Τα ποτάμια που αφρίζουν και η αβάσταχτη ελαφρότητα της Δημοτικής Αρχής Αριστοτέλη


[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=yam2H-Dp1l8]

24 ώρες μετά το πρώτo ανατριχιαστικό βίντεο με τους αφρούς στο ρέμα του Ασπρόλακκα (δείτε το εδώ),  το ιστολόγιο Χρυσές Αυτ-απάτες δημοσίευσε νέο βίντεο και φωτογραφίες  από διάφορα σημεία του Ασπρόλακκα και του Κοκκινόλακκα και από την παραλία όπου εκβάλουν. Η ημερομηνία των λήψεων είναι 5/2, μέρα Τετάρτη. Δείτε την εικόνα της θάλασσας, μια ήρεμη μέρα χωρίς καθόλου κύμα…

DSC_2965+-+Αντίγραφο

AΦΡΙΣΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΡΕΜΑΤΑ, ο Ασπρόλακκας και ο Κοκκινόλακκας. Το πρώτο και μεγαλύτερο ρέμα, ο Ασπρόλακκας, πηγάζει από τις Σκουριές στον Κάκαβο και τροφοδοτεί τον υπόγειο υδροφορέα του κάμπου Κρυονερίου, από όπου υδρεύονται όλοι οι οικισμοί της “πρό του Άθω” περιοχής και το Στρατώνι. Το νερό του Ασπρόλακκα είναι αυτό που πίνουμε. Ο Κοκκινόλακκας, με την κοίτη του βαμμένη κόκκινη από τα κόκκινα νερά των μεταλλείων, πηγάζει από την περιοχή των μεταλλείων Μαντέμ Λάκκου, πάνω από το Στρατώνι. Τα δυο ρέματα συμβάλουν, κυλούν μαζί κάτω από τη γέφυρα στην επαρχιακή οδού Στρατωνίου-Ιερισσού και εκβάλουν στον κόλπο της Ιερισσού.

DSC_2951+-+Αντίγραφο

Τοποθετήσαμε κατά προσέγγιση πάνω στο χάρτη τα σημεία όπου τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες με τα αφρισμένα νερά. Αυτά είναι τα χάλια της περιοχής μας:

asprolakkas

Στην προχθεσινή μας ανάρτηση με τίτλο “Εσείς θα το πίνατε; Αυτό πίνουν χωριά του Δήμου Αριστοτέλη” τονίζαμε ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ να προσδιοριστούν οι πηγές της ρύπανσης από τις αρμόδιες αρχές και να εξεταστεί η πιθανή υπαιτιότητα της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Είναι απλώς τρομακτική σύμπτωση που και τα δυο ρέματα πηγάζουν από περιοχές όπου εκτελεί εργασίες η εταιρεία; Το ζήτημα αφορά άμεσα τη δημόσια υγεία και οποιαδήποτε ολιγωρία είναι, απλά, εγκληματική.

Δείτε την “υπευθυνότητα” με την οποία το αντιμετώπισε η Δημοτική Αρχή του Πάχτα:

Την Πέμπτη 6/2 το πρωί, ομάδα κατοίκων της Ιερισσού επικοινώνησε με τον Aντιδήμαρχο Αριστοτέλη κ. Κατσαβαβάκη, και του ζήτησε να συναντηθούν “για κάποιο σοβαρό ζήτημα”. Κλείστηκε ραντεβού, όμως λίγο πριν από την καθορισμένη ώρα ο κ. Κατσαβαβάκης πήρε τηλέφωνο και το ακύρωσε λόγω “επείγουσας δουλειάς”. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι κάτοικοι ξαναπήραν τηλέφωνο και έκλεισαν ραντεβού μαζί του για την Παρασκευή το πρωί στις 9:30. Στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Αντιδημάρχου στην Ιερισσό, οι κάτοικοι του εξέθεσαν την άσχημη κατασταση του ρέματος. Εκείνος δηλωσε πλήρη αγνοια, εμφανίστηκε δε παραξενεμένος “πώς δεν είδε τίποτα αφού περνάει από  εκείνο το σημείο κάθε μέρα”. Στην προτροπή των κατοίκων “πάμε τώρα να το δούμε” δήλωσε πάλι ότι έχει “δουλειά” και πρότεινε να πάνε την Δευτέρα, δηλαδή μετά από τρεις ολόκληρες μέρες! Μετά από πίεση των κατοίκων, συμφώνησε να επικοινωνήσουν ξανά τηλεφωνικά το ίδιο απόγευμα, ώστε να πάνε μαζί να επιθεωρήσουν το ρέμα το επόμενο πρωί. Τελικά οι κάτοικοι που πήγαν να ξαναδούν την κατάσταση του ρέματος διαπίστωσαν ότι οι αφροί ήταν σημαντικά μειωμένοι σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Κατσαβαβάκης που πέρασε από εκεί δεν είδε τίποτε και το ραντεβού του Σαββάτου ακυρώθηκε.

Δύο μέρες νωρίτερα, την Τετάρτη 5/2, κάτοικοι της περιοχής των εκβολών του Ασπρόλακκα-Κοκκινόλακκα είχαν ενημερώσει για την κατάσταση του ποταμιού τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Στρατωνίου κ. Ζαγοράκη, ο οποίος πήγε και το είδε με τα μάτια του. Και επειδή οι υποψίες των κατοίκων για την προέλευση της ρύπανσης αναπόφευκτα πεφτουν στην εταιρεία που εκτελεί εργασίες στις πηγές του Ασπρόλακκα, επάνω στις Σκουριές, η απάντηση του υπαλλήλου της εταιρείας κ. Ζαγοράκη ήταν η εξής: “Είστε αντίθετοι στα μεταλλεία γι’αυτό τα λέτε αυτά”!

Για τη ρύπανση των δυο ρεμάτων υπάρχουν αδιάψευστοι μάρτυρες, τα βίντεο και οι φωτογραφίες, η κάθε μια με γεωγραφικό στίγμα, μέρα και ώρα λήψης από GPS. Το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες, αλλά υπάρχει τουλάχιστον από τις 5 Ιανουαρίου που φωτογραφήθηκαν από τον iosifsk οι πρώτοι αφροί στο ρέμα Καρατζά στις Σκουριές (βίντεο και φωτογραφίες εδώ). Για καλή τύχη των κατοίκων, η ιδιότητα της ουσίας που έπεφτε στο ρέμα να δημιουργεί αφρούς “πρόδωσε” το ρυπαντή. Όταν ο ρυπαντής κατάλαβε ότι κινδύνευε να αποκαλυφθεί, σταμάτησε να διοχετεύει τη συγκεκριμένη ουσία στο ρέμα και σε λίγες μέρες αυτό “καθάρισε”. Προς μεγάλη ανακούφιση των δημοτικών αρχόντων που σε καμμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να ταυτοποιηθεί ο ένοχος με κάποιον μεγάλο χρηματοδότη του Δήμου και που τώρα μπορούν να ισχυριστούν ότι αφού δεν υπάρχει πτώμα, δεν υπάρχει έγκλημα”, άρα τίποτα προς διερεύνηση

Θεωρούμε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΠΙΘΑΝΟ η Δημοτική Αρχή να μη γνώριζε το πρόβλημα. Οι εικόνες είναι αδύνατον να να αγνοηθούν και είχαν δημοσιευθεί από την Τετάρτη 5/2 στις Χρυσές Αυτ-απάτες, στο antigold και σε άλλα ιστολόγια μεγάλης επισκεψιμότητας. Καμμία αντίδραση, σαν το θέμα να αφορούσε άλλο Δήμο. Επίσης είχαν δημοσιευθεί, εδώ και ένα μήνα, οι παλαιότερες εικόνες με τα κόκκινα νερά και τους αφρούς στο ρέμα Καρατζά (εδώ). Μήπως ο κ. Πάχτας θέλει να μας πείσει ότι παρακολουθεί τα τοπικά ιστολόγια μόνο για να καταθέτει αγωγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εναντίον των διαχειριστών τους, αλλά όχι για να ενημερώνεται για τα τεκταινόμενα στην περιοχή;

Ο κ. Ζαγοράκης ήταν ενήμερος και είχε δει το ποτάμι από την Τετάρτη. Ο κ. Κατσαβαβάκης ενημερώθηκε προφορικά από τους κατοίκους την Πέμπτη το απόγευμα και κατά πάσα πιθανότητα πριν από αυτό, από τον κ. Ζαγοράκη. Και οι δύο έδειξαν απόλυτη απροθυμία να κάνουν οτιδήποτε για να αποκαλυφθούν τα αίτια του φαινομένου. Είναι χαρακτηριστική η απάθεια του Αντιδημάρχου: Να το δούμε τη Δευτέρα, μετά από τρεις μέρες…  Γιατί όχι και τον επόμενο μήνα; Καμμία ανησυχία, κανένα αίσθημα ευθύνης για την ασφάλεια του νερού που πίνουν οι δημότες; Αλλά κ. Κατσαβαβάκης δεν κλήθηκε ως άτομο, κλήθηκε ως εκπρόσωπος της υπεύθυνης για τη δημόσια υγεία Δημοτικής Αρχής Αριστοτέλη. Αν ο ίδιος ήταν τόσο απασχολημένος είχε την υποχρέωση να στείλει ΑΜΕΣΑ κάποιον άλλον. Το ίδιο και ο κ. Ζαγοράκης. Όχι “τη Δευτέρα” αλλά από την Τετάρτη.

Αβάσταχτη ελαφρότητα ή αβάσταχτη συγκάλυψη; Φαίνεται ότι η υγεία των δημοτών είναι ήσσονος σημασίας για μια Δημοτική Αρχή και ένα Δήμαρχο που η κυριότερη απασχόλησή του είναι να προσπαθεί να διαχωρίσει το Δήμο Αριστοτέλη ( εδώ)…

Δείτε και τη θέση των πηγών του νερού μας σε σχέση με τα δυο ρέματα, τον Ασπρόλακκα και τον Κοκκινόλακκα, στο χάρη από την “Υδροχημική-υδρογεωλογική μελέτη Ολυμπιάδας-Στρατωνίου” του ΙΓΜΕ, 1996. Οι υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων σε κάδμιο και θειϊκά που σημειώνονται στις δειγματοληψίες επιφανειακών και υπόγειων νερών, είναι ενδεικτικές της ρύπανσης του Κοκκινόλακκα από διαφόρων ειδών μεταλλευτικά απορρίμματα.

ΠΗΓΕΣ-ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ2


5 απαντήσεις στο “Τα ποτάμια που αφρίζουν και η αβάσταχτη ελαφρότητα της Δημοτικής Αρχής Αριστοτέλη”

  1. Φιλοι μου ,μην παραξενευεστε για ta τετοια καμωματατων εξουσιαστων μας,εχεται πολλα ακομα τερατα και σημεια να δειτε. Εδω εφτασαν παραμονη της επισημης επισκεψης της Επιτροπης περιβαλλοντος της Ελληνικης βουλης στον Ασωπο ποταμο (Βοιωτια) το 2009,προκειμενου “να δουν” και να διαπιστωσουν το καταντημα του ποταμιου, και:
    α) συντονισαν-παραγγειλαν σε ολα τα εργοστασια (1000 εργοστασια) να κανουν κρατει την απορριψη λυματων τους
    β) ανοιξαν το υδρευτικο φραγμα πανω απο τα Οινοφυτα και ξοδεψαν 40.000 κυβ. μετρα νερου για να πλυνουν-ξεβγαλουν, ολη νυχτα το ποταμι!!.
    Προκειμενου ο κ. Μητσοτακης το πρωι στης καμερες να δηλωνει οτι “το ποταμι ειναι καθαρο”!! Αν δεν βρισκονταν την στιγμη εκεινη, παιδια των σωματειων που αποκαλυψαν της εντολες στα εργοστασια και την ΕΥΔΑΠ, η εικονα με την οποια θα ζουσαν οι εκτιμητες της καταστασης -βουλευτες θα ηταν ενος “καθαρου ποταμου” και ενος “κοσμου που υπερβαλλει”!!
    Πολλα μπορουν και σκαρωνουν αν θελουν, Ακομα και να ξεπλενουν ειτε να καθαριζουν ποταμια και ποσιμο νερο!! ακομα και θαυματα κανουν!! αλλα απλα ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ!!
    Δεν τους νοιαζει ακομα και η υγεια του κοσμου τους.
    Αυτο ειναι το προβλημα με της εξουσιες μας και καποιους αυτοδιοικητικους. Εξυπηρετησεις “μονοπαντες” σκαρωνουν. Χρησιμοποιουν την εξουσια που εχουν στα χερια τους και ειδικα με τα “αποβλητα παραγωγων”, για να υπηρετουν συμφεροντα “λιγων” και “δυνατων οικονομικα”. Και εχουν τετοια εξουσια και κανουν και σοβαρες ζημιες με τουτη την λογικη και νοοτροπια που αποκτουν μολις “κατσουν στην καρεκλα”!
    Δικιο ειχαν οσοι ελεγαν οτι: “Στον λαο προεκλογικα μιλουν και φερονται σαν “τον εξυπνοτερο λαο” και οταν εκλεγουν διοικουν και κυβερνουν, λες και απευθυνονται “σε ηλιθιους”
    Απλα αποδειχνουν πως σαν εξουσιες “δεν αγαπουν -δεν τους νοιαζει” ο κοσμος του τοπου τους, δεν τους νοιαζει ακομα και οταν φτανουμε σε κρισημα θεματα ατομικης και δημοσιας υγειας , οπως αυτα που σχετιζονται με το νερο και την ασφαλη ποιοτητα του (καθαροτητα) .
    Τα θυσιαζουν ολα στο βωμο της υπηρετησης των συμφεροντων των ισχυρων.. Ξεχνουν ευκολα την “παγια εντολη” των ψηφοφορων τους: “να πασχιζουν για να φτιαξουν” ενα τοπο καλυτερο-καθαροτερο- ηρεμοτερο- ομορφοτερο απο αυτον που παρελααβαν, για τους ανθρωπους του,τους τωρινους και τους επομενους. Να προστατεψουν και να αυξησουν τα “κοινοκτητα αγαθα” και οχι να τα λιγοστευουν και να τα εξαχρειωνουν.
    Και αυτοι “σκαλωμενοι στην καρεκλα τους” βαζουν τους “κοινοκτητους πορους” και τα παντα, στην διαδικασια της διαπραγματευσης, .πολλακις ξεπουλωντας τα “εναντι πινακιου φακης”, μιας και “δεν κατεχουν” την αξια τους για την διεξαγωγη της ζωης στον τοπο.
    Βεβαια με κατι τετοια συμβαντα, οπως η “απορριψη τασιενεργων” και ο εμπλουτισμος των νερων “με οξινες απορροες” απο “εκτεθειμενα μεταλλευματα” και της “παλιες σκουριες” στο υδρευτικο σας ποταμι ,ευκαιρεια ειναι να σκεφτει ο κοσμος που τον αφηνουν να χρησιμοποιει τετοιο νερο: “σε ποιους δινει τον ψηφο του”.
    “Σε ποιον κατεθεσε προηγουμενα και σε ποιον θα καταθεσει τωρα” την παγια εντολη του, για εναν καλυτερο τοπο για μια εντιμη αυτοδιοικηση για μια καλυτερη ζωη στους τοπους!! η ευθυνη αυτη ανηκει ολοκληρωτικα σε εμας.
    Ας προβληματιστουμε και εμεις λιγο!!! το ωφειλουμε στους τοπους και τους επομενους μας!!!
    Ενας απο τους παθοντες του νοτια,
    φιλικα,Θανασης Παντελογλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.