Κρίτων Αρσένης: “Δημόσιο χρήμα ζητά η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στη ΒΑ Χαλκιδική” #skouries


Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜΕΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, που κατατέθηκε τη Δευτέρα και θα συζητηθεί στη Βουλή σήμερα κιόλας, στις 09:00.Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Δημόσιο χρήμα ζητά η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στη ΒΑ Χαλκιδική

Παρά την άγνοια που δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός κατά τη διάρκεια συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησής μου με θέμα «Μισό δισεκατομμύριο ευρώ στην εταιρεία εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης» (απ 892/11.7.2022), η Ελληνικός Χρυσός και η Eldorado Gold ανακοίνωσαν πλέον ότι έχει προχωρήσει σε σύναψη με ελληνικές τράπεζες «Επιστολής Ανάθεσης», κατόπιν έγκρισης της επιτροπής πιστώσεων των τραπεζών, για τη χρηματοδότηση ύψους 680 εκατ. ευρώ του έργου ανάπτυξης των Σκουριών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική.

Πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Στουρνάρας μίλησε για τις λεγόμενες “bankable” επιχειρήσεις, λέγοντας ότι οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να κατευθυνθούν σε επενδυτικά σχέδια που πληρούν τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια. Εκτός από υγιείς ισολογισμούς, η υποψήφια επιχείρηση πρέπει μεταξύ άλλων να συμβάλει στην πράσινη οικονομία, στην καινοτομία και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας σύμφωνα με την 10152/21 Εκτελεστική Απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση επωφελούμενη από τη νέα αποικιοκρατική σύμβαση που συνυπέγραψε με το Δημόσιο και που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, πλέον Ν.4785/2021 (ΦΕΚ 42/Α/23.3.2021), δεν έχει πλέον την υποχρέωση της καθετοποίηση της παραγωγής κάτι που ήταν “στρατηγικός στόχος” και “εθνική επιδίωξη” της Ελλάδας εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια ενώ το Δημόσιο απεμπολεί τον ρόλο της διαφύλαξης του Δημοσίου συμφέροντος. Δεδομένου ότι:

  • Δεν καθετοποιεί την παραγωγή της και άρα το Δημόσια χάνει τα έσοδά του (παρακάμπτοντας την απόφαση του ΣτΕ 223/2020).
  • Έχει τεκμηριωμένα προκαλέσει σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση στη ΒΑ Χαλκιδική.
  • Απολύει εργαζόμενους για να μειώσει το εργατικό κόστος με πρόσφατο παράδειγμα τους 92 εργαζομένους στο μεταλλείο Ολυμπιάδας.
  • Παρουσιάζει συνεχώς αρνητικούς ισολογισμούς.

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Ποιες ενέργειες έχετε κάνει στο πλαίσιο των παραπάνω εξελίξεων και διαδικασιών; Θα στηρίξετε το αίτημα της εταιρείας για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ή/και από τις συστημικές τράπεζες οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα των ελλήνων πολιτών; Με ποιόν τρόπο πληροί η εταιρεία τα προαναφερόμενα τραπεζικά κριτήρια;

2. Πόσα είναι τα φορολογικά έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη συγκεκριμένη «επένδυση» τα τελευταία 5 έτη και μετά την υπογραφή της νέας σύμβασης;

Ο ερωτών Βουλευτής
Κρίτων Αρσένης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.