«Μετακομίζει» η Μαυροπηγή – Η ΔΕΗ παραδέχεται ότι η εξορυκτική δραστηριότητα ευθύνεται για το ρήγμα


Δρομολογούνται αμέσως οι εξελίξεις για τη μετεγκατάσταση του οικισμού μέσω αναγκαστικών απαλλοτριώσεων. Παράλληλα διακόπηκε η λειτουργία του ορυχείου στην πλευρά του χωριού

Ενα χρόνο ζουν οι κάτοικοι της Μαυροπηγής με την αγωνία καθώς το ρήγμα έχει πλησιάσει επικίνδυνα τα πρώτα σπίτια του οικισμού

Το ρήγμα της Μαυροπηγής, που επεκτείνεται ραγδαία, επιταχύνει τις εξελίξεις για τη μετεγκατάσταση του ομώνυμου χωριού του Νομού Κοζάνης και των 500 και πλέον κατοίκων που ζουν τον τελευταίο χρόνο με τον φόβο της κατάρρευσης των σπιτιών τους.

Εναν χρόνο μετά την αποκάλυψη της πρώτης σχισμής στην επιφάνεια της γης στο τμήμα ανάμεσα στο ορυχείο Μαυροπηγής και στα πρώτα σπίτια του χωριού, η ΔΕΗ αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη δική της ευθύνη και δρομολογεί αμέσως τις εξελίξεις για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού, μπροστά στο ενδεχόμενο κάποιου δυστυχήματος. Η επιχείρηση, που μέχρι σήμερα απέδιδε το φαινόμενο στη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, παραδέχτηκε μέσω υψηλόβαθμου στελέχους της τον ρόλο της εξορυκτικής δραστηριότητας στη μεγέθυνση του ρήγματος, κάτι που προέκυπτε από σειρά επιστημονικών ερευνών του ΕΜΠ, του ΑΠΘ και του ΙΓΜΕ. Ετσι διέκοψε την εξόρυξη λιγνίτη στη συγκεκριμένη πλευρά του ορυχείου Μαυροπηγής, ανέθεσε σε εργολάβους την αποφόρτιση της πίεσης με την απομάκρυνση χωμάτινων όγκων, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επιταχύνει τις διαδικασίες των αποζημιώσεων.

Σύσκεψη
Σε ευρεία σύσκεψη για το θέμα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο αναπληρωτής διευθυντής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Καραμπακάκης, έκανε γνωστό πως το ΦΕΚ για την αναγκαστική απαλλοτρίωση της Μαυροπηγής αναμένεται μέχρι τις 15 Αυγούστου. Παράλληλα εξέφρασε τη βούληση της επιχείρησης να καταβάλει αμέσως στους κατοίκους το 50% της αποζημίωσης με βάση τους κτηματολογικούς πίνακες ή να χρηματοδοτήσει μέχρι αυτού του ποσού το ενοίκιο κατοικίας όσων επιλέξουν αυτήν την οδό.

“Φαίνεται πως μπαίνει το νερό στο αυλάκι, αν και οι συγχωριανοί μου είναι ανήσυχοι για το κατά πόσον τα χρήματα που θα τους καταβληθούν επαρκούν για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες” είπε στο “Εθνος” ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μαυροπηγής, Α. Εμμανουήλ.

Από χθες συνεργεία μηχανικών άρχισαν να ελέγχουν όλα τα κτίρια του οικισμού.

“Ηδη έχουν αποζημιωθεί από τη ΔΕΗ πέντε ιδιοκτήτες και το ίδιο θα συμβεί για όσα σπίτια κριθούν ακατάλληλα από τους ελέγχους” ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Ι. Σόκουτης.

“Το ρήγμα επιταχύνει κάποιες διαδικασίες που είχαν ήδη δρομολογηθεί, καθώς πέρα από τη βούληση υπάρχει πλέον και η ευθύνη της επιχείρησης στο ενδεχόμενο κάποιας απρόβλεπτης εξέλιξης” σημείωσε η δήμαρχος Εορδαίας, Π. Βρυζίδου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ από το “ΕΘΝΟΣ”


Μία απάντηση στο “«Μετακομίζει» η Μαυροπηγή – Η ΔΕΗ παραδέχεται ότι η εξορυκτική δραστηριότητα ευθύνεται για το ρήγμα”

  1. Πάντως μέχρι τώρα δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ … για το κατά πόσο είναι ασφαλές το σύστημα ηλεκτροδότησης, καθώς αρκετά εκατοντάδες μεγαβάτ βρίσκονται “στον αέρα”, μετά τις ανωτέρω εξελίξεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.