Ο σύλλογος “Φίλοι του Περιβάλλοντος Ιερισσού”: κατά της νέας ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός #skouries


Καταρχάς δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε «επένδυση» στον τόπο μας που δεν πληρεί τις βασικές προϋποθέσεις της Αειφορίας και της Βιωσιμότητας. Οποιαδήποτε απόπειρα εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου που δεν συνάδει με τα παραπάνω, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή κι απλά υποστηρίζει τα συμφέροντα κάποιων λίγων και όχι των κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη.

Θεωρούμε ότι η παρούσα «επένδυση» της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και της μητρικής της Eldorado Gold βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα των παραπάνω Αρχών, αντιβαίνει κάθε Φυσικό και Ηθικό κανόνα, και έρχεται να επιβληθεί με τη βία στην περιοχή έχοντας ήδη σπείρει διχόνοια ανάμεσα στους κατοίκους προκειμένου να διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό και να πετύχει τα αθέμιτα σχέδια της.

Εκφράζουμε λοιπόν την πλήρη αντίθεσή μας σχετικά με όλα αυτά που προβλέπει η νέα ΜΠΕ μιας πλήρως αφερέγγυας –όπως έχει αποδειχτεί- εταιρείας που σαν σκοπό έχει να υφαρπάξει τον ορυκτό πλούτο της περιοχής μας με τριτοκοσμικές μεθόδους αφήνοντας πίσω της «καμένη γη». Όπως εξάλλου στηλιτεύεται και στην απόφαση του Δήμου Αριστοτέλη στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο για τη νέα Μ.Π.Ε, εκφράζονται φόβοι και ανησυχίες καθώς διαπιστώνεται ότι:

  • Η ανοιχτή εξόρυξη που έχει επιλεγεί και αδειοθοτηθεί για τις Σκουριές, με την ταυτόχρονη πυροδότηση τόνων εκρηκτικών θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
  • Υφίσταται κίνδυνος για την επάρκεια του πόσιμου νερού λόγω της άντλησης από γεωτρήσεις της εταιρείας στις Σκουριές.
  • Η μέθοδος της προαποστράγγισης και επανεισπίεσης καθαρών υδάτων μπορεί να οδηγήσει σε αστοχίες με τεράστιες απώλειες.
  • Ενώ ήδη υπήρξε παρέκκλιση από τα προβλεπόμενα στην προηγούμενη ΜΠΕ υλικά στεγανοποίησης εγκαταστάσεων στον Κοκκινόλακα, εντούτοις για νέους χώρους απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων δεν προβλέπεται καν στεγανοποίηση!
  • Η ΜΠΕ βρίθει από αοριστολογίες και γενικολογίες σχετικά με την τήρηση ελέγχου ξηρότητας των αποβλήτων εμπλουτισμού, την αποκατάσταση επιβαρυμένων περιοχών και την αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών από προβλήματα που ενδέχεται να προκληθούν ή να επιδεινωθούν από την μεταλλευτική δραστηριότητα.
  • Είναι δεδομένη η επιβάρυνση και καταπόνηση του οδικού δικτύου Ολυμπιάδας – Στρατώνιου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή διέλευση των κατοίκων και των επισκεπτών, καθώς και την όχληση των παρακείμενων οικισμών, ιδίως σε περιόδους τουριστικής αιχμής.
  • Σε περίπτωση μηδενικής λύσης ή αποχώρησης ή πτώχευσης της εταιρείας δεν προβλέπεται η κατάθεση και δέσμευση εγγυητικής επιστολής διαχείρισης των περιβαλλοντολογικών υποθέσεων της, π.χ. την εξουδετέρωση των όξινων νερών, την διαχείριση της παραγόμενης ιλύος κ.α.
  • Δεν εξασφαλίζεται η δέσμευση του Ελληνικού Δημοσίου ότι στην περίπτωση της Μηδενικής Λύσης ή της Αποχώρησης της Ελληνικός Χρυσός, το Ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει πάραυτα, παράλληλα , ταυτόχρονα και με εις ολόκληρον ευθύνη με την εταιρεία την ευθύνη της διαχείρισης των περιβαλλοντολογικών υποθέσεων της.

Επιπλέον,

  • Θεωρούμε πως οι επιπτώσεις της εξόρυξης στον Πρωτογενή τομέα της Οικονομίας της περιοχής θα είναι πλήρως καταστροφικές και μη αναστρέψιμες. Δεν έχει νόημα να υποβαθμιστεί η ποιότητα και να τεθεί σε κίνδυνο η αγροτική παραγωγή, η αλιεία, μελισσοκομία και κτηνοτροφία για να πλουτίσει περαιτέρω μια πολυεθνική.
  • Η εύθραυστη τουριστική οικονομία της περιοχής θα είναι για πάντα στο έλεος των ορέξεων της όποιας μεταλλευτικής εταιρείας που θα μπορεί να εξορύσσει όπου κι όποτε επιθυμεί, καθώς ο Δήμος Αριστοτέλη παραμένει χαρακτηρισμένος ως «μεταλλευτικός»
  • Η τοποθέτηση και κατασκευή φράγματος εξορυκτικών αποβλήτων πάνω από σεισμογενές ρήγμα στον Κοκκινόλακκα αντίκειται σε κάθε νόμο της Φυσικής και αποτελεί ύβρη απέναντι στον τόπο και τους κατοίκους του θέτοντας τους σε τεράστιο κίνδυνο. Η πρόσφατη εμπειρία με τις ρωγματώσεις στην Στρατονίκη δεν αφήνει περιθώρια για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση σεισμού.
  • Η συνεχής χρήση κυανίου για τον εμπλουτισμό των μεταλλευμάτων καθώς και η απεριόριστη εναπόθεση τοξικών αποβλήτων θα έχουν σφοδρές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και το μέλλον της περιοχής.
  • Η αφερεγγυότητα της εταιρείας που επανέρχεται με νέα ΜΠΕ χωρίς να έχει τηρήσει τίποτα από τις παλιότερες δεσμεύσεις της σε συνδυασμό με την πρόσφατη σωρεία απολύσεων εργαζομένων της, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τις πραγματικές προθέσεις που έχει για τη περιοχή και τους κατοίκους της. Δεν ανεχόμαστε «αρπαχτές» στον τόπο μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους εκφράζουμε το φόβο και την αγωνία μας, θεωρούμε δεδομένη την άμεση υποβάθμιση αν όχι την καταστροφή της περιοχής μας και γνωμοδοτούμε αρνητικά όσον αφορά τη νέα ΜΠΕ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΙΕΡΙΣΣΟΎ”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.