Kαραβάνι αλληλεγγύης: “Είμαστε Γαλάτες και είμαστε πολλοί”


Αποστολή: Κώστας Παπαντωνίου (ΑΥΓΗ)

81c93b7f-1fb6-4a54-a197-a1bffdd3e21a

Στο Βόλο βρίσκεται από χτες το καραβάνι εκδήλωσης κι αλληλεγγύης, των 250 αγωνιστών της Χαλκιδικής που αψήφησαν τις δυσκολίες,  για να διαδώσουν τον αγο καραβάνι και πραγματοποίησαν από κοινού πορεία στις πόλεις, ομιλίες και μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στον κόσμο. Η παρέμβαση φαίνεται πως “άγγιξε” αρκετούς, οι οποίοι θέλησαν να μάθουν περισσότερα και να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξή τους. Αυτή την ώρα βρίσκεται σ’ εξέλιξη η κινητοποίηση στον Βόλο, ενώ το απόγευμα το καραβάνι θα πάει στην Λαμία, με τελικό προορισμό την Αθήνα, τους εργαζομένους της ΕΡΤ και το Σύνταγμα.

“Και στην Κατερίνη ήρθαν οι γαλάτες…”

Κάτοικοι από την Ιερισσό, τα Νέα Ρόδα, την Ουρανόπουλη, την Μεγάλη Παναγιά, την Ορμυλία, το Σταυρό, την Αμουλιανή βρέθηκαν στα πούλμαν που ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, σχεδόν ξημερώματα από τη Χαλκιδική, μαζί με αλληλέγγυους από άλλες περιοχές και έφτασαν περίπου στις 11 στην Κατερίνη, όπου τους υποδέχτηκαν αρχικά περίπου 20 άτομα και τους οδήγησαν στην κεντρική πλατεία. Ήδη ο κόσμος ήταν πολύς. Τα παγκάκια ήταν γεμάτα, τα περίπτερα της εθελοντικής ομάδας δράσης Πιερίας διαρκώς απασχολημένα, ενώ ξεχώριζαν δύο πανό στην πλατεία ελευθερίας, που έγραφαν “ενάντια στης γης την λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία” και “θέλουμε τα δάση τη γη και το νερό και όχι έναν τάφο φτιαγμένο από χρυσό”. Πολλοί φορούσαν τα κλασσικά πλέον μπλουζάκια “SOS Χαλκιδική – Όχι στην εξόρυξη χρυσού”.

Λίγο αφότου έφτασαν τα πούλμαν, ακούστηκαν και τα πρώτα συνθήματα. “Με ΜΑΤ, βία και καταστολή – χρυσάφι δεν θα πάρετε από τη Χαλκιδική”, “Και στην Κατερίνη ήρθαν οι Γαλάτες – είμαστε αγωνιστές και όχι τρομοκράτες”,  “Εξόρυξη δεν γίνεται μην τρέφετε ελπίδες – Αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες”, “Είμαστε Γαλάτες κι είμαστε πολλοί τον Μπόμπολα θα διώξουμε απ’ τη Χαλκιδική”, ήταν μερικά απ’ όσα ακούστηκαν από τα χείλη  των ανθρώπων που βιώνουν στο πετσί τους, την κρατική διαφθορά, την καταστολή και την αδικία. Κρατούσαν σημαίες ενάντια στην Ελληνικός Χρυσός, ενάντια στην Eldorado Gold, στον δήμαρχο Χρήστο Πάχτα, αλλά και στα συστημικά μέσα ενημέρωσης. Οι ντόπιοι συγκινήθηκαν, αισθάνθηκαν ρίγος και δεν μπορούσαν παρά να στηρίξουν κι αυτοί με τη φωνή τους.  Ακολούθησαν οι ομιλίες, όπου διατυπώθηκε σε αριθμούς η καταστροφή, αλλά κι εκφράστηκε μέσα από προσωπικά βιώματα.

“Μέρες Φύσσα”, έζησε η Κατερίνη στη συνέχεια όπως μας έλεγαν οι κάτοικοι, καθώς ακολούθησε μαζική πορεία, ειρηνική, που κατά το “έθιμο” έκανε τον περίφημο κύκλο για να επιστρέψει και πάλι στην πλατεία και ν’ αρχίσει η μουσική.  Οι Θανάσης και Κλέοπας, ένα μουσικό δίδυμο που μετρά λίγες βδομάδες ζωής με σύγχρονους παραδοσιακούς ήχους έβαλαν το κερασάκι στην τούρτα.

Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή

 “Άφησα πίσω τον άντρα μου να οργώνει τα χωράφια κι εγώ οργώνω τη χώρα”, ήταν τα λόγια της Μελαχρινής Λιάκου, μητέρας, ανάμεσα στις πολλές που συμμετείχαν στο καραβάνι. Κάποτε μεταξύ τους δεν γνωρίζονταν, όμως πλέον έχουν γίνει μια παρέα. Μαζί με τα δακρυγόνα, τις συλλήψεις, τρύπωσε και η αλληλεγγύη. “Ο κίνδυνος, η καταστροφή που βλέπουμε να έρχεται μας έκανε να θυμηθούμε τ’ απλά, τα μικρά που είχαμε ξεχάσει, αλλά είναι τόσο σημαντικά”. Αυτά τ’ απλά ξεκινούν από μια κοινή δράση κατά της εξόρυξης, αλλά δεν τελειώνουν εκεί. Στο χωριό πλέον όλοι χαιρετιούνται. Μαθαίνουν ο ένας τα νέα του άλλου. Και βέβαια δεν ξεχνούν να περνούν καλά. “Στις γιορτές κάνουμε το δικό μας χριστουγεννιάτικο χωριό”. Πιτσιρίκια και μεγάλοι ξανανιώνουν. “Οι πατεράδες μας είδαν εικόνες που ‘χαν να δουν χρόνια”.

“Από την Ποταμιά μέχρι τις Σκουριές…”

Tα προβλήματα με την περιβαλλοντολογική μόλυνση που αντιμετωπίζουν στις περιοχές της Λάρισας και τη συγγένεια των αγώνων που δίνονται, υπογραμμίστηκε στην ομιλία που έγινε στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας. “Είναι παράδειγμα ο αγώνας των ανθρώπων στις Σκουριές”, ήταν μια φράση που ακούστηκε πολλές φορές, με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν από κάτω: “Από τις Σκουριές ως την Ποταμιά – Καμία ειρήνη με τ’ αφεντικά”, “Αλληλεγγύη στις Σκουριές – Κάτω τα χέρια απ’ τους αγωνιστές”.

Η πορεία που ακολούθησε ήταν μαζική, ενώ κατέβηκε με δικό της μπλοκ η επιτροπή καθηγητών σε διαθεσιμότητα. Παρόντες ήταν ακόμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη κι ο Δημήτρης Γελαλής, ενώ στο καραβάνι συμμετέχει η Κατερίνα Ιγγλέζη.

Φιλοξενία κι αλληλεγγύη από τους ντόπιους

Κιόσκια, φαγητά από τοπικούς συνεταιρισμούς και συλλογικότητες, αλλά κυρίως καλή διάθεση και χαμόγελο ήταν η εικόνα που αντίκρισαν οι αγωνιστές της Χαλκιδικής. Παρόμοια και στην Λάρισα, όπου τους κέρασαν τσίπουρο. Το κυριότερο όμως, ήταν “η αλληλεγγύη”. Συγκινητική, αυθόρμητη, αληθινή και ελπιδοφόρα.

 

3c9133d4-c5b3-4aa7-bd98-f53bc4eb60a9  ac0dae98-ff9a-4f89-b68a-1ba015a3e438 f5e28f3e-a4ba-4aad-b7e6-ea28b74d86fe


3 απαντήσεις στο “Kαραβάνι αλληλεγγύης: “Είμαστε Γαλάτες και είμαστε πολλοί””

  1. Το Καραβάνι της Αλληλεγγύης βρίσκεται στην Αθήνα
    Η ενημέρωση οδηγεί στη δράση και το ταξίδι στην αλληλεγγύη.
    Η Χαλκιδική ταξιδεύει και ενημερώνει. Ενημερώνει για ένα δίκαιο αγώνα για την ζωή, για τα δάση και το νερό. Έναν αγώνα για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή.
    Το καραβάνι αλληλεγγύης αφού θα έχει περάσει από Κατερίνη, Λάρισα, Βόλο και Λαμία την Δευτέρα 25/11 θα βρίσκεται στην Αθήνα.
    Oι δράσεις του καραβανιού στην Αθήνα περιλαμβάνουν συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ στις 12.00 και συγκέντρωση στο Σύνταγμα, έξω από την βουλή στις 17.00. Επίσης, το «καραβάνι» θα επισκεφτεί τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ, καθώς και θα πραγματοποιήσει μια σειρά εξορμήσεων για μοίρασμα ενημερωτικού υλικού. Τέλος, οι γυναίκες της Χαλκιδικής θα πάρουν μέρος και στην διαδήλωση για την παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
    Σας περιμένουμε να γνωριστούμε, να συζητήσουμε, να δράσουμε.
    Η επιτροπή αλληλεγγύης στην Χαλκιδική (Αττική) καλεί κάθε συλλογικότητα και πολίτη, που αναγνωρίζει τον δίκαιο αγώνα ενάντια στην καταστροφική εξόρυξη χρυσού και υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ενάντια στην καταστολή και την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης, να στηρίξει το καραβάνι αλληλεγγύης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.