Με οκτώ μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν επτά στελέχη της ΔΕΗ για την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου #skouries


Πρέπει να σημειωθεί ότι με την καταδίκη των στελεχών της ΔΕΗ δικαιώνεται πλήρως ο Nίκος Στεφανής, ο συνταξιούχος μηχανικός ορυχείων που είχε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά  στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες της επιχείρησης για την κατάρρευση του ορυχείου, με αποτέλεσμα να τον μυνύσει η ΔΕΗ για “ψευδή καταμήνυση και δυσφήμηση ανώνυμης εταιρείας”… Η δίκη του Νίκου Στεφανή εκκρεμεί ακόμα, μετά από πολλές αναβολές.

Για το θέμα της κατολίσθησης στο Αμύνταιο υπάρχει εκτενής αρθρογραφία  στο antigoldgr.org. Το άρθρο που ακολουθεί είναι της Ιωάννας Παπαδημητρίου στο prlogos.gr.

Για σοβαρή υποβάθμιση περιβάλλοντος και για κοινώς επικίνδυνη βλάβη κάθισαν στο εδώλιο εννιά στελέχη της ΔΕΗ μετά την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου τον Ιούνιο του 2017. Για το πρώτο αδίκημα της σοβαρής υποβάθμισης περιβάλλοντος από αμέλεια και δια παραλείψεως ακυρώθηκε το κλητήριο θέσπισμα και έπαυσε η ποινική δίωξη, παρότι ο εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη των στελεχών της ΔΕΗ και για αυτό το αδίκημα και το δικαστήριο ασχολήθηκε με το θέμα. Στο εξής δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη γιατί το αδίκημα παραγράφτηκε.

Για το δεύτερο αδίκημα της κοινώς επικίνδυνης βλάβης ασκήθηκε δίωξη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Φλώρινας σε επτά τελικά από τα εννιά στελέχη της ΔΕΗ με ποινή φυλάκισης οχτώ μήνες με αναστολή .Η απόφαση αυτή είναι πρωτόδικη μετά από δυο πολύωρες δίκες στις 19 Οκτωβρίου (μέχρι τις 5 μ.μ.) και στις 26 Οκτωβρίου (μέχρι τις 9μ.μ.) και μετά από καταθέσεις 32 μαρτύρων. Εκτιμήθηκαν τόσο οι φθορές σε δυο αρχαιολογικούς χώρους, σε σπίτια και οικόπεδα, αλλά και ο κίνδυνος ζωής και υγείας. Ασκήθηκαν εφέσεις, οι οποίες θα εκδικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Κοζάνης.

«Μου κάνει εντύπωση μετά από μια πολύωρη διαδικασία δεν ακούστηκε ούτε ένα συγνώμη. Κοινή γραμμή των κατηγορουμένων και της υπεράσπισής τους ότι η κατολίσθηση ήταν ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο» ανέφερε στο prlogos ο δικηγόρος των κατοίκων των Αναργύρων Σπύρος Χριστοφορίδης. Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφέρει τα όσα προκλητικά κατέθεσαν στην αίθουσα στελέχη της ΔΕΗ: «Χρωστάμε χάρη στα στελέχη της ΔΕΗ γιατί δεν θρηνήσαμε εκατόμβη νεκρών, θα είχαμε 100 νεκρούς» και «Φταίνε κατά 85% οι αγρότες και κατά 15% η ΔΕΗ, γιατί υπάρχουν 500 γεωτρήσεις στη λεκάνη του Αμυνταίου».

«Οι κατηγορούμενοι, από έλλειψη της προσοχής που όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν κατά τις περιστάσεις, δεν τήρησαν τις ανωτέρω υποχρεώσεις τους και δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για την ορθολογική εκτέλεση των εργασιών εξόρυξης λιγνίτη που πραγματοποιούνταν στο ορυχείο, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής, ενώ εξακολουθούσαν να προβαίνουν σε εξόρυξη λιγνίτη, με αποτέλεσμα να συντελέσουν σε σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος» ανέφερε το κλητήριο θέσπισμα.

Εκ της κατολίσθησης προκλήθηκε: α) διακοπή των εργασιών του ΑΗΣ Αμυνταίου και της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (ισχύος 650 MW), β) αχρήστευση 28.000.000 κυβικών μέτρων περίπου καύσιμου λιγνίτη, λόγω της ανάμιξής του με αδρανή υλικά, γ) καταστροφή των εκσκαφέων Ε4,Ε5 και Ε6 της ΔΕΗ Α.Ε. που υπήρχαν σε λειτουργία εντός του ορυχείου, δ) καταστροφή αρχαιοτήτων στο υπολειπόμενο τμήμα ανασκαφών του αρχαιολογικού χώρου «Ανάργυροι Xlla» και εξ ολοκλήρου καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου «ΑνάργυροιΧΙΝ/», στον οποίο δεν είχε γίνει μέχρι τότε καμία επέμβαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ε) εκτεταμένες φθορές σε στέγαστρα, φυλάκιο, αποθήκη και γραφείο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, συνολικού ποσού περί τις 60.000 ευρώ, στ) φθορές σε στις οικίες κατοίκων της τ.κ. Αναργύρων.

Την έλλειψη ελέγχων της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και της προόδου των εξορυκτικών δραστηριοτήτων, που οδήγησε σε αδυναμία πρόβλεψης των επιπτώσεων του έργου είχε επισημάνει ο Συνήγορος του Πολίτη. «Διαπιστώθηκε ότι χρόνια πριν την κατολίσθηση είχαν εµφανιστεί φαινόµενα εδαφικών διαρρήξεων στην περιοχή, που ουδέποτε αξιολογήθηκαν, ενώ ουδεµία έγκαιρη κινητοποίηση υπήρξε από τις υπηρεσίες και την επιχείρηση ακόµα και όταν εντάθηκαν τα φαινόµενα στις αρχές του 2017. Ουσιαστική κινητοποίησή τους προέκυψε µόνο µετά τον πολλαπλασιασµό των ρωγµατώσεων λίγες µέρες πριν την κατολίσθηση καθώς και µετά από αυτήν».

Καταδικάστηκε ο τότε πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, ο τότε διευθυντής του ΛΚΔΜ, ο τομεάρχης, υποτομεάρχης και διευθυντής του ορυχείου στο Αμύνταιο και ο Τομεάρχης Γεωμηχανικών Ερευνών και Σχεδιασμού και Μελετών Ορυχείων από την Αθήνα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου


32 απαντήσεις στο “Με οκτώ μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν επτά στελέχη της ΔΕΗ για την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου #skouries”

  1. Dennis Hoidas
    Στα υποψιν οτι ο εισαγγελεας “εκανε αβαβά” την μηνυτήρια αναφορά του Νικου Στεφανή (στον Αρειο Πάγο) σχετικά με το αδικημα της εκθεσης ανθρωπινων ζωών σε κινδυνο. (Περιπτωση οικισμου Αναργυροι που η ΔΕΗ αρνήθηκε να εκκενώσει, παρά τις προειδοποιησεις του Ν. Σ.) Όσο για την εκκρεμότητα της μηνυσης της ΔΕΗ κατα του Στεφανή (περι δηθεν “δυσφήμισης εταιρειας”), καποιοι φροντισαν να μην εκδικαστει μεχρι να παραγραφεί. Κι έτσι γλύτωσαν απο τον κινδυνο να βγουν “απλυτα στη φόρα”, όταν ο εναγόμενος θα υπερασπιζόταν τον εαυτο του… “Τα σκεπασαν” όπως η γατα…

  2. και μην αστοισω την καταδίκη σε Ευρωπαικο δικαστήριο
    ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΟ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ. ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ (ΙΟΥΛΙΟΣ 2007) https://nomosphysis.org.gr/10933/to-periballontiko-mas-dikaio-se-diethni-dokimasia-prosfugi-tou-idrumatos-maragkopoulou-gia-ta-dikaiomata-tou-anthropou-kata-tis-elladas-stin-europaiki-epitropi-koinonikon-dikaiomaton-ioulios-2007/

  3. Για σοβαρή υποβάθμιση περιβάλλοντος και για κοινώς επικίνδυνη βλάβη κάθισαν στο εδώλιο εννιά στελέχη της ΔΕΗ μετά την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου τον Ιούνιο του 2017. Καταδικάστηκαν τελικά μόνο για το δεύτερο αδίκημα, διότι το πρώτο, της σοβαρής υποβάθμισης περιβάλλοντος, είχε παραγραφεί όταν έφτασε η υπόθεση στο δικαστήριο. Συμπτωματικά τελείως, βέβαια…
    Πρέπει να σημειωθεί ότι με την καταδίκη των στελεχών της ΔΕΗ δικαιώνομε πλήρως αφου αμεσος είχα υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες της επιχείρησης για την κατάρρευση του ορυχείου, με αποτέλεσμα να με μυνύσει η ΔΕΗ για “ψευδή καταμήνυση και δυσφήμηση ανώνυμης εταιρείας

  4. τα σοβαρά περιβαλλοντική προβλήματα της κατολίσθησης στα αζήτητα είναι για την ελληνική δικαιοσύνη τι να θαυμαζες

  5. τα σοβαρά περιβαλλοντική προβλήματα της κατολίσθησης στα αζήτητα είναι για την ελληνική δικαιοσύνη τι να θαύμαζεις ειναι!!!!Τι λενε για αυτο η WWF,Greenpeace Ελλάδα. Οικολόγοι κλπ

    https://oataktos.wordpress.com/2022/11/04/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%87%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%80%cf%8c%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%8

  6. Ο εισαγγελέας παράπεμψε τους 9 για … σοβαρή περιβαντολλογικη ζημία η 3 δικαστείς που δίκαζαν τους αθώωσαν λογο …παραγραφης το βλέπετε σωστω η και εδώ υπαρχή μυρουδιά !!! Τι θα μας πει ο κυριος Πλιουτας

  7. Εχω προηγούμενα με την ΔΕΗ για το περιβαλλων ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΜΑΤΩΝ

    https://oataktos.wordpress.com/2022/11/05/%ce%b5%cf%87%cf%89-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b4%ce%b5%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b2/

  8. τώρα πρέπει να κάνουμε(κανουν) διάβημα, στον Εισαγγελέα Εφετών Δυτ. Μακεδονίας, να ζητήσει ν’ ασκηθεί έφεση, κατά τής πρωτόδικης, γιατί… πέφτουν στα μαλακά!!

  9. Είναι να απορεί κανεις πως μια υπόθεση χαρακτηρίστηκε ως… πλημμέλημα και όχι ως …κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία της «απιστίας κατ’ εξακολούθηση» αφού η ζημία του Δημοσίου ξεπέρασε τα ..7 δις Ευρώ!!!!!

  10. Η ποινική δίκη (για την τεράστια κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου ) αρχικά είχε προσδιοριστεί για το Νοέμβριο 2021, αλλά, όπως μάθαμε, κάποιο “λάθος” του Εισαγγελέα στη σύνταξη του κατηγορητηρίου είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή για το Φεβρουάριο 2022. Το Φεβρουάριο η δίκη αναβλήθηκε για το Μάιο και το Μάιο αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο, οπότε και επιτέλους έγινε. Το κατηγορητήριο ήταν για “α) σοβαρή υποβάθμιση περιβάλλοντος από αμέλεια και δια παραλείψεως, β) κοινώς επικίνδυνη βλάβη από αμέλεια και δια παραλείψεως”.To αποτέλεσμα για το πρώτο αδίκημα. περίεργος .. παραγράφτηκε για το δεύτερο οι κατηγορούμενοι έφαγαν 8 μήνες φυλακή (να επισημάνω το υψος τις ζημίας ..7 δις) Αυτή είναι η “δικαιοσύνη”!!!!

  11. Ένα τελευταίο σχόλιο ..Κάθε δικαστική απόφαση μιλάει από μόνη της και καθορίζει το νομικό πλαίσιο του μέλλοντός μας για πολύ χρόνο μετά την έκδοσή της. Αν είναι ορθή ή λανθασμένη, αυθαίρετη ή τεκμηριωμένη, διορατική ή κοντόφθαλμη, αμερόληπτη ή προϊόν συμβιβασμών προκύπτει από το περιεχόμενό της και μόνο. Και αυτό δεν εξαρτάται από το ποιος την επικαλείται, ποιος την κατακρίνει ή ποιος την υπερασπίζεται, αν είναι δεξιός ή αριστερός, φίλος ή αντίπαλος, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος.

  12. Όταν παίρνει κανείς μια απόφαση, πρέπει να είναι έτοιμος να φέρει το βάρος των συνεπειών της, όσο δυσάρεστες κι αν είναι. Αυτό ισχύει για όλους, πολύ περισσότερο όμως για τον δικαστή, ιδίως όταν ερμηνεύει και εφαρμόζει απ’ ευθείας το ίδιο το Σύνταγμα.

  13. Αναφορά αριθ. 1085/2017 του Ν.Δ.Σ., ελληνικής ιθαγένειας, σχετικά με τις συνέπειες μεγάλης κατολίσθησης σε λιγνιτωρυχείο στην Ελλάδα. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

    https://oataktos.wordpress.com/2022/12/03/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac-%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%b8-1085-2017-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd-%ce%b4-%cf%83-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%b3/Συμπέρασμα

    Με βάση τα ανωτέρω, οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν θα συνεχίσουν την εξέταση της παρούσας αναφοράς.

  14. Σήμερα 5.12.2022 ελαβα

    PETI Secretariat

    Προς:stefanis nikos

    Δευ 5 Δεκ στις 2:55 μ.μ.

    Αγαπητέ κ. Στεφανή,

    Λάβαμε το μήνυμά σας και σας ευχαριστούμε.

    Η αναφορά σας στάλθηκε στις δύο αρμόδιες Επιτροπές του Κοινοβουλίου προς ενημέρωση μόνο, συνεπώς δεν αναμένεται κάποιο πόρισμα από πλευράς τους.

    Ωστόσο, εκκρεμεί η απάντηση των ελληνικών αρχών, η οποία έχει ζητηθεί από την Επιτροπή Αναφορών.

    Θα ενημερωθείτε το συντομότερο για οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη.

    Με εκτίμηση,

    Η Γραμματεία της Επιτροπής Αναφορών

  15. Υ.Γ Σήμερα 6.12.2022 έστειλα στην Επιτροπή Αναφορων

    stefanis nikos

    Προς:PETI Secretariat

    Κοιν.:[email protected],γιαννης σχιζας, Αυγερινός Χατζηχρυσός,[email protected],Ιωάννης Βραχάτης και 3 ακόμη…

    Τρί 6 Δεκ στις 2:34 μ.μ.

    πέρασαν 5,5 χρονια απο την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου .

    Η ζημία σύμφωνα με την εκτίμηση μου ξεπερνά τα 7 δις Ευρώ.

    Στο μήνυμα σας αναφέρεσται πως…. περιμένετε απάντηση απο το ελληνικο κράτος (ποσο χρόνο ακόμα ???) .

    Σας διαβίβαζω .

    1.Το Πορισμα που συνέταξε ο Συνήγορος του Πολιτη με τα συμπεράσματα-διαπιστώσεις και τις προτάσεις του και αναμένει την ανταπόκριση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. https://www.synigoros.gr/resources/docs/20190215-porisma.pdf

    2.Επίσημη ανακοίνωση στην κρατική ΕΡΤ για την καταδίκη 7 στελεχών για την κατολισθηση https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/florina/okto-mines-fylakisi-se-epta-stelechi-tis-dei-gia-tin-katolisthisi-toy-orycheioy-amyntaio

    3. το link του Παρατηρητήριου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων που αναφέρει» ότι με την καταδίκη των στελεχών της ΔΕΗ δικαιώνεται πλήρως ο Nίκος Στεφανής, ο συνταξιούχος μηχανικός ορυχείων που είχε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες της επιχείρησης για την κατάρρευση του ορυχείου, με αποτέλεσμα να τον μυνύσει η ΔΕΗ για “ψευδή καταμήνυση και δυσφήμηση ανώνυμης εταιρείας”… Η δίκη του Νίκου Στεφανή εκκρεμεί ακόμα, μετά από πολλές αναβολές.«https://antigoldgr.org/blog/2022/11/02/me-okto-mines-fylakisi-katadikastikan-epta-stelechi-tis-dei-gia-tin-katolisthisi-tou-orycheiou-amyntaiou-skouries/

    Oκτώ μήνες φυλάκιση σε επτά στελέχη της ΔΕΗ για την κατολίσθηση του ορυχ…Ποινές φυλάκισης οχτώ μηνών με αναστολή, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Φλώρινας, σε επτά στελέχη της ΔΕΗ,…
    Ν.Δ.Στεφανης

  16. 5,5 χρονια πέρασαν απο την κατολίσθηση που δεν εχει προηγουμενο παγκοσμιος η ζημια ..7 δις Ευρω και ακομα εκκρεμεί η απάντηση των ελληνικών αρχών, η οποία έχει ζητηθεί από την Επιτροπή Αναφορών. τι να θαυμαζω ???

  17. Που είναι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία να στηλίτευση ,ευρωβουλευτές να καταγγέλλουν ..Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ

    https://oataktos.wordpress.com/2022/12/08/%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%be%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1/

  18. η ελληνικη δικαιοσύνη βλεπε Β.Πλιουτας βάφτισε τις συνθήκες που προκάλεσαν την κατολίσθηση “αδιευκρίνιστες”, το κακούργημα της κατολίσθησης που κόστισε 7 Δις ευρώ εγινε…πλημμέλημα και η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν εχει καμία αξία και το αδίκημα αυτό … παραγράφετε !!!
    Ελλάς το μεγαλείο σου Δεν είναι ΣΚΑΝΔΑΛΩ τοτε τι ειναι ?

  19. Από την εποχή που ο Κώστας Σημίτης έστελνε όποιον έγραφε για τα σκάνδαλά του και τις μίζες να τα καταγγείλει στον εισαγγελέα έχουν περάσει πολλά χρόνια και η μέθοδος έχει τελειοποιηθεί. Η Δικαιοσύνη καταλήγει να εμφανίζεται ως διαχειριστής των σκανδαλωδών απολήξεων της πολιτικής με τρόπο που ασπάζεται μεν την κοινωνική ανησυχία αλλά καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα. Τρακάρει συνεχώς σε «αδιευκρίνιστα», «νομικά αστήρικτα» και «τεχνικά δύσκολα». Δεν αμφιβάλλει ότι κάτι τρέχει, αλλά σχεδόν ποτέ δεν μπορεί να το βρει. Δεν παρουσιάζει απόλυτη άρνηση στο να κάνει τη δουλειά της, αλλά σε όλες τις υποθέσεις που άπτονται και εφάπτονται συγκεκριμένων ανθρώπων της εξουσίας η δουλειά της μοιάζει σαν άδειασμα της θάλασσας με καλάθι. ετσι η οκτώ μήνες φυλάκιση που καταδικάστηκαν επτά στελέχη της ΔΕΗ για την κατολίσθηση του ορυχείου ειναι θαυμα!!!

  20. Και επειδή η κυριαρχία του Κεφαλαίου είναι ολοκληρωτική και σε όλους τους τομείς, έφτιαξε και επέβαλε μια δική του ατζέντα για το τι θεωρούμε περιβάλλον και την προστασία του. Κατόρθωσαν έτσι και με την αμέριστη βοήθεια των οργανώσεων MME και της «βαθιάς και διαπλεκόμενης οικολογίας» να μας κάνουν όλους να βγάλουμε εντελώς από τη συζήτησή, το πραγματικό Περιβάλλον και κυρίως τις επιπτώσεις που έχει η ρύπανση και η κατολίσθηση στην υγεία των ανθρώπων .Εγω και το συνδικάτο Εργατική Αλληλεγγύη έχουμε υποστεί τις συνέπειες της εξόρυξης της καύσης του λιγνίτη, ως εργαζόμενοι των λιγνιτωρυχείων, θα ήμασταν οι τελευταίοι που θα υποστηρίζαμε ότι αυτή η διαδικασία δεν δημιουργεί ρύπανση και προβλήματα στην υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών αλλά και των εργαζομένων σ αυτές τις εργασίες. Αυτος ηταν και ο λογος που μαζι με to Συνδικάτο συμμετείχαμε στην προσφυγή του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) εναντίον της ΔΕΗ και της Χώρας μας για μη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων στις Περιοχές Πτολεμαΐδας, Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης. Το αποτέλεσμα ήταν να καταδικαστεί η Χώρα μας για παραβίαση του Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων του ΣτΕ αλλά και να χαρακτηριστεί για πρώτη φορά παγκοσμίως ως «έγκλημα κατά της ζωής» ή μη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας κατοίκων και εργαζομένων κατά τη διάρκεια εξορυκτικών δραστηριοτήτων. Επομένως μακριά από μενα και απο μας η προσπάθεια συγκάλυψης του Κράτους και της εργοδοσίας. Αντίθετα παλέψαμε και παλεύουμε για την υλοποίηση αυτής της απόφασης και γενικότερα ενάντια στη ρύπανση του Περιβάλλοντος.

    Kαι ετσι η οκτώ μήνες φυλάκιση που καταδικάστηκαν τα επτά στελέχη της ΔΕΗ για την κατολίσθηση του ορυχείου είναι θαύμα!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.