Ερωτηματικά στην απόφαση του ΣτΕ για αναστολή εκτελέσεως της απαγόρευσης οικοδομικών εργασιών στις Σκουριές


Χθες τη ζήτησαν, σήμερα την πήραν.  Μετά την ΕΡΤ, το ΣτΕ έχει εξειδικευθεί στην έκδοση αποφάσεων-αστραπή.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ+ΔΙΑΤΑΓΗ+ΣτΕ

“ΔΙΑΤΑΣΣΟΥΜΕ την αναστολή εκτελέσεως του με αρ. πρωτ. 786/10-6-2013 σήματος του Τμήματος Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής καθ’ο μέρος απαγορεύει την εκτέλεση των εργασιών έδρασης του μηχανολογικού εξοπλισμού (διαμορφώσεις χώρων, κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, μεταλλικές κατασκευές) που προβλέπονται στην Δ8/5/Φ.12.7/9452/1794/13.5.2013 άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ”.

Στις 10-6-2013 το Τμήμα Πολεοδομίας είχε διακόψει τις εργασίες στις Σκουριές “καθώς έπειτα από αυτοψία που διενήργησαν αρμόδιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας διαπιστώθηκαν εκτεταμένες εκσκαφές και άλλες κατασκευές χωρίς άδεια δόμησης“. Στη συνέχεια “προκειμένου να αποσαφηνιστεί η νομιμότητα των διαπιστωθεισών εργασιών και κατασκευών από τους συναρμόδιους φορείς (σε περίπτωση αποκλειστικής τους αρμοδιότητας για την αδειοδότηση)” το Τμήμα Πολεοδομίας συνένταξε διερευνητικό ερώτημα προς το ΥΠΕΚΑ και την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος. Τα δυο αυτά έγγραφα μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 Στην αίτηση ακυρώσεως που κατέθεσαν η Ελληνικός Χρυσός και το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής ισχυρίζονται ότι “τα επίμαχα έργα αφορούν εκσκαφές και την κατασκευή βάθρων για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις” που έχουν αδειοδοτηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ. Δεν γνωρίζουμε αν το σύνολο των “εκτεταμένων εκσκαφών” που διαπίστωσε η Πολεοδομία αφορούν πράγματι στην εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού ή αν η εταιρεία κάνει κι άλλα πράγματα εκεί πάνω που χρειάζονται ενδεχομένως την έγκριση της Πολεοδομίας. Πάντως από αύριο θα συνεχιστούν ΟΛΕΣ οι εργασίες που πραγματοποιούσε η Ελληνικός Χρυσός πριν το σήμα διακοπής, αδειοδοτημένες και μη. Έτσι κι αλλιώς, τη συμμόρφωση της εταιρείας με τους όρους των εγκρίσεων που έχει λάβει δεν ελέγχει κανείς. Ανοιχτό επίσης παραμένει το ζήτημα της νομιμότητας των κοντέινερς-γραφείων από πλευράς πολεοδομικής νομοθεσίας.Με κάτι τέτοιες αποφάσεις, το ΣτΕ έχει εξευτελίσει το νόημα και το λόγο ύπαρξης των προσωρινών αναστολών που είναι ακριβώς η αποτροπή πρόκλησης περαιτερω ζημίας και η δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων.Υπενθυμίζουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι είχαμε καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση αναστολής της απόφασης παραχώρησης του δάσους στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο να σταματήσουμε την αποψίλωση του δάσους μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης. Το αίτημα ήταν απολύτως εύλογο δεδομένου ότι αν τελικά γινόταν δεκτή η αίτηση ακυρώσεως, το πολύτιμο δάσος του Κακάβου θα  είχε χαθεί χωρίς λόγο. Εύλογο, αλλά θα προκαλούσε καθυστέρηση κάποιων μηνών στα σχέδια της Ελληνικός Χρυσός. Έτσι η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος χορήγησης αναστολής, ότι τα πριόνια μπορούσαν να συνεχίσουν να δουλεύουν, ότι προκειμένου να μην καθυστερήσει λίγους η μήνες εταιρεία μπορούσαν να θυσιαστούν μερικές εκατοντάδες στρέμματα δάσους. Θα ήταν αφελές από ένα τέτοιο ΣτΕ να περιμένουμε μια τελική απόφαση διαφορετική από την απόφαση-ντροπή που τελικά έβγαλε – τη 1492/2013.
Έτσι και σήμερα, ο Πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ κρίνει ότι δεν χάθηκε ο κόσμος να συνεχιστούν οι “εκτεταμένες εκσκαφές” που ακόμα δεν έχει κριθεί αν είναι νόμιμες ή παράνομες. Ένα βουνό είναι, δε βαριέσαι. Πάνω απ’ολα οι επενδύσεις. Άλλωστες “σε καιρούς κρίσης δεν μπορούμε να είμαστε δογματικοί στην ερμηνεία του Συντάγματος”… Σωστά κ. Μενουδάκο; Και σήμερα όπως και το περασμένο καλοκαίρι, η καταστροφή του βουνού μας συνεχίζεται με τη σφραγίδα του ΣτΕ που αποδεικνύει, ξανά, ότι την όποια ανεξαρτησία είχε κάποτε, έχει απωλέσει προ πολλού.


2 απαντήσεις στο “Ερωτηματικά στην απόφαση του ΣτΕ για αναστολή εκτελέσεως της απαγόρευσης οικοδομικών εργασιών στις Σκουριές”

  1. Δυστυχώς η εννοια της δημοκρατίας και της στοιχειώδους αρχής της διάκρισης των εξουσιών στην Ελλάδα εχει καταρρακωθεί (αν υπήρξε ποτέ). Οι δικαστικές αποφάσεις a la carte και η κατα το δοκούν ερμηνία από την εκτελεστική εξουσία, ενώ η νομοθετική είναι σε κώμα, σημαίνει ενα πράγμα: Δικτατορία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.