Καμία διαβούλευση με την Ελληνικός Χρυσός είπαν κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής #skouries


Κλειστό με πανό και συνθήματα το Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού-Αντιδράσεις στην Μ. Παναγιά

Aπό το Alterthess

«Θερμή» υποδοχή επεφύλαξαν στους εκπροσώπους της Ελληνικός Χρυσός κάτοικοι της Ιερισσού την Δευτέρα το πρωί απορρίπτοντας κάθε συμμετοχή στη δήθεν διαβούλευση που πραγματοποιεί για την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων σχετικά με το επενδυτικό της σχέδιο για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικός Χρυσός καθώς και μέλη της εταιρείας που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της «διαβούλευσης» βρήκαν το Πολιτιστικό Κέντρο κλειστό από πανό της επιτροπής κατοίκων με συνθήματα ενάντια στην εξόρυξη και το επενδυτικό της σχέδιο.

«Η ανάπτυξη που φέρατε δάνειο 1 δις στο έγκλημα. Συνένοχοι δεν θα είμαστε εμείς», «Η διαβούλευση που θέλετε έγινε στο βουνό με αθώους στη φυλακή και ξύλο στο ψαχνό» ήταν μερικά από τα συνθήματα που βρήκαν αναρτημένα στο κτίριο του Πολιτιστικού κέντρου. Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι διεμήνυσαν τόσο στους εκπροσώπους της «Ελληνικός Χρυσός» όσο και στα μέλη της εταιρείας που ανέλαβε να πραγματοποιήσει τη «διαβούλευση» ότι «διαβούλευση στην Ιερισσό δεν πρόκειται να γίνει» γιατί αυτή είναι η απόφαση όλων των συλλόγων και του τοπικού συμβουλίου της Ιερισσού.

Όπως έχουμε αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ μας, στην πραγματικότητα η εταιρεία δεν είχε ούτε έχει καμία διάθεση για πραγματική διαβούλευση ούτε χρονικά ούτε σε επίπεδο περιεχομένου για το επενδυτικό της σχέδιο. Στόχος της είναι να διασφαλίσει πρόσβαση σε νέες πηγές (δημόσιας) χρηματοδότησης όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, στην οποία η εταιρεία έχει κάνει αίτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση του μεταλλείου των Σκουριών. Προαπαιτούμενο της χρηματοδότησης είναι αυτή η δήθεν διαβούλευση πάνω στην «Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων.

Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων σε σχετική ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook, οι κάτοικοι της Ιερισσού «εξήγησαν ευγενικά στους εκπροσώπους της εταιρείας ότι δεν θα γίνει διαβούλευση στην Ιερισσό, γιατί αυτή είναι η απόφαση των Συλλόγων και του Τοπικού Συμβουλίου Ιερισσού και του συνόλου των κατοίκων της. Γιατί αυτό το χωριό έχει υποστεί τα πάνδεινα εξαιτίας αυτής της εταιρείας. Γιατί τους ξέρουμε, χρόνια τώρα, ξέρουμε πώς λειτουργούν, ξέρουμε τα ψέμματά τους, ξέρουμε ότι δεν τήρησαν τίποτα από όσα είχαν υποσχεθεί. Γιατί ποτέ δεν θα συναινέσουμε στην καταστροφή που μας ετοιμάζουν».

«Πιστεύουμε ότι το μήνυμα από την πρωτεύουσα του Δήμου το πήραν και ότι θα φτάσει εκεί που πρέπει. Όπως μαθαίνουμε, και σε άλλα χωριά το κλίμα δεν ήταν καθόλου θετικό για την εταιρεία, γιατί οι μεγάλες προσδοκίες που υπήρχαν δέκα χρόνια πριν έχουν πλέον διαψευστεί. Ο αγώνας συνεχίζεται!» σημειώνει το Παρατηρητήριο.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος «Φίλοι Περιβάλλοντος Ιερισσού» υπενθυμίζει ότι στη διαβούλευση-παρωδία που θέλησε να οργανώσει η «Ελληνικός Χρυσός» στην Ιερισσό, κανένας Σύλλογος που κλήθηκε δεν θέλησε να συμμετάσχει αναφέροντας και τους λόγους της μη συμμετοχής τους:

-Τιμούμε τους αντιμεταλλευτικούς αγώνες που κάνουμε εδώ και χρόνια θεωρώντας ότι η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας θα αποτελέσει ταφόπλακα των άλλων αειφόρων δραστηριοτήτων στην περιοχή μας.

– Δεν συμμετέχουμε σε διαβούλευση- παρωδία την οποία οργανώνει η ίδια η Εταιρεία που έχει οικονομικό συμφέρον από αυτή και όχι το επίσημο Κράτος, για μια νέα σύμβαση που έχει υπογραφεί και δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε σε ένα σημείο της.

– Δεν νομιμοποιούμε με την παρουσία μας την κατάσταση που θέλουν να μας επιβάλλουν Κυβέρνηση, Δημοτική Αρχή και Εταιρεία που βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία.

– Η αφερεγγυότητα της Εταιρείας έχει αποδειχθεί καθώς δεν έχει εφαρμόσει βασικούς όρους της προηγούμενης σύμβασης.

– Αγωνιούμε για την τύχη της περιοχής μας καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν καταργηθεί και οι προηγούμενες καταδικαστικές περιβαλλοντικές αποφάσεις δεν έχουν εφαρμοστεί.

– Δεν δεχόμαστε τα επιχειρήματα για κοινωνικά οφέλη στην περιοχή μας όταν ξεκάθαρα η Εταιρεία έχει προχωρήσει σε απολύσεις, υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας και μείωση μισθών των υπαλλήλων της.

– Αναρωτιόμαστε τί είδους επένδυση είναι αυτή που δεν μπορεί να βρει επενδυτές και κεφάλαιο κίνησης αλλά επιχορηγείται από το Ελληνικό Δημόσιο (Ταμείο Ανάκαμψης) με λεφτά των πολιτών…

Παρέμβαση σε αντίστοιχη διαδικασία που διοργάνωσε η εταιρεία στην Μ. Παναγιά πραγματοποίησαν πριν λίγες μέρες μέλη της «Επιτροπής Αγώνα Μ. Παναγιάς» αναρτώντας πανό με το σύνθημα «Χρυσωρυχεία ποτέ και πουθενά, αποχαρακτηρισμός και αποκατάσταση» δηλώνοντας την αντίθεσή τους τόσο στη δήθεν διαβούλευση όσο και στην καταστροφή της περιοχής από την δραστηριότητα της εταιρείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.