, αλλά, το βασικό ήταν η “ελληνικότητα” της εξόρυξης, που όταν θα γίνει ούτε κυάνιο θα υπάρχει, ούτε καμιά καταστροφή θα γίνει!!!
    Τώρα, η ελληνικότητα έχει πάει περίπατο και έμεινε μόνο η αντίδραση για τον τρόπο εξόρυξης, άλλο ένα πρόσχημα, γιατί το παν είναι να εμποδιστεί η εξόρυξη και η ανάπτυξη, με οποιοδήποτε τίμημα, για να μείνουμε πάντα Ψωροκώσταινα και να έχουμε ανάγκη από “προστάτες” (γράφε “νταβατζήδες”).
    Υ.Γ. Ο κ. Λαμπάκης είναι αυτός που έβαλε ρώσους πεζοναύτες να παρελάσουν την 28η Οκτωβρίου 2011 και έχει δηλώσει ότι η Θράκη μπορεί να γίνει αυτόνομο κράτος και ότι ο ίδιος γράφει στα παλιά του τα παπούτσια το “κλαμπ της Αθήνας”, δηλάδή τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας.
    Όσο για την “αυτονόμηση” : και η Κριμαία που προσαρτήθηκε στη Ρωσία, πέρασε πρώτα από το σκαλοπάτι της αυτονόμησης, όπως και η Οσετία και το Κόσοβο, που ακόμα δεν έχουν προσαρτηθεί επίσημα από τη Ρωσία και την Αλβανία αντίστοιχα. Καιρός είναι να μπει και η Ελλάδα στο κόλπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.