Ελληνικός Χρυσός: Θέσεις εργασίας με ξένα «κόλλυβα»


Aπό το Κουτί της Πανδώρας

  ÌÅÔÁËËÅÉÁ ÊÁÓÓÁÍÄÑÁÓ-ÁÅÑÏÖÙÔÏÃÑÁÖÉÅÓ (Ç ËÇØÇ ÅÃÉÍÅ ÁÐÏ ÁÅÑÏÓÊÁÖÏÓ ÔÇÓ ÁÅÑÏËÅÓ×ÇÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ) Του Μάριου Αραβαντινού

Με χιλιάδες ωφελούμενους των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων ανοίγει θέσεις εργασίας ο ΑΚΤΩΡ του Γιώργου Μπόμπολα και κυρίως η Ελληνικός Χρυσός, η οποία με αυτόν τον τρόπο κάνει πράξη τη δέσμευσή της για ανάπτυξη στην ανατολική Χαλκιδική. Αυτό που η εταιρία, συμφερόντων Μπόμπολα, διατυμπανίζει μήνες ολόκληρους, θέλοντας να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα και τις αντιδράσεις του κόσμου της ευρύτερης περιοχής του δήμου Αριστοτέλη, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Μια σημαντική λεπτομέρεια όμως αλλάζει τα δεδομένα και καθιστά ακόμη και αυτή τη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός σκανδαλώδη.

Είναι (Μπομ)πολλά τα λεφτά…

Οι μέχρι σήμερα άνεργοι που θα εργαστούν στα μεταλλεία των Σκουριών θα πληρωθούν από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού δημοσίου σε μικρότερο ποσοστό. Η Ελληνικός Χρυσός δεν θα βάλει το χέρι στην τσέπη, όμως για πολλοστή φορά θα διαφημίσει την ανάπτυξη και θα στηρίξει την επιχειρηματολογία της περί πάταξης της ανεργίας.

Στην ανατολική Χαλκιδική, όχι πολύ μακριά από την Ιερισσό και την κοσμοπολίτικη Ουρανούπολη, ένα αρχέγονο, ανείπωτης ομορφιάς δάσος καλύπτει μια έκταση πολλών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Είναι το δάσος των Σκουριών του όρους Κάκαβος, το δάσος στο οποίο έχει εγκατασταθεί η εταιρία Ελληνικός Χρυσός προκειμένου να προχωρήσει στην εξόρυξη μεταλλευμάτων. Είναι παράλληλα ο λόγος για τον οποίο χιλιάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής κινητοποιούνται εδώ και μήνες ζητώντας την απομάκρυνση της εταιρίας με το επιχείρημα ότι οι δραστηριότητές της θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Το σκάνδαλο –οικονομικό και περιβαλλοντικό– που συντελείται στην ανατολική Χαλκιδική έχει αναδείξει με εκτενές ρεπορτάζ το Hot Doc σε προηγούμενο τεύχος, ενώ σχετική ερώτηση έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ, Βασίλη Καπερνάρο, στην οποία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας απαντούσε ότι οι εγκαταστάσεις της εταιρίας φυλάσσονται διότι θεωρούνται «ευπαθής στόχος».

Skouries1Τα δεδομένα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Το ισχυρότερο αντεπιχείρημα της Ελληνικός Χρυσός σε όσα της καταλογίζονται είναι η ανεργία. Η απειλή αυτή έχει γίνει σύνθημα στα χείλη των κυβερνώντων και όσων προσβλέπουν σε κέρδος μέσα στην ύφεση. Οι θέσεις εργασίας στην πληττόμενη από την κρίση Χαλκιδική είναι αναμφίβολα ένας καλός λόγος όχι μόνο για να επιτραπεί αλλά και για να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο η επένδυση της εταιρίας, μετοχές της οποίας κατέχει ο ΑΚΤΩΡ. Έτσι, και προς επίρρωση των όσων διατυμπανίζει η Ελληνικός Χρυσός, μέσα στους επόμενους μήνες θα εργαστούν για λογαριασμό της περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, ενώ 1.275 θα δουλέψουν στην ΑΚΤΩΡ. Αυτοί θα προκύψουν από τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με στοιχεία που το υπουργείο Εργασίας δίνει στη δημοσιότητα και καθένας μπορεί να βρει στην ιστοσελίδα του, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Κατάρτιση με επιχορήγηση ανέργων στον τομέα Β΄ της οικονομίας με υποχρεωτική απασχόληση», το οποίο αφορά περίπου 4.700 ανέργους τεχνίτες και διπλωματούχους μηχανικούς του μεταλλευτικού κλάδου και του κλάδου άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου και την εκπόνησή του έχει αναλάβει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, θα απορροφηθούν για πρακτική άσκηση από πέντε εταιρίες. Την ΑΚΤΩΡ, την Ελληνικός Χρυσός, την ΙΟΝΙΑΝ ΚΑΛΚ, τη Μεταλλευτική Θράκης και την ΜΠΕΤΟΚΑΤ. Για την κατάρτιση των ανέργων των συγκεκριμένων κλάδων η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει στη χώρα μας 30.576.000 ευρώ. Το ποσό αυτό καταλήγει, μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου, στους καταρτιζόμενους ανέργους, στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης που προετοιμάζουν τους ανέργους, ενώ στη συνέχεια ένα μέρος του χορηγείται στις εταιρίες που αναλαμβάνουν να τους απασχολήσουν.

ΚΕΚ-ΑΚΤΩΡ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ-ΧΡΥΣΟΣ-2Από τους συνολικά 4.638 ωφελούμενους του κοινοτικού προγράμματος, οι 4.300 θα καταλήξουν στην Ελληνικός Χρυσός και στην ΑΚΤΩΡ, ενώ οι υπόλοιποι 338 θα μοιραστούν στις άλλες τρεις εταιρίες. Όλοι τους, σύμφωνα με τις επιταγές του προγράμματος, θα κληθούν να κάνουν άσκηση, η οποία περιλαμβάνει θεωρία και πρακτική, 400 ωρών. Στο διάστημα του ενός μήνα περίπου, κατά το οποίο πραγματοποιείται η πρακτική, οι εργαζόμενοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην εταιρία για την οποία έχουν επιλεγεί, ενώ ορισμένοι από αυτούς –μόλις 1.367 για την ακρίβεια– θα απορροφηθούν και θα παραμείνουν στην εταιρία για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, διάστημα κατά το οποίο θα πληρώνονται με μέρος του ποσού που έχει διαθέσει για λογαριασμό τους η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό δημόσιο. Άλλωστε, όπως προκύπτει από τη σχετική σύμβαση, για κάθε ωφελούμενο άνεργο θα δίνεται μια επιταγή ύψους περίπου 4.000 ευρώ, ποσό από το οποίο θα πληρώνονται οι εκπαιδευτές, θα χρηματοδοτούνται οι υπηρεσίες του ΚΕΚ, αλλά και οι επιχειρήσεις που συμβάλλονται με τα Κέντρα Κατάρτισης για πρακτική άσκηση. Οι εταιρίες δηλαδή, και κυρίως εκείνες του ομίλου Μπόμπολα, οι οποίες παίρνουν τη μερίδα του λέοντος των υποψήφιων υπαλλήλων, θα προσφέρουν προσωρινές θέσεις εργασίας σε ανθρώπους που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους θα απασχοληθούν απλώς για πρακτική, ενώ το κόστος της, ακόμη και για τους λίγους που θα προσλάβει για τουλάχιστον 100 ημέρες, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι μηδενικό!ΤΕΕ

Το ερώτημα που περιμένει απάντηση

Charalampidou-Erotisi1-381x270Σε πρόσφατη ερώτησή της προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου επισημαίνει ότι «σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρίας, στην πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου οι εργαζόμενοι προβλέπεται ότι θα είναι συνολικά 1.300. Με βάση λοιπόν τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός, η επιχείρηση μπορεί να εξασφαλίσει με διαδοχικές τετράμηνες συμβάσεις εργατών, οι οποίοι θα προέρχονται από τα προγράμματα κατάρτισης, το σύνολο του απαιτούμενου προσωπικού δίχως να δημιουργήσει καμία πραγματική θέση απασχόλησης και χωρίς να καταβάλει το παραμικρό τίμημα για εργατικό κόστος». Μέχρι σήμερα, 33 ημέρες μετά την υποβολή της ερώτησης, δεν έχει υπάρξει σχετική απάντηση.


3 απαντήσεις στο “Ελληνικός Χρυσός: Θέσεις εργασίας με ξένα «κόλλυβα»”

  1. […] ΧΡΥΣΟΣ ωφελειται 2.000 ευρω ανά εκπαιδευόμενο (δείτε εδώ). Όλα αυτά τα άτομα δεν είναι προσωπικό της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ […]

  2. […] ΧΡΥΣΟΣ ωφελειται 2.000 ευρω ανά εκπαιδευόμενο (δείτε εδώ). Όλα αυτά τα άτομα δεν είναι προσωπικό της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.