Πλιάτσικο και Περιβαλλοντικά Εγκλήματα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας


Τα πρωτα δειγματα γραφης του “Νεου Επενδυτικου Σχηματος”

04karak-panoramicTo φράγμα τελμάτων “Καρακόλι”, πάνω από το Στρατώνι

Με μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ μεταφέρει από τη θέση 61.50 (θέση φόρτωσης των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου), ποσότητα 50.000 τόνων χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τελικό προορισμό την Κίνα.

Ο αρσενοπυρίτης είναι “επεξεργασμένο συμπύκνωμα” και περιέχει 25 γρ. χρυσού σε κάθε τόνο. Προέρχεται από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας και είχε “στοκαρισθεί” από την Α.Ε.Ε.Χ.Π.Λ. ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χρυσού. Με τη σημερινή τιμή του χρυσού στα $400 η ουγγιά, η τιμή πώλησής του συμπυκνώματος υπολογίζεται στα $250/τόνο. Άλλοι 300.000 τόνοι αρσενοπυρίτη είναι στοκαρισμένοι στο μεταλλείο Ολυμπιάδας και παίρνουν σειρά για πώληση από τη νέα “ιδιοκτήτρια”, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Το συμπύκνωμα του αρσενοπυρίτη είναι δημόσια περιουσία και με την πώληση των 350.000 τόνων η εταιρεία θα υπεξαιρέσει 87.500.000 δολάρια ή 73.000.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο.

Με τη σύμβαση μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που κυρώθηκε με το νόμο 3220/2004, η μεταβίβαση αναστρέφεται και η εταιρεία υποχρεούται να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο το σύνολο του ενεργητικού των μεταλλείων, αν δεν εκτελέσει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις που καθορίζει η σύμβαση. Δηλαδή να εκτελέσει μια σειρά έργων προστασίας κι αποκατάστασης του περιβάλλοντος και να αρχίσει την παραγωγική διαδικασία μέχρι την 28η Απριλίου 2004.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δεν έχει εκπληρώσει καμμία από τις υποχρεώσεις της και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να το πράξει στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι ο αρσενοπυρίτης αποτελεί περιουσιακό στοιχείο από το οποίο, όπως και από όλη την τεράστια περιουσία των Μεταλλείων Κασσάνδρας, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δεν μπορεί να πουλήσει ούτε ένα τόνο.

Πριν από τέσσερις μήνες, η εταιρεία επεχείρησε να πουλήσει τα 320 σπίτια στο Στρατώνι, περιουσιακό στοιχείο κι αυτά των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Στα περισσότερα από αυτά κατοικούν πρώην εργαζόμενοι της ΤVX, οι οποίοι ενημερώθηκαν εγγράφως από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ να τα αγοράσουν ή να τα αδειάσουν εντός 60 ημερών. Οι κάτοικοι του Στρατωνίου, ενήμεροι ότι τα σπίτια δεν μπορούσαν να πουληθούν για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, υποχρέωσαν την “ιδιοκτήτρια” να εγκαταλείψει τα σχέδιά της.

Ταυτόχρονα με το “πλιάτσικο”, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ διαπράττει ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που βάζει σε κίνδυνο καταστροφής το Στρατώνι και τον κόλπο της Ιερισσού. Το φράγμα “Καρακόλι” που συγκρατεί τα τοξικά απόβλητα του εμπλουτισμού, ανυψώνεται περαιτέρω και φορτώνεται με άλλους 150.000 τόνους από την εκκένωση των λιμνών αποβλήτων Chevalier I και II. Το φράγμα είχε ανυψωθεί παράνομα από την TVX, ήταν υπερκορεσμένο ήδη από το 2000 και παρουσιάζει επικίνδυνες ενδείξεις διαρροής. Αυτή τη στιγμή συγκρατεί περίπου 3.000.000 τόνους. Υπενθυμίζουμε ότι η αστοχία ενός παρόμοιου φράγματος, με μόλις 300.000 τόνους αποβλήτων, σε εργοστάσιο χρυσού στη Baia Mare της Ρουμανίας, τον Φεβρουάριο του 2000, προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή στο Δούναβη και τον παραπόταμό του Τίσα.

Η ανύψωση του φράγματος Καρακόλι, αν και ολοφάνερα εγκληματική, είναι νόμιμη σύμφωνα με το νόμο-έκτρωμα 3220/2004 του κ. Πάχτα που κύρωσε τη σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων. Ο νόμος δεν απαιτεί τη σύνταξη καμμίας μελέτης και τη λήψη καμμίας απολύτως άδειας, ενώ απαλλάσσει προκαταβολικά την εταιρεία από κάθε ευθύνη για ζημίες που θα συμβούν μελλοντικά αλλά τα “γενεσιουργά τους αίτια” θα ανάγονται στο παρελθόν. Αν καταρρεύσει το Καρακόλι, οι κύριοι Κούτρας, Μπόμπολας και Timis θα κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα για την καταστροφή, αλλά θα είναι τελείως ανεύθυνοι μια και τα “γενεσιουργά” αίτια της καταστροφής θα ανάγονται στο παρελθόν.

Τον Ιανουάριο του 2004, η σημερινή Κυβέρνηση ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει τη σχετική τροπολογία και είχε καταγγείλει τους σκανδαλώδεις χειρισμούς του εμπνευστή της, πρώην Υφυπουργού κ. Πάχτα. Σήμερα συναινεί στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και παρακολουθεί ως αμέτοχος θεατής βιασμό της περιοχής από τους νέους “επενδυτές” που δεν έχουν τίποτα να χάσουν και τα πάντα να κερδίσουν.

Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ και η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ με θλίψη διαπιστώνουν ότι η νέα Κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη της προηγούμενης: ανοχή και συγκάλυψη των εγκλημάτων και πλήρης ατιμωρησία των ενόχων. Η Πολιτεία έχει ηθική και συνταγματική υποχρέωση για επανόρθωση των καταστροφών, αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τη λαμπερή Ελλάδα του 2004. Το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερες καταστροφές και τα πρώτα δείγματα γραφής της εταιρείας του κ. Κούτρα δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για τη συνέχεια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.