Με οκτώ μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν επτά στελέχη της ΔΕΗ για την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου #skouries


Πρέπει να σημειωθεί ότι με την καταδίκη των στελεχών της ΔΕΗ δικαιώνεται πλήρως ο Nίκος Στεφανής, ο συνταξιούχος μηχανικός ορυχείων που είχε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά  στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες της επιχείρησης για την κατάρρευση του ορυχείου, με αποτέλεσμα να τον μυνύσει η ΔΕΗ για “ψευδή καταμήνυση και δυσφήμηση ανώνυμης εταιρείας”… Η δίκη του Νίκου Στεφανή εκκρεμεί ακόμα, μετά από πολλές αναβολές.

Για το θέμα της κατολίσθησης στο Αμύνταιο υπάρχει εκτενής αρθρογραφία  στο antigoldgr.org. Το άρθρο που ακολουθεί είναι της Ιωάννας Παπαδημητρίου στο prlogos.gr.

Για σοβαρή υποβάθμιση περιβάλλοντος και για κοινώς επικίνδυνη βλάβη κάθισαν στο εδώλιο εννιά στελέχη της ΔΕΗ μετά την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου τον Ιούνιο του 2017. Για το πρώτο αδίκημα της σοβαρής υποβάθμισης περιβάλλοντος από αμέλεια και δια παραλείψεως ακυρώθηκε το κλητήριο θέσπισμα και έπαυσε η ποινική δίωξη, παρότι ο εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη των στελεχών της ΔΕΗ και για αυτό το αδίκημα και το δικαστήριο ασχολήθηκε με το θέμα. Στο εξής δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη γιατί το αδίκημα παραγράφτηκε.

Για το δεύτερο αδίκημα της κοινώς επικίνδυνης βλάβης ασκήθηκε δίωξη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Φλώρινας σε επτά τελικά από τα εννιά στελέχη της ΔΕΗ με ποινή φυλάκισης οχτώ μήνες με αναστολή .Η απόφαση αυτή είναι πρωτόδικη μετά από δυο πολύωρες δίκες στις 19 Οκτωβρίου (μέχρι τις 5 μ.μ.) και στις 26 Οκτωβρίου (μέχρι τις 9μ.μ.) και μετά από καταθέσεις 32 μαρτύρων. Εκτιμήθηκαν τόσο οι φθορές σε δυο αρχαιολογικούς χώρους, σε σπίτια και οικόπεδα, αλλά και ο κίνδυνος ζωής και υγείας. Ασκήθηκαν εφέσεις, οι οποίες θα εκδικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Κοζάνης.

«Μου κάνει εντύπωση μετά από μια πολύωρη διαδικασία δεν ακούστηκε ούτε ένα συγνώμη. Κοινή γραμμή των κατηγορουμένων και της υπεράσπισής τους ότι η κατολίσθηση ήταν ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο» ανέφερε στο prlogos ο δικηγόρος των κατοίκων των Αναργύρων Σπύρος Χριστοφορίδης. Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφέρει τα όσα προκλητικά κατέθεσαν στην αίθουσα στελέχη της ΔΕΗ: «Χρωστάμε χάρη στα στελέχη της ΔΕΗ γιατί δεν θρηνήσαμε εκατόμβη νεκρών, θα είχαμε 100 νεκρούς» και «Φταίνε κατά 85% οι αγρότες και κατά 15% η ΔΕΗ, γιατί υπάρχουν 500 γεωτρήσεις στη λεκάνη του Αμυνταίου».

«Οι κατηγορούμενοι, από έλλειψη της προσοχής που όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν κατά τις περιστάσεις, δεν τήρησαν τις ανωτέρω υποχρεώσεις τους και δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για την ορθολογική εκτέλεση των εργασιών εξόρυξης λιγνίτη που πραγματοποιούνταν στο ορυχείο, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής, ενώ εξακολουθούσαν να προβαίνουν σε εξόρυξη λιγνίτη, με αποτέλεσμα να συντελέσουν σε σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος» ανέφερε το κλητήριο θέσπισμα.

Εκ της κατολίσθησης προκλήθηκε: α) διακοπή των εργασιών του ΑΗΣ Αμυνταίου και της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (ισχύος 650 MW), β) αχρήστευση 28.000.000 κυβικών μέτρων περίπου καύσιμου λιγνίτη, λόγω της ανάμιξής του με αδρανή υλικά, γ) καταστροφή των εκσκαφέων Ε4,Ε5 και Ε6 της ΔΕΗ Α.Ε. που υπήρχαν σε λειτουργία εντός του ορυχείου, δ) καταστροφή αρχαιοτήτων στο υπολειπόμενο τμήμα ανασκαφών του αρχαιολογικού χώρου «Ανάργυροι Xlla» και εξ ολοκλήρου καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου «ΑνάργυροιΧΙΝ/», στον οποίο δεν είχε γίνει μέχρι τότε καμία επέμβαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ε) εκτεταμένες φθορές σε στέγαστρα, φυλάκιο, αποθήκη και γραφείο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, συνολικού ποσού περί τις 60.000 ευρώ, στ) φθορές σε στις οικίες κατοίκων της τ.κ. Αναργύρων.

Την έλλειψη ελέγχων της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και της προόδου των εξορυκτικών δραστηριοτήτων, που οδήγησε σε αδυναμία πρόβλεψης των επιπτώσεων του έργου είχε επισημάνει ο Συνήγορος του Πολίτη. «Διαπιστώθηκε ότι χρόνια πριν την κατολίσθηση είχαν εµφανιστεί φαινόµενα εδαφικών διαρρήξεων στην περιοχή, που ουδέποτε αξιολογήθηκαν, ενώ ουδεµία έγκαιρη κινητοποίηση υπήρξε από τις υπηρεσίες και την επιχείρηση ακόµα και όταν εντάθηκαν τα φαινόµενα στις αρχές του 2017. Ουσιαστική κινητοποίησή τους προέκυψε µόνο µετά τον πολλαπλασιασµό των ρωγµατώσεων λίγες µέρες πριν την κατολίσθηση καθώς και µετά από αυτήν».

Καταδικάστηκε ο τότε πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, ο τότε διευθυντής του ΛΚΔΜ, ο τομεάρχης, υποτομεάρχης και διευθυντής του ορυχείου στο Αμύνταιο και ο Τομεάρχης Γεωμηχανικών Ερευνών και Σχεδιασμού και Μελετών Ορυχείων από την Αθήνα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου


15 απαντήσεις στο “Με οκτώ μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν επτά στελέχη της ΔΕΗ για την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου #skouries”

 1. Dennis Hoidas
  Στα υποψιν οτι ο εισαγγελεας “εκανε αβαβά” την μηνυτήρια αναφορά του Νικου Στεφανή (στον Αρειο Πάγο) σχετικά με το αδικημα της εκθεσης ανθρωπινων ζωών σε κινδυνο. (Περιπτωση οικισμου Αναργυροι που η ΔΕΗ αρνήθηκε να εκκενώσει, παρά τις προειδοποιησεις του Ν. Σ.) Όσο για την εκκρεμότητα της μηνυσης της ΔΕΗ κατα του Στεφανή (περι δηθεν “δυσφήμισης εταιρειας”), καποιοι φροντισαν να μην εκδικαστει μεχρι να παραγραφεί. Κι έτσι γλύτωσαν απο τον κινδυνο να βγουν “απλυτα στη φόρα”, όταν ο εναγόμενος θα υπερασπιζόταν τον εαυτο του… “Τα σκεπασαν” όπως η γατα…

 2. και μην αστοισω την καταδίκη σε Ευρωπαικο δικαστήριο
  ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΟ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ. ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ (ΙΟΥΛΙΟΣ 2007) https://nomosphysis.org.gr/10933/to-periballontiko-mas-dikaio-se-diethni-dokimasia-prosfugi-tou-idrumatos-maragkopoulou-gia-ta-dikaiomata-tou-anthropou-kata-tis-elladas-stin-europaiki-epitropi-koinonikon-dikaiomaton-ioulios-2007/

 3. Για σοβαρή υποβάθμιση περιβάλλοντος και για κοινώς επικίνδυνη βλάβη κάθισαν στο εδώλιο εννιά στελέχη της ΔΕΗ μετά την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου τον Ιούνιο του 2017. Καταδικάστηκαν τελικά μόνο για το δεύτερο αδίκημα, διότι το πρώτο, της σοβαρής υποβάθμισης περιβάλλοντος, είχε παραγραφεί όταν έφτασε η υπόθεση στο δικαστήριο. Συμπτωματικά τελείως, βέβαια…
  Πρέπει να σημειωθεί ότι με την καταδίκη των στελεχών της ΔΕΗ δικαιώνομε πλήρως αφου αμεσος είχα υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες της επιχείρησης για την κατάρρευση του ορυχείου, με αποτέλεσμα να με μυνύσει η ΔΕΗ για “ψευδή καταμήνυση και δυσφήμηση ανώνυμης εταιρείας

 4. τα σοβαρά περιβαλλοντική προβλήματα της κατολίσθησης στα αζήτητα είναι για την ελληνική δικαιοσύνη τι να θαυμαζες

 5. τα σοβαρά περιβαλλοντική προβλήματα της κατολίσθησης στα αζήτητα είναι για την ελληνική δικαιοσύνη τι να θαύμαζεις ειναι!!!!Τι λενε για αυτο η WWF,Greenpeace Ελλάδα. Οικολόγοι κλπ

  https://oataktos.wordpress.com/2022/11/04/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%87%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%80%cf%8c%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%8

 6. Ο εισαγγελέας παράπεμψε τους 9 για … σοβαρή περιβαντολλογικη ζημία η 3 δικαστείς που δίκαζαν τους αθώωσαν λογο …παραγραφης το βλέπετε σωστω η και εδώ υπαρχή μυρουδιά !!! Τι θα μας πει ο κυριος Πλιουτας

 7. Εχω προηγούμενα με την ΔΕΗ για το περιβαλλων ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΜΑΤΩΝ

  https://oataktos.wordpress.com/2022/11/05/%ce%b5%cf%87%cf%89-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b4%ce%b5%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b2/

 8. τώρα πρέπει να κάνουμε(κανουν) διάβημα, στον Εισαγγελέα Εφετών Δυτ. Μακεδονίας, να ζητήσει ν’ ασκηθεί έφεση, κατά τής πρωτόδικης, γιατί… πέφτουν στα μαλακά!!

 9. Είναι να απορεί κανεις πως μια υπόθεση χαρακτηρίστηκε ως… πλημμέλημα και όχι ως …κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία της «απιστίας κατ’ εξακολούθηση» αφού η ζημία του Δημοσίου ξεπέρασε τα ..7 δις Ευρώ!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.