Φωτορεπορτάζ: Αγώνας κατά του χρυσού


Η δουλειά του Iταλού φωτορεπόρτερ Michele Lapini για τον αγώνα της Χαλκιδικής κατά του χρυσού. Δείτε την εδώ: http://www.michelelapini.net/portfoliocpt/antigold-struggle-greece/

An-activist-preparing-the-coffee-in-the-road-block-530x220Στη γενέτειρα του αρχαίου φιλοσόφου Αριστοτέλη, ένα λαϊκό κίνημα αγωνίζεται ενάντια στο άνοιγμα ενός νέου μεταλλείου χρυσού στο δάσος των Σκουριών από την Eldorado Gold, μια καναδική εταιρεία. Η Eldorado σκοπεύει να κατασκευάσει ένα συνδυασμό επιφανειακού και υπόγειου μεταλλείου χρυσού, συνδεδεμένα με το υπάρχον μεταλλείο μολύβδου-ψευδαργύρου στο Στρατώνι.

Το Δεκέμβριο του 2003, τα περιουσιακά στοιχεία των Μεταλλείων Κασσάνδρας της TVX Hellas στη χερσόνησο της Χαλκιδικής μεταβιβάστηκαν με νόμο στο Ελληνικό Δημόσιο για 11 εκατ. ευρώ. Πουλήθηκαν την ίδια μέρα στην Hellas Gold στην ίδια τιμή, χωρίς καμμία εκτίμηση της αξίας τους ή δημόσιο διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τους μεταλλευτικούς κανονισμούς, η εταιρεία έχει πλήρη ιδιοκτησία των μεταλλευμάτων που βρίσκονται στη γη που της παραχωρήθηκε και δεν πληρώνονται δικαιώματα (royalties) στο κράτος – παρέχοντας ελάχιστη οικονομική ασφάλεια στη χώρα ή την περιοχή. Λόγω της τωρινής πολιτικής αστάθειας και τα πανελλαδικής εμβέλειας μέτρα λιτότητας που τη συνοδεύουν, οι Ελληνικές αρχές έχουν επιδείξει ελάχιστη ανοχή στις εκδηλώσεις αντίδρασης των κατοίκων της περιοχής.

Στο τέλος του Οκτωβρίου 2013, το κίνημα κατηγορήθηκε ως “εγκληματική οργάνωση” μετά από παρακολουθήσεις τηλεφώνων δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

[antigoldgr.org]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.