Χαλκιδική, σεισμική επικινδυνότητα και οι “ανθρώπινες κατασκευές” των μεταλλείων


Ενώ παρακολουθούμε με δέος το συνεχιζόμενο δράμα της Κεφαλλονιάς, ας θυμηθούμε τη δήλωση του γνωστού σεισμολόγου  Γεράσιμου Χουλιάρα: Οι σεισμοί δεν σκοτώνουν, οι ανθρώπινες κατασκευές σκοτώνουν, από συνέντευξη του στο Δημήτρη Κωνσταντάρα (εδώ) σχετικά με τα μεταλλεία της Χαλκιδικής.

file-1

ΧΑΡΤΗΣ 1, Papazachos and Papaioannou, 1997: Σύμφωνα με τον χάρτη και τον σχετικό πίνακα (εδώ), η περίοδος επανάληψης σεισμών μεγέθους Μ=6,3 στο παραλληλόγραμο #35 που περιλαμβάνει την Ιερισσό και την περιοχή των μεταλλείων είναι 18 χρόνια

Η Χαλκιδική είναι μία από τις 7-8 περιοχές της Ελλάδας που έχουν “δώσει” σεισμούς 7 Ρίχτερ. Η σεισμικότητά της δεν συγκρίνεται ασφαλώς με αυτήν της Κεφαλλονιάς που είναι μια μοναδική περίπτωση στον Ευρωπαϊκό χώρο. Το νησιωτικό σύμπλεγμα Λευκάδας- Ιθάκης- Κεφαλλονιάς- Ζακύνθου είναι η μόνη περιοχή στην Ελλάδα που ανήκει στην τρίτη ζώνη, της υψηλότερης σεισμικής επικινδυνότητας (ο χάρτης εδώ). Η Κεφαλλονιά μετά τον φονικό σεισμό του 1953 θωρακίστηκε αντισεισμικά με τον οικοδομικό κανονισμό του 1959. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα σπίτια της και τα δημόσια κτίρια άντεξαν τους δυο σεισμούς των ± 6 Ρίχτερ και την πλειάδα των μικρότερων σεισμών των τελευταίων δυο εβδομάδων. “Αντεξαν”, δηλαδή δεν σκότωσαν, ωστόσο υπέστησαν σοβαρότατες ζημίες και πολλά καταστράφηκαν ολοσχερώς.

ΟΜΩΣ: οι “ανθρώπινες κατασκευές” της Κεφαλλονιάς είναι μόνο σπίτια και δημόσια κτίρια. Η σεισμογόνος Χαλκιδική έχει ή θα έχει ανθρώπινες κατασκευές που ΚΑΝΕΙΣ δεν θα διανοούνταν ΠΟΤΕ να φτιάξει στην Κεφαλλονιά.

Ενεργά σεισμικά ρήγματα της Ανατολικής Χαλκιδικής

13 Parartima_X (dragged)ΧΑΡΤΗΣ 2, Σεισμοτεκτονική Μελέτη του Α.Π.Θ. για την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, Παράρτημα Χ της ΜΠΕ. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας και τα ρήγματα Στρατωνίου και Γοματίου (έντονες κόκκινες γραμμές).

Η ΒΑ Χαλκιδική ανήκει στη δεύτερη ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας. Διατρέχεται από το σεισμικό ρήγμα Στρατωνίου-Βαρβάρας, ένα “ενεργό ρήγμα-τέρας”, όπως το έχει χαρακτηρίσει ο κ. Χουλιάρας, μήκους μεγαλύτερου των 30 χλμ. το οποίο έχει δώσει στο όχι και τόσο μακρυνό παρελθόν, το 1932, το “σεισμό της Ιερισσού” των 7,0 Ρίχτερ με πάνω από 160 νεκρούς. Όπως φαίνεται στο ΧΑΡΤΗ 2, το ρήγμα-τέρας περνάει ΜΕΣΑ από τις Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Στρατωνίου, ακριβώς δίπλα από το υφιστάμενο εργοστάσιο εμπλουτισμού και δίπλα από το υφιστάμενο φράγμα απόθεσης μεταλλευτικών αποβλήτων “Καρακόλι”. Επίσης διέρχεται ΜΕΣΑ  από το εν λειτουργία υπόγειο μεταλλείο Μαύρες Πέτρες, που εξορύσσει μόλυβδο και ψευδάργυρο κάτω από τον δομημένο οικισμό της Στρατονίκης. Η επιφανειακή εκδήλωση του ρήγματος είναι ορατή στο δρόμο που περνάει δίπλα από το Καρακόλι και τις λίμνες “Σεβαλιέ” και στην περιοχή των καθιζήσεων της Στρατονίκης.

Δεύτερο μεγάλο ενεργό ρήγμα της περιοχής είναι το ρήγμα Γοματίου – Μεγάλης Παναγίας μήκους 15,5 χλμ. Σύμφωνα με τη μελέτη του Α.Π.Θ., μπορεί να δώσει σεισμό μεγέθους Μ=6,6 R. Έχει ήδη δώσει το 1933 το μεγαλύτερο μετασεισμό του “επτάρη” σεισμού του 1932, μεγέθους M=6,3. Το επίκεντρο του σεισμού του 1933 φαίνεται στον ΧΑΡΤΗ 3 από τη μελέτη του Α.Π.Θ. να είναι ανησυχητικά κοντά στις Σκουριές (κόκκινο αστέρι).

seismoi3

ΧΑΡΤΗΣ 3

Υπόγειο μεταλλείο που διαπερνά ένα σεισμικό ρήγμα-τέρας

Στην τηλεοπτική “Ζούγκλα” της 21/3/2013,  περήφανος νεαρός μεταλλειολόγος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ αμφισβήτησε  το σεισμολόγο κ. Χουλιάρα σχετικά με την σεισμική επικινδυνότητα του υπόγειου μεταλλείου (δείτε εδώ το βίντεο στο 45:40 – 48:45). “Σε περίπτωση σεισμού οι σήραγγες είναι το πιο ασφαλές μέρος που  μπορείς να σταθείς” είπε. Μάλιστα. Σύμφωνα με τη μελέτη του Α.Π.Θ., από το ρήγμα του Στρατωνίου μπορούμε να περιμένουμε μέσο μέγεθος σεισμού μέχρι και Μ=6.8. Η μέγιστη κατακόρυφη μετατόπιση εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει μέχρι MVD=145 cm. Ενάμιση μέτρο κατακόρυφη μετατόπιση! Πιθανή  ζώνη επιφανειακών παραμορφώσεων ± 20 m εκατέρωθεν του χαρτογραφημένου ίχνους του ρήγματος! Μακάρι να αισθάνονται και να είναι πραγματικά ασφαλείς οι εργαζόμενοι εκεί κάτω. Ο σεισμολόγος  πάντως είναι σαφής (απόσπασμα από τη συνέντευξη εδώ):

Μα είναι πολύ ανόητο όλο αυτό εκ μέρους του. Είναι προσωπική του άποψη. Δεν τον γνωρίζω. Αλλά είναι φυσιολογικό γιατί είναι εργαζόμενος εκεί. Είναι εξαρτώμενος από το χρήμα ο συγκεκριμένος όπως και οι υπόλοιποι στην ίδια εκπομπή. Εργάζονται στην εταιρεία, τους καταλαβαίνω.

Εγώ γυρεύω να μάθω εάν ένα τέτοιο επικίνδυνο ρήγμα όπου γίνεται ένα τεράστιο έργο, παρακολουθείται σεισμολογικά. Όλη η περιοχή. Ξέρουμε ότι έχουν συμβεί πάρα πολλές φορές θανατηφόρα ατυχήματα από σεισμούς σε ορυχεία. Προ ημερών έγινε σεισμός 4,7 στην Πολωνία και ήταν 19 άνθρωποι, μεταλλωρύχοι μέσα στο ορυχείο. Από ένα 4,7 (εδώ η είδηση). Όταν μιλάμε για περιοχή που έχει «δώσει» 7 Ρίχτερ, δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Και επειδή οι σεισμοί δεν σκοτώνουν, οι ανθρώπινες κατασκευές σκοτώνουν, εμένα με ενδιαφέρει εάν είναι κατάλληλα κατασκευασμένο το ορυχείο και αν είναι εξασφαλισμένη η ασφάλεια των εργαζομένων. Στα ορυχεία πλέον μπαίνουν ανιχνευτές, σεισμόμετρα οπότε πριν γίνει κάποια κατολίσθηση, μετατόπιση μέσα στο ορυχείο, το βλέπουμε εγκαίρως. Προσπάθησα να πληροφορηθώ από τους εργαζόμενους αν υπάρχει σεισμογραφικό δίκτυο μέσα στο ορυχείο αλλά δεν γνώριζαν τίποτα. Μα μπορείς να κάνεις απλά σχέδια πάνω σε ένα ρήγμα;”.

Όμως ας απαντήσουν και σε αυτό οι περήφανοι μεταλλειολόγοι της εταιρείας: Τα σπίτια της Στρατονίκης που είναι ΗΔΗ κομματιασμένα από την καταπόνηση των εκρήξεων κάτω από τα θεμέλιά τους επί 13 συνεχή χρόνια θα αντέξουν τις επιπτώσεις ενός σεισμού που είναι ΒΕΒΑΙΟ ότι θα συμβεί; Και τι ξέρουν άραγε οι μεταλλειολόγοι για τη στατική επάρκεια οικοδομών;

Σε αυτήν την υψηλής σεισμικότητας περιοχή, το “Επενδυτικό Σχέδιο” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ προβλέπει μέσα στα επόμενα χρόνια την κατασκευή μιας σειράς έργων που μόνο αίσθημα ασφάλειας δεν εμπνέουν. Έχουμε και λέμε:

Α. Φράγματα “Καρατζάς” και “Λοτσάνικο”στις Σκουριές

Τα δυο φράγματα “βαρύτητας” (χωμάτινα) της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές αποτελούν πρωτοφανή για την Ελλάδα τεχνικά έργα ανάλογα σε μέγεθος με το φράγμα Κρεμαστών της ΔΕΗ, ένα από τα μεγαλύτερα την Ευρώπη. Παραθέτουμε κάποια τεχνικά στοιχεία των φραγμάτων από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Οι τεχνικοί θα καταλάβουν. Και θα τρομάξουν.

  • Θα έχουν το εξωφρενικό, παράλογο και επικίνδυνο ύψος στον άξονα 150 μ., μέγιστο πλάτος βάσης 560 μ. και όγκο 8,64 κ.μ.
  • Θα εδράζονται σε έδαφος κατακερματισμένο, με εξαιρετικά έντονο ανάγλυφο κλίσεων περίπου 19% .
  • Θα συγκρατούν (αθροιστικά) 76 εκατ. τόνους τελμάτων (αποβλήτων) εμπλουτισμού με τη μορφή “πάστας”, υγρασίας 28%. Η πάστα αυτή, εντελώς ατεκμηρίωτα, θεωρείται “στερεή”, απόλυτα απαραμόρφωτη και απόλυτα  στεγανή!
  • Τα τέλματα ειδικού βάρους >1,5 πίσω από το φράγμα θα είναι τοποθετημένα όχι σε επίπεδη αλλά σε ΚΕΚΛΙΜΕΝΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ, με κλίση 12% και υψομετρική διαφορά 230 μ. από τη στέψη του φράγματος! Η επιλογή της κεκλιμένης απόθεσης είναι αναγκαστική “λύση” για τον πολλαπλασιασμό της χωρητικότητας των χώρων απόθεσης, αυξάνει όμως υπέρμετρα την πιθανότητα καταστροφικής αστοχίας.
  • Τα φράγματα θα βρίσκονται ανάμεσα στα δυο ενεργά σεισμικά ρήγματα Στρατωνίου-Βαρβάρας και Γοματίου-Μ.Παναγίας, σε ίση απόσταση μόλις 5 χλμ από το καθένα.
  • Θα βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από το ανοικτό όρυγμα και το υπόγειο μεταλλείο των Σκουριών όπου θα πραγματοποιούνται επί 30 χρόνια ισχυρές σειρές καθημερινών εκρήξεων (12,5 τόνοι/ημέρα κατά την περίοδο της μέγιστης παραγωγής). Το φαινόμενο του “ερπυσμού”, της επιπόνησης δηλαδή του σώματος του φράγματος και των αποβλήτων από τις συνεχείς δονήσεις ή μικροδονήσεις, ούτε αναφέρεται ούτε εξετάζεται. Να προσθέσουμε στην επιπόνηση από ερπυσμό και μια σεισμική επιπόνηση;
Kίνδυνος πρόκλησης σεισμικού φαινομένου

Επιπλέον, στη ΜΠΕ δεν έχει αντιμετωπισθεί η περίπτωση πρόκλησης σεισμικού φαινομένου από την επιφόρτιση του εδάφους έδρασης ενός φράγματος που έχει τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν και της απόθεσης αποβλήτων με ειδικό βάρος >1,5. Μια και έγινε ήδη παραλληλισμός αυτών των φραγμάτων με το φράγμα της λίμνης Κρεμαστών, αναφέρουμε ότι στις 5 Φεβρουαρίου 1966 εκδηλώθηκε κοντά στη λίμνη των Κρεμαστών σεισμός 6,2 R από τον οποίο σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν 60. Οι κατολισθήσεις που συνόδευσαν την σεισμική δόνηση κατέστρεψαν περίπου 750 σπίτια στην Ευρυτανία ενώ 7.050 σπίτια έπαθαν μη επισκευάσιμες βλάβες. Πριν και μετά από τον κύριο σεισμό προηγήθηκαν προσεισμοί (μεγαλύτερος 4.7 R ) και μετασεισμοί (μεγαλύτερος 5.3 R). Η σεισμική ακολουθία ξεκίνησε μετά την πλήρωση της τεχνητής λίμνης του φράγματος των Κρεμαστών στον ποταμό Αχελώο. Μελέτη έδειξε ότι οι σεισμοί σχετίζονται με την φόρτωση της τεχνητής λίμνης.

Οι “ανθρώπινες κατασκευές” μπορεί να “σκοτώνουν” τους ανθρώπους ή το περιβάλλον. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε έγγραφο με τίτλο “ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ / ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΡΑΤΖΑ ΚΑΙ ΛΟΤΣΑΝΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ” που έχει καταθέσει το “Παρατηρητήριο” στην αρμόδια για την έγκριση των Τεχνικών Μελετών Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών/ΥΠΕΚΑ. Στο έγγραφο συζητώνται και άλλα θέματα όπως: α) οι επιπτώσεις στην υδρολογία της περιοχής από την οριστική κατάργηση δυο μεγάλων ορεινών ρεμάτων για να μετατραπούν σε τέλματα αποβλήτων β) η υδραυλική προστασία των φραγμάτων γ) η επαρκεια των φραγμάτων για τον όγκο των αποβλήτων που θα παραχθούν κ.α.

Β. Υπόγεια στοά Μαντέμ Λάκκου – Ολυμπιάδας, μήκους 8,8 χλμ, συγκρίσιμη σε μήκος με τη δίδυμη σιδηροδρομική σήραγγα του Καλλίδρομου όρους (9 χλμ) που θα είναι η μεγαλύτερη της χώρας. Μέση κλίση 11%, τρομακτικά υψηλή, ειδικά για την κίνηση υπερφορτωμένων βαρέων οχημάτων. Σχετικό άρθρο εδώ.

Γ. Χώρος Απόθεσης ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ Αποβλήτων Κοκκινόλακκα, χωρητικότητας 10,5 εκατ. κ.μ. αποβλήτων, ακριβώς δίπλα από το σεισμικό ρήγμα Στρατωνίου-Βαρβάρας. Σε απόσταση 500 μ από τα πρώτα σπίτια του Στρατωνίου και 2 χιλιόμετρα από τη θάλασσα.  Σχετικό άρθρο εδώ.

Δ. Συγκρότημα εργοστασίων εμπλουτισμού – μεταλλουργίας flash smelting – παραγωγής θειϊκού οξέως, δίπλα στο χώρο απόθεσης Κοκκινόλακκα και ΕΠΑΝΩ στο γνωστό ρήγμα… Όπως έχουμε πει πολλές φορές, ΑΝ ποτε κατασκευαστεί αυτή η μεταλλουργία… Σχετικό άρθρο εδώ.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό του 2000 παρ. 5.1.2:

“Εν γένει δεν επιτρέπεται η δόμηση κτισμάτων σπουδαιότητας Σ2, Σ3 και Σ4 στην άμεση γειτονία σεισμοτεκτονικών ρηγμάτων που θεωρούνται σεισμικώς ενεργά.
Σε περιπτώσεις στις οποίες συντρέχουν ειδικοί λόγοι δόμησης στην άμεση γειτονία σεισμοτεκτονικών ρηγμάτων που θεωρούνται σεισμικώς ενεργά η δόμηση επιτρέπεται μόνον ύστερα από ειδική σεισμική-γεωλογική-γεωτεχνική-στατική μελέτη. Στη μελέτη αυτή θα διερευνώνται οι επιπτώσεις της γειτνίασης του ρήγματος και θα λαμβάνονται μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους”.

Ενα τέτοιο εργοστάσιο ανήκει στην κατηγορία Σ3 και δεν θα είναι “στην άμεση γειτονία”, θα είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΑΝΩ! Όπως προαναφέρθηκε, σε περίπτωση σεισμού μεγέθους M=6,8 η μέλέτη του Α.Π.Θ. πιθανολογεί “ζώνη επιφανειακών παραμορφώσεων ± 20 m εκατέρωθεν του χαρτογραφημένου ίχνους του ρήγματος”. Εκεί ακριβώς θα βρίσκεται το εργοστασιακό συγκρότημα … το οποίο όμως δεν θα πάθει τίποτα αφού θα έχουν ληφθεί “μέτρα”! Και από κάτω το Στρατώνι.

 Μετά από όλα αυτά, ας κοιμηθούν ήσυχοι οι ιθαγενείς της Χαλκιδικής με τη βεβαιότητα ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και η Ελληνική Διοίκηση τους προσέχουν…

Διαβάστε: “Οι σεισμοί δεν σκοτώνουν, οι ανθρώπινες κατασκευές σκοτώνουν. Αλλά το χρήμα τα κάνει όλα εύκολα”.

Δείτε το βίντεο: Συνέντευξη του Γεράσιμου Χουλιάρα στο Δημήτρη Κωνσταντάρα για τη “Σεισμική επικινδυνότητα των μεταλλείων της Χαλκιδικής”. Τον ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ που ανέδειξε το θέμα!

 


25 απαντήσεις στο “Χαλκιδική, σεισμική επικινδυνότητα και οι “ανθρώπινες κατασκευές” των μεταλλείων”

  1. ένας προσεχτικός επισκεφτείς να παρακολουθησει το δρόμο Βαρβάρα -Νεα Μάδυτο στο ύψος του Αγ. Αθανασίου του Στανου θα δει με τα μάτια τις πρόσφατα σημάδια στην άσφαλτο και πρανει είναι η κατολίσθησης που προέρχονται από τους πρόσφατους σεισμούς στην περιοχή

  2. Μη στεναχωριέστε, αν συμβεί το απευκταίο η δικαιοσύνη θα σπεύσει να τιμωρήσει όπως πρέπει τους υπεύθυνους.

    Θυμάστε το ατύχημα στο μεταλλείο χαλκού της Ατακάμα στο Περού με τους παγιδευμένους ένα μήνα μεταλλορύχους; Δείτε την δικαστική εξέλιξή του: Αθώοι όλοι οι υπεύθυνοι.

    http://www.argentinaindependent.com/currentaffairs/chile-mining-disaster-case-dropped/

    • Σωστά! Στην Ελλάδα η δικαιοσύνη άφησε ελέυθερους τους τραμπούκους που απείλησαν ανθρώπινες ζωές στις Σκουριές, θα καταδικάσει τους υπεύθυνους των μεταλλείων!!!!. Ή μήπως ήταν πραγματικά αθώοι και άρα η δικαιοσύνη έκανε καλά τη δουλεία της;;; Όταν αποφασίσετε ποιός τύπος δικαιοσύνης σας βολεύει και πότε σας βολευεί πείτε και μας ρε παιδιά να μην μπερδευόμαστε…

  3. Στο San Francisco όπου υπάρχει το μεγαλύτερο ρήγμα του κόσμου(San Andreas Fault) δεν έχουν σταματήσει να κατασκευάζουν ουρανοξύστες,γέφυρες και εργοστάσια!Όσοι γνωρίζουν από μεταλλεία γελάνε με τα λεγόμενα του κου Χουλιάρα διότι η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης ως πεδίο μεταλλευτικής δραστηριότητας δεν είναι αποτέλεσμα άγνοιας ή ανοησίας!Είναι γνωστό και σε πρωτοετή Γεωλόγο ότι η μεταλλοφορία συνδέεται με περιοχές έντονης τεκτονικής δραστηριότητας.Και αν ο κος Χουλιάρας ενδιαφέρεται πραγματικά για την ασφάλεια των εργαζομένων στα μεταλλεία ας πάει να προσφέρει τις γνώσεις του.

    • Γελάνε γιατί; Επειδή λέει το αυτονόητο; Ότι πρέπει να υπάρχει μέσα στο μεταλλείο σεισμογραφικό δίκτυο; Εδώ τους πέφτουν οι στοές και χωρίς σεισμό, ενίοτε σκοτώνουν κιόλας. Όμως δεν υπάρχει όρος για εγκατάσταση σεισμογράφων μέσα στην περίφημη ΑΕΠΟ όπως δεν υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα. Αλλά το ΣτΕ την έβγαλε εντάξει, τέλεια, οπότε γιατί να μπουν στον κόπο;
      Πάντως σύμφωνα με το νεαρό μεταλλειολόγο της εταιρείας, δεν υπάρχει λόγος να παρακολουθείται η σεισμικότητα αφού “το μεταλλείο είναι το πιο ασφαλές μέρος να βρίσκεσαι σε περίπτωση σεισμού”! Μάλλον στον υπόλοιπο κόσμου όπου υπάρχουν τέτοια συστήματα, είναι για να τρέξει ο υπόλοιπος κόσμος να μπει μέσα στο μεταλλείο σε περίπτωση σεισμού και όχι για να βγουν έξω οι μεταλλωρύχοι!
      Σα δε ντρέπεστε, λέω εγώ.

      • Όταν είσαι πάνω στη γη (υπερκατασκεύες=οικοδομές,γέφυρες) και η γη κουνηθεί απότομα τότε θα πέσεις. Αν είσαι μέσα στη γη (υπογειες κατασκευές=σήραγγες, μεταλλεία) και η γη κουνηθεί απότομα τότε θα μετακινηθείς κι εσύ μαζί με τη γη. Τι δεν καταλαβαίνεις;;; Συγνώμη που δεν ντρεπόμαστε επειδή κατανοούμε το αυτονόητο! Και τι κρίμα για εσάς που οι σεισμοί εδώ και 3000 χρόνια τώρα δεν γκρέμησαν αρχαία μεταλλεία και αρχαίες στοές χωρίς καμιά υποστήριξη για να πληρώνεται εσείς εισητήριο και να τις επισκέπτεστε σήμερα!

  4. Και στην Ιαπωνία αγνόησαν την υψηλή σεισμικότητα της χώρας τους και φτιάξανε πυρηνικούς σταθμούς δίπλα στη θάλασσα. Τώρα βέβαια το έχουν μετανοιώσει πικρά αλλά είναι αργά και το κακό δεν διορθώνεται με τίποτα. Στερνή μου γνώση.

    Να θυμίσω και τα σχέδια της Τουρκίας για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών και τις αντίστοιχες δικές μας διαμαρτυρίες για τα σχέδια αυτά που τις στηρίζουμε στην επίσης υψηλή σεισμικότητα της Τουρκίας.

    • Να σας ενημερώσω ότι δεν κατασκευάζεται “προς το παρόν” καμία εγκατάσταση που να χρησιμοποιεί πυρηνικούς αντιδραστήρες και δεν έχουμε βρει στα μεταλλεία ούτε καίσιο ή ουράνιο που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για ιδιοκατανάλωση. Θα περιμέναμε από τους καθηγητές να μην χρησιμοποιούν γκεμπελίστικες μεθόδους προπαγάνδας και από τους υπέρμαχους του “παρατηρητηρίου” να μην συγχέουν τη μεταλλευτική με την πυρηνική γιατί υπάρχουν και αναγνώστες του παρατηρητηρίου που μπερδεύονται.

  5. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ
    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ
    ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ

    ΕΙΔΙΚΗ ΣΕΙΣΜΟΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
    ΤΩΝ ΡΗΓΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
    ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
    ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ
    ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
    Καθηγητής Γεωλογίας (Νεοτεκτονικής & Παλαιοσειμολογίας) Α.Π.Θ.
    (Επιστημονικώς Υπευθυνος)
    ΤΣΑΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Καθηγητής Σεισμολογίας Α.Π.Θ
    ΚΟΡΑΒΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Γεωλόγος-Σεισμολόγος Msc
    ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ MSc Γεωλόγος Α.Π.Θ.
    ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Δρ. Γεωλόγος Α.Π.Θ.
    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010

    Ο Κος Παυλίδης είναι ο από τους αξιολογότερους αν όχι ο αξιολογότερος επιστήμονας στην ενεργό τεκτονική του Ελλαδικού χώρου.Η συγκεκριμένη μελέτη είναι γνωστή και εύκολα προσβάσιμη στο διαδίκτυο.

  6. Να λοιπόν που επιβεβαιώνεται η εγγυρότητα του antigold, που δεν καταφεύγει σε μάντισσες και χαρτορίχτρες αλλά στα αποτελέσματα μελετών τέτοιων αξιόλογων επιστημόνων.

    • http://www.gein.noa.gr/el/ Ουδείς αμφισβήτησε τον κ. Παυλίδη και σίγουρα όχι εμείς.
      Ουδείς επίσης αμφισβήτησε ποτέ τη σεισμικότητα της ανατολικής Χαλκιδικής! Αυτή τη στιγμή αν ρίξετε μια ματιά στο site του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου θα δείτε ότι ακόμα και χθες υπήρχε ένας μικρός σεισμός με επίκεντρο τον κόλπο της Ιερισσού. Δεν έγινε αντιληπτός γιατί μας ήρθε από τεράστιο βάθος, 86 χλμ. Σημειώνω ότι οι σεισμοί του ’32-’33 και η πλειονότητα των σεισμών της περιοχής μας είναι μικρού εστιακού βάθους, γύρω στα 11 χλμ, άρα είναι πιο καταστροφικοί. Το σημειώνει άλλωστε κι ο κ. Παυλίδης.

      • Και που σημειώνει ότι είναι οι πιο καταστροφικοί πως καταλήγει; Μπορούν ή δεν μπορούν να διανοιχθούν εκεί μεταλλεία και σήραγγες; Μάλλον μπορούν. Όλη η Ελλάδα είναι έντονα σεισμογενής και τεκτονισμένη περιοχή λόγω του περιβόητου Ελληνικού Τόξου το οποίο έχει δώσει, κατά περιοχές, σεισμούς πολύ πιο ισχυρούς από αυτούς της Χαλκιδικής. Επειδή κατά τη φιλοσοφία σας κανένα από τα έργα υποδομής δεν θα έπρεπε να έχει γίνει στην Ελλάδα μπορείτε να προτείνετε στους ομοϊδεάτες σας να μην χρησιμοποιούν τις σήραγγες της Εγνατίας Οδού στο ύψος Γρεβενών (σεισμός Κοζάνης-Γρεβενών 13/5/95, 6,6ρίχτερ) αλλά να συνεχίσουν να πηγαίνουν από Καστανιά-Κατάρα, όπως και στο Ρίο-Αντίρριο να παίρνουν το καραβάκι γιατί η γέφυρα περνάει πάνω από ρήγμα και ο Κορινθιακός είναι έντονα σεισμογενής.

  7. Θα μιλήσω για την ευστάθεια των σηράγγων καθ ότι εργάζομαι 15 χρόνια αποκλειστικά και μόνο σε υπόγεια έργα(σήραγγες μετρό,οδικές,σιδηροδρομικές,υδραυλικές,μεταλλευτικές κ.λ.π.) και με όλες τις μεθόδους διάνοιξης:με εκρηκτικά ,με μηχανικά μέσα,με TBM,με Roadheader κ.α.Η συντριπτική πλειοψηφία των αστοχιών σε υπόγεια έργα έγινε και θα συνεχίσει να γίνεται λόγω έλλειψης σωστού σχεδιασμού(ανθρώπινο λάθος) και όχι λόγω σεισμικών δονήσεων.Μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που έγινε κατάρρευση τμήματος σήραγγας μετά από σεισμό οφείλεται στην ουσία σε λάθος σχεδιασμό.Αναφέρομαι στην περίπτωση του σεισμού του Duzce στις 12-11-1999 που προκάλεσε την κατάρευση και των δύο κλάδων της σήραγγας Bolu σε μήκος 300μ.Αιτία:έλλειψης σεισμικής μελέτης σε σήραγγα η διάνοιξη της οποίας διασχίζει πολλά μικρά ρήγματα παράλληλα με το ρήγμα της Ανατολίας και μάλιστα εντός αργιλλώδους εδάφους(άρα ανθρώπινο λάθος).Και όπως λέει ο κος Χουλιάρας: Οι σεισμοί δεν σκοτώνουν, οι ανθρώπινες κατασκευές σκοτώνουν.Και μια και αναφέρομαι στον κο Χουλιάρα να σχολιάσω μία φράση του: Προσπάθησα να πληροφορηθώ από τους εργαζόμενους αν υπάρχει σεισμογραφικό δίκτυο μέσα στο ορυχείο αλλά δεν γνώριζαν τίποτα.Οι εργάτες κε Χουλιάρα περιμένετε να σας ενημερώσουν για τα του ορυχείου;Όσον αφορά στην Υπόγεια στοά Μαντέμ Λάκκου – Ολυμπιάδας, μήκους 8,8 χλμ κατασκευάζεται με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ,με γνώμονα την σεισμοτεκτονική μελέτη του κου Παυλίδη και επιτηρούμενη από εμπειρότατους μηχανικούς,γεωλόγους,μεταλλειολόγους,τοπογράφους και τεχνικούς ασφαλείας.Γίνεται συστηματική χαρτογράφησή της καθώς και σχολαστική ενόργανη παρακολούθηση τυχόν μετακινήσεων.Το ίδιο συμβαίνει και στην σήραγγα των Σκουριών.Έχει επαινεθεί επανειλημμένως η δουλειά που γίνεται σε αυτές τις σήραγγες και από τον κο Μαρίνο ο οποίος τις έχει επισκευθεί με τους φοιτητές του πολλάκις.Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κος Μαρίνος θεωρείται κορυφή στην Ελλάδα και όχι μόνο στα υπόγεια έργα.Οι κατασκευές δεν έχουν ανάγκη από επιστήμονες που λιθοβολούν αλλά από επιστήμονες που λιθοδομούν.Ευχαριστώ.

  8. Κάποιε-είσαι πολύ τυχερός που εργάσθηκες με τον συνάδελφό και φίλο μου Δημήτρη Τσαντικο και σου έμαθε τρία πράγματα

  9. Αγαπητέ Liesnomore, η παρατήρησή σου πως: “δεν κατασκευάζεται «προς το παρόν» καμία εγκατάσταση που να χρησιμοποιεί πυρηνικούς αντιδραστήρες και δεν έχουμε βρει στα μεταλλεία ούτε καίσιο ή ουράνιο που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για ιδιοκατανάλωση” είναι εντελώς άσχετη με το πνεύμα της αναφοράς μου για τη Φουκοσίμα, στην οποία προφανώς αναφέρεσαι και την οποία φαντάσθηκες πως έτσι αποδομείς. Εκείνο δε το εντός εισαγωγικών «προς το παρόν» σου ελπίζω να μην είναι απειλή ή πρόβλεψη. Ελπίζω επίσης πως αν ποτέ βρείτε στα μεταλλεία στα οποία αναφέρεσαι καίσιο και ουράνιο, δεν θα θελήσετε να μας συμπεριλάβετε όλους στην “ιδιοκατανάλωση” του.
    Τα περί γκεμπελίστικων μεθόδων προφανώς τα αναφέρεις επειδή έχεις εντελώς παρανοήσει αυτά τα οποία θέλησες να σχολιάσεις. Οι αναγνώστες του παρατηρητηρίου ασφαλώς έχουν καλύτερη αντίληψη και δεν μπερδεύονται τόσο εύκολα.
    Για την κατάληξη της μελέτης του κ. Παυλίδη και την πρότασή του οτι μπορεί (με ασφάλεια) να κατασκευαστεί η σήραγγα, θα έλεγα πως αν η κατάληξή της ήταν διαφορετική δεν θα είχε υιοθετηθεί από την εταιρεία. Και στη θέση της, να είσαι σίγουρος, θα ήταν μια άλλη που θα κατέληγε στο συμπερασμα αυτό. Αλλά, αγαπητέ μου, τέτοια συμπεράσματα δεν αποτελούν βεβαιότητες. Είναι εκτιμήσεις. Δεν είναι φετβάδες που η φύση είναι υποχρεωμένη να υπακούσει. Και η φύση έχει πολλές φορές δείξει πόσο ανυπακουη και εκδικητική είναι όταν προσπαθούμε να την αναγκάσουμε να αυτοπεριοριστεί στις δικές μας επιστημονικές δήθεν βεβαιότητες.
    Η σύγκριση που θέλησες να κάνεις της αναγκαιότητας διάνοιξης της σήραγγας Μαντέμ -Λάκκου Ολυμπιάδας με την αναγκαιότητα της διάνοιξης των σηράγγων της Εγνατίας και της διώρηγας της Κορίνθου είναι ατυχέστατη. Δεν εκτιμάς καθόλου σωστά τις αντίστοιχες κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους. Εκτός αν θεωρείς ίδιας κοινωνικοοικονομικής βαρύτητας τα δύο πρώτα έργα -ανάγκη και απαίτηση καθολική της κοινωνίας γι’ αυτά όταν έγιναν-, με το άλλο για το οποίο η μόνη ανάγκη είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους μιας ιδιωτικής εταιρείας.
    Αυτά ας είναι και μια υπόμνηση για τον “Κάποιο” και τον “Νίκο”.
    Και για τους τρείς σας: Δεν χρειάζεται να εκθειάζετε με αυτόν τον διθυραμβικό τρόπο τους επιστήμονες (δασκάλους σας ίσως ή συνεργάτες) στους οποίους αναφέρεστε. Δε νομίζω πως και οι ίδιοι το θέλουν εξάλλου ή το έχουν ανάγκη. Είναι δε τόσο άκομψο.
    Πάντως φαίνεται πως βρίσκετε χρήσιμο να παρακολουθείτε ανελλιπώς τις αναρτήσεις του παρατηρητηρίου. Προφανώς δεν είναι χάσιμο χρόνου για σας, όπως δεν είναι και για μένα.
    Να είστε καλά.

    • Αγαπητέ, προφανώς η αναγκαιότητα των δύο έργων δεν είναι η ίδια. Η επικυνδινότητα όμως είναι διαφορετική; Οι σεισμοί κάνουν διακρίσεις αν είναι Εγνατία ή μεταλλείο; Από την Εγνατία διέρχονται καθημερινά χιλιάδες πολίτες με τις οικογένειές τους. Οι παρεμβάσεις μας έχουν σκοπό να ακούγεται και η άλλη άποψη και δεν είμαστε εκπρόσωποι της εταιρίας ούτε ταυτιζόμαστε με αυτήν. Υπερασπιζόμαστε τη δουλειά μας γιατί πιστεύουμε ότι την κάνουμε σωστά, σωστά για όλους, και όσο η εταιρία λειτουργεί στα πλαίσια του νόμου και των μελετών θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και ως ανάχωμα στην προσπάθεια αυτού του site να φανατίσει με παραπληροφόρηση και να στρέψει μερίδα των κατοίκων ενάντια στους εργαζόμενους όπως και έχει καταφέρει μέχρι τώρα.

    • Οι σήραγγες που κατασκευάζονται κε Χουλιάρα και κε Δημητριάδη θα αντέξουνε και στις καταστροφολογίες και στους σεισμούς.Τα φράγματα θα κατασκευαστούν με τους υψηλότερους συντελεστές ασφάλειας.Το εργοστάσιο στην Ολυμπιάδα ήδη λειτουργεί εδώ και μήνες και δεν έχει συμβεί το παραμικρό.Οι μυδοκαλλιεργητές συνεχίζουν να παίρνουν πιστοποιητικά ποιότητας για τα προϊόντα τους,το νερό των δύο ρεμάτων της Ολυμπιάδας είναι κοντά στο πόσιμο και οι επί Μποδοσάκη αποθέσεις απομακρύνονται.Έχουν περάσει δεκαετίες και ο υδροφόρος της Ολυμπιάδας είναι πεντακάθαρος και οι πηγές αστείρευτες.Το ίδιο θα γίνει και στις Σκουριές.Οι απόψεις σας κε Δημητριάδη(απόλυτα σεβαστές) ότι τα ορυκτά και τα μεταλλεύματα πρέπει να μένουν στο υπέδαφος είναι μάλλον ιδεολογική-ουτοπιστική προσέγγιση και στείρα οικολατρία παρά πραγματιστική αντίληψη περί μεταλλευτικής εκμετάλευσης.Για την εκπόνηση της ΜΠΕ έχουν εργαστεί πέντε Ελληνικά πανεπιστήμια και δεκάδες αξιολογότατοι Έλληνες επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων.Με τη λογική σας ,όλες οι αντίστοιχες σχολές θα έπρεπε να κλείσουν και οι επιστήμονες που συνέταξαν τη μελέτη θα έπρεπε να σκίσουν τα πτυχία τους.Το ότι ο υδροφόρος σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας έχει μολυνθεί από τα λιπάσματα δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν οι καλλιέργειες.Το ότι η Πτολεμαϊδα έχει γίνει κρανίου τόπος δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε την παραγωγή ρεύματος.Το γεγονός ότι οι βιομηχανικές ζώνες γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν καταρυπάνει ατμόσφαιρα,υδροφόρο και υπέδαφος δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να χτίζονται εργοστάσια.Μπορούν όλα αυτά να συνυπάρξουν αρμονικά με το περιβάλλον αν σχεδιαστούν σωστά.Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και όποιος δεν μπορεί να δεχθεί τις προκλήσεις απλά μένει πίσω, ή επιλέγει να ζήσει ως Μορμόνος(δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους) σε ξύλινα σπίτια,χωρίς ρεύμα.Ευχαριστώ.

  10. Ασφαλτόστρωση σε υπαίθρια ορυχεία ..μου έκανε μεγάλη εντύπωση πρώτη φορά είδα να ξεκινά μια διανοίξει στο Ορυχείο απο αυτο χιχχι

  11. κ.Liesnomore και κ. Κάποιε,
    Οι σήραγγες της Εγνατίας δεν έγιναν ωστε να εξυπηρετήσουν και δορυφορικές εξορυκτικές δραστηριότητες. Και πάντως, εγώ προσωπικά θα προτιμούσα την ώρα ενός μεγάλου σεισμού να ήμουν έξω από τα σκοτεινά βάθη μιας από αυτές τις σήραγγες. Εσείς έχετε κάθε δικαίωμα να προτιμάτε κάτι άλλο. Όσο για τη συσχέτιση αναγκαιότητας και επικινδυνότητας, να θυμίσω πως υπάρχουν και έργα που δεν θίχτηκαν μεν από φυσικές καταστροφές, μια χαρά όμως προκάλεσαν σημαντικές οικονομικές καταστροφές, π.χ. τα Ολυμπιακά έργα. Και αυτά είναι έργα που χαρακτηρίζονται από τον πρόσκαιρο χαρακτήρα τους, τη μη καθολική αποδοχή της αναγκαιότητάς τους και τη σύνδεσή τους με καρχαρίες μεγαλοεργολάβους και σκάνδαλα.
    Οι Πανεπιστημιακές Σχολές, επιστήμονες των οποίων πήραν μέρος στη σύνταξη της ΜΠΕ, δεν θα έπρεπε να κλείσουν αν χάνανε αυτή τη μελέτη, γιατί, αν δεν το ξέρετε, οι Πανεπιστημιακές Σχολές εξυπηρετούν και άλλες ανάγκες εκτός από τη μόνη που εσείς βλέπετε. Και φιλοξενούν επί πλέον και πολλούς, πάρα πολλούς επιστήμονες που δεν πήραν μέρος στη σύνταξη αυτής της μελέτης, μεγάλο μέρος των οποίων δεν συμφωνούν με τα συμπεράσματά της. Δεν είναι λοιπόν τόσο εύκολο το κλείσιμο των Σχολών όσο το φαντάζεστε.
    Στον πληθυντικό του Liesnomore οτι “δεν είμαστε εκπρόσωποι της εταιρείας ούτε ταυτιζόμαστε με αυτή”, θα έλεγα οτι σωστότερο ίσως θα ήταν τότε να περιμένατε τους αρμοδιότερους εκπροσώπους της εταιρείας να πάρουν θέση και να μην σπεύδατε να τους υποκαταστήσετε. Βέβαια, δικαίωμά σας είναι να παρεμβαίνετε, είναι όμως λίγο παράξενο να είσαστε οι επισπεύδοντες.
    Ως ειδήμονες πάντως θα μπορούσατε να ενσκύψετε στο πρόβλημα της σταδιακής υποχώρησης του υπεδάφους της Στρατονίκης και να βοηθήσετε στη λύση του. Και ως θαυμαστές των hightec μεθόδων να συστήσετε κάποια πιο μοντέρνα για το κατάβρεγμα των σωρών αποβλήτων της Ολυμπιάδας όταν φυσάει δυνατός άνεμος.
    Δεν είμαι Μορμόνος και είναι λίγο αργά να αποφασίσω να γίνω. Προτιμώ πάντως την αρχιτεκτονική του Κωνσταντινίδη από εκείνη των δημιουργών του Dubai.
    Και κάτι ακόμα: όποιος υπερασπίζεται μια θέση για την ορθότητα της οποίας είναι βέβαιος, βγαίνει επώνυμα και το κάνει, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη των λεγομένων του. Γιατί, αν όσα υποστηρίζει καταρριφθούν, τότε θα μείνει με ασφάλεια και πάλι κρυμμένος στην ανωνυμία του.
    Masksnomore λοιπόν.

  12. Κύριε Δημητριάδη αν κι εσείς είχατε κάθε μέρα έξω από το χώρο εργασίας σας 20~30 “ευαίσθητους και πολιτισμένους οικολόγους” άλλοτε με κάμερες, άλλοτε με καδρόνια και πέτρες, ενίοτε και με καραμπίνες ίσως να φροντίζατε να αλλάξετε και όνομα ακόμα. Άρα hypocrisy-no-more. Όσο για τα Ολυμπιακά, τις μίζες και όλο τον αχταρμά που κάνετε με τα μεταλλεία θυμηθείτε ότι το «οικολογικά ανήσυχο» μέρος του Δήμου Αριστοτέλη με το οποίο συντάσσεστε ιδεολογικά στήριξε στις προηγούμενες εκλογές (Σταγήρων-Ακάνθου 2012) κατά 50% και πλέον ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή άλλο οι δημόσιες θεσούλες και οι καταθεσούλες μας και άλλο οι οικολογικές μας ανησυχίες. Γιαλαντζί οικολόγοι και υποκρισία που τρέχει από τα μπατζάκια! Για να αποδείξει έμπρακτα π.χ. η Ιερισσός και οι συμπαρομαρτούντες ότι υποστηρίζουν αυτά που λένε πρέπει στις επόμενες εκλογές να έχει τουλάχιστον 90% Οικολόγους-Πράσινους. Ακόμη και 90% ΣΥΡΙΖΑ να δώσει, πάλι υποκριτές θα είναι αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θα διώξει τους «ληστές» της Eldorado αλλά θα μας κρατήσει στο ευρώ με τους «ληστές» δανειστές μας, χώρια που έχει ενσωματώσει το μισό ΠΑΣΟΚ. Δεκτές όλες οι προσφυγές στη δικαιοσύνη, αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, δεκτές οι διαμαρτυρίες. Αν καταφύγουν και οι εργαζόμενοι στα καδρόνια και τα τουφέκια τι θα γίνει κύριε Δημητριάδη; Αν δεν αποδεχόμαστε την παρούσα πολιτική κατάσταση (και καλώς) τότε το εκφράζουμε πρωτίστως στην κάλπη και δευτερευόντως με ειρηνική και νόμιμη διαμαρτυρία και τουλάχιστον με σεβασμό στη δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της. Εναλλακτικά μας περιμένει ζούγκλα. Όταν οι προσωπικές μας αντιλήψεις (οι δικές σας ή οι δικές μου) δεν υλοποιούνται στον παρόντα χρόνο και τόπο τότε προσπαθούμε να πείσουμε το περιβάλλον μας (με νόμιμα και πολιτισμένα μέσα) να τις υιοθετήσει σε έναν μέλλοντα χρόνο. Αν δεν συμβεί ούτε αυτό αλλά εμείς εμμένουμε σε αυτές τις πεποιθήσεις τότε πρέπει να αλλάξουμε τόπο και περιβάλλον (κοινωνικό). Αν δεν αλλάξουμε ούτε τόπο και εμμένουμε τότε το πράγμα πάει στο φασισμό και ο φασισμός από όπου κι αν προέρχεται έχει ηττηθεί διαχρονικά. Είστε πεπεισμένος ότι δεν ανήκετε σε μια καταστροφολογούσα μειοψηφία που επιχειρεί με ενίοτε φασιστικά μέσα να επιβάλλει τη γνώμη της;

  13. Κύριε Hidenomore,
    Εάν δεν είσαστε εκπρόσωπος της εταιρείας, ούτε ταυτίζεστε με αυτήν, τότε πώς έχετε κάθε μέρα έξω από το χώρο εργασίας σας 20 με 30 “ευαίσθητους και πολιτισμένους οικολόγους με πέτρες και καδρόνια”. Τι έχουν αυτοί να χωρίσουν με σας τον άσχετο με την εταιρεία και πού ακριβώς είναι ο χώρος εργασίας σας; Και γιατί, αφού δεν είστε εκπρόσωπος της εταιρείας, ούτε ταυτίζεστε με αυτήν, κρύβεστε με την ανωνυμία σας γιατί φοβάστε τους “πολιτισμένους οικολόγους με τις πέτρες και τα καδρόνια”;
    Δεν είναι ντροπή εξάλλου να είστε είτε εκπρόσωπος της εταιρείας είτε να ταυτίζεστε με αυτήν, εάν εσείς δεν τα θεωρείτε αυτά ντροπή. Ντροπή είναι να τα θεωρείτε ντροπή.
    Αυτά και δεν θα επανέλθω μαζί σας.

  14. Κυριε Trollnomore, εκτός από παπαγάλος της HellasGold και της εκπληκτικής μας κυβέρνησης, έχετε και μεγάλο μέλλον ως προπαγανδιστής. Συγχαρητήρια για τις απόψεις σας !!!

  15. Για πληροφόρηση των αναγνωστών, επειδή μόλις το πρόσεξα: Νίκος, Κάποιος και Common Sense είναι το ίδιο πρόσωπο. Όχι ότι δεν ήταν φανερό δηλαδή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.