Σκουριές σήμερα: συγκρούσεις με ΜΑΤ στον Καρατζά, τραυματισμός μιας γυναίκας και προσαγωγές άλλων τριών


Χθες το βράδυ αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συνάντησης το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσ/νίκης, μεταξύ των Επιτροπών Αγώνα, του Αστυνομικού Διευθυντή Χαλκιδικής και του Αστυνομικού Διευθυντή Κ. Μακεδονίας, ενώ κλήθηκαν να συμμετέχουν ο Δασάρχης Αρναίας και ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη. Σκοπός της συνάντησης είναι η εξακρίβωση της νομιμότητας των εργασιών της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή των Σκουριών και η αποκλιμάκωση της έντασης. Υπενθυμίζεται ότι ο Δασάρχης ακόμα δεν έχει αποφανθεί (από τις 23 Απριλίου) για τη νομιμότητα των εργασιών στο ρέμα του Καρατζά, ενώ περιμένουμε μια απάντηση για το πώς τα παράνομα κτίσματα στις Σκουριές, τα οποία έχουμε καταγγείλει από τις 21 Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκαν και ηλεκτροδοτήθηκαν.

Σήμερα το πρωί, ομάδα κατοίκων της Β. Χαλκιδικής βρέθηκε πάλι αντιμέτωπη με την αστυνομική φρουρά της εταιρείας στην περιοχή του ρέματος του Καρατζά. Εκπρόσωποι των κατοίκων συζήτησαν με τον Αστυνομικό Διευθυντή Χαλκδικής κ. Ριζάκη από τον οποίο ζήτησαν να σταματήσουν οι εργασίες της εταιρείας μέχρι αύριο το πρωί, εν’οψει της προγραμματισμένης συνάντησης για την εξεύρεση λύσης.  Ο κ. Ριζάκης συμφώνησε και έφυγε για να συνεννοήθεί με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Μακεδονίας κ. Χονδρό, ενώ οι κάτοικοι έμειναν για να τον περιμένουν.

Μετά από περίπου μία ώρα και ενώ ο κ. Ριζάκης δεν είχε επιστρέψει, οι κατοικοι παρατήρησαν ότι κάποιες διμοιρίες ΜΑΤ είχαν αποσπαστεί από τους υπόλοιπους και κινούνταν προς το ύψωμα πίσω από εκείνους. Σε λίγο άρχισαν να πέφτουν τα πρώτα δακρυγόνα και οι κρότου-λάμψης και ακολούθησε σύγκρουση. Η αστυνομία για άλλη μια φορά αθέτησε την υπόσχεσή της υποκύπτοντας στις εντολές εταιρείας και κυβέρνησης. Προφανώς μπροστά στο δύσκολο ερώτημα εν είναι νόμιμο αυτό που γίνεται, είναι πιο εύκολο να δείρουμε αυτόν που ρωτάει. Αν είναι δυνατόν, να τον βάλουμε και μέσα για να μην ξαναρωτήσει.

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί είναι η εξής:

  • Ο Δασάρχης εδώ και τρεις εβδομάδες αποφεύγει να πει τι είναι νόμιμο να κάνει η εταιρεία στο ρέμα του Καρατζά και τι όχι και να κοινοποιήσει στους κατοίκους τα σχετικά έγγραφα. Σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι οι πολίτες δεν έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τη νομιμότητα εργασιών μέσα σε δάσος, απαντάμε με το άρθρο 24 του Συντάγματος και τη Συνθήκη του Aarhus.
  • Η διοίκηση της αστυνομίας που σίγουρα δεν επιθυμει να επιχειρεί μέσα στο βουνό, έκανε προσπάθεια να βρεθεί λύση και να διαπιστωθεί αν τους βάζουν να στηρίζουν παράνομες δράσεις. Όμως κάποιοι δεν θέλουν να μαθευτεί η αλήθεια. Kαι η εταιρεία δεν θέλει να σταματήσει το ξερρίζωμα του δάσους του Καρατζά ούτε για μία μέρα. Νόμιμο ή όχι, η αστυνομία δεν έχει καμμία δυνατότητα να επιβάλλει οτιδήποτε ή να υποσχεθεί οτιδήποτε. Έστω και για μία μέρα. Αυτή που αποφασίζει είναι η εταιρεία με τη στήριξη της κυβέρνησης.
  • Μετά από τη σημερινή εξαπάτηση, η πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για αύριο συνάντησης καθίσταται αμφίβολη.

Παράλληλα, μια ομάδα γυναικών που ανέβηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή του ορύγματος των Σκουριών είχε συμπλοκή με την αστυνομία η οποία δεν χρησιμοποίησε δακρυγόνα, αλλά σωματική βία. Μία (ή δύο) γυναίκες τραυματίστηκαν και άλλες τρεις προσήχθησαν στον Πολύγυρο.

Για οτιδήποτε νεότερο θα ενημερώσουμε.


0 απαντήσεις στο “Σκουριές σήμερα: συγκρούσεις με ΜΑΤ στον Καρατζά, τραυματισμός μιας γυναίκας και προσαγωγές άλλων τριών”

    • Τι ανοησίες ειν’ αυτές; Τι σχέση έχει η εξόρυξη του λιγνίτη στην δυτική Μακεδονία με την εξόρυξη χρυσού στην ανατολική Χαλκιδική;

      Πρώτον το περιβαλλοντικό πρόβλημα στην Πτολεμαίδα δεν προκαλείται από την εξόρυξη, αλλά από την καύση του λιγνίτη.
      Δευτερον, στην Πτολεμαϊδα δεν κόβονται αρχέγονα δάση, δεν μολύνονται υδροφόροι ορίζοντες, κλπ.
      Τρίτον, η Πτολεμαίδα δεν είναι ο τρίτος τουριστικός προορισμός της χώρας.
      Τέταρτον, η Πτολεμαΐδα δεν είναι περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους.
      Πέμπτον, ο εξορυσσόμενος λιγνίτης δεν ωφελεί μια καποια καναδική εταιρεία και τον υπ’ αρ. 1 εργολάβο και μηντιάρχη της χώρας, αλλά την κύρια εταιρεία παραγωγής ηλ. ενεργείας της χώρας, δηλαδή, όλους εμάς.
      Έκτον στην Πτολεμαίδα δεν χάνονται θέσεις εργασίας εξ αιτίας της καύσεως του λιγνίτη.
      Έβδομον, η ατμοσφαιρική επιβάρυνση που προκαλεί η καύση του λιγνίτη θα σταματήσει όταν σταματήσει και η χρήση του για παραγωγή ενέργειας. Οι ζημιές των ορυχείων της Χαλκιδικής δεν θα αναστραφούν ποτέ.

      Καλές οι προβοκάτσιες, αλλά να είναι τουλάχιστον έξυπνες.

  1. «Κατεδάφισε ένα αυθαίρετο»
    Μήνυμα ευαισθησίας
    «Κατεδάφισε κι εσύ ένα αυθαίρετο, μπορείς!». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει μέσω της «Κ» ο επίτιμος Σύμβουλος της Επικρατείας κ. Σοφοκλής Χαραλαμπίδης, ο οποίος κάνοντας χρήση μιας διάταξης του νόμου, ανέβηκε στην… μπουλντόζα και ισοπέδωσε αυθαίρετο κτίσμα στο Δάσος Συγγρού. «Εάν την αυθαιρεσία τη φαντασθούμε ως ένα απλωμένο σκοτάδι, αυτή θα εκλείψει εάν ανάψει ο καθένας μας το δικό του φαναράκι», προτρέπει.

    Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100070_07/07/2007_233541
    «Κοινή δράση εδώ και τώρα»
    Ο ενεργός πολίτης μπορεί να αναπληρώσει την κρατική αδράνεια, κόντρα στην αυθαιρεσία
    Πηγή:
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_14/07/2007_234371

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.