Δίκτυο για αγωγή κατά του alterthess: Και να μολύνουν, και να φιμώνουν, πάει πολύ #skouries


Ανακοίνωση για την αγωγή στελέχους της Ελληνικός Χρυσός κατά του alterthess.gr και της δημοσιογράφου του Σταυρούλας Πουλημένη εξέδωσε το Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, στην οποία επισημαίνει ότι «η αγωγή είναι υπόθεση όλων μας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δικτύου:

«Η αγωγή του τομεάρχη έργων της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, Ευστάθιου Λιάλιου, κατά της ιστοσελίδας alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη, είναι μια πράξη εκδικητικότητας και προληπτικού «σωφρονισμού»: Εκδικητικότητας, γιατί ο ενάγων Λιάλιος, υψηλόβαθμο στέλεχος της «Ελληνικός Χρυσός», καταδικάστηκε πρωτόδικα (τον Οκτώβριο του 2020) και σε δεύτερο βαθμό (τον περασμένο Σεπτέμβριο) για ρύπανση του νερού στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι Χαλκιδικής – και το μόνο «αδίκημα» του alterthess και της δημοσιογράφου ήταν ότι …το έγραψαν όπως ακριβώς συνέβη. Η δημοσίευση της είδησης (παρεμπιπτόντως, με την τήρηση όλων των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας), και η αναπαραγωγή της από πολλές ακόμα ιστοσελίδες, προκάλεσαν «ψυχική οδύνη» στον ενάγοντα, η οποία και κοστολογείται 100.000 ευρώ (η αναφορά στον καταδικασθέντα, ως ενάγοντα αυτή τη φορά, φαίνεται ότι απαλύνει την οδύνη…).

Είναι, όμως, και πράξη προληπτικού «σωφρονισμού»: υπό την απειλή ενός εξοντωτικού προστίμου, και με πρόσχημα τα δεδομένα και την ψυχική υγεία τους, εταιρείες και στελέχη, κρατικές υπηρεσίες και οι αξιωματούχοι τους, άνθρωποι της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, (πιστεύουν ότι) μπορούν να επικαλούνται τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR), ώστε να συνεχίσουν ανενόχλητοι να προξενούν βλάβες στη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, τη δημοκρατία.

Μπορεί, λοιπόν, η αγωγή κατά του alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη να στερείται νομικής βάσης, καθώς το μέσο και η δημοσιογράφος δεν «επεξεργάστηκαν» δεδομένα, όπως ορίζει ο (εξαιρετικά προβληματικός) Κανονισμός. Η ίδια η αγωγή, ωστόσο, συνεχίζει μια διεθνή παράδοση εκφοβισμού δημοσιογράφων και πολιτών, προκειμένου να μην ασκούν πολιτικά τους δικαιώματα και να τιμωρούνται αν το κάνουν. Πρόκειται για μια ακόμα από τις κακόφημες «Στρατηγικές νομικές αγωγές ενάντια στη συμμετοχή του κοινού» (SLAPPs), που ασκούνται από ανθρώπους της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, στοχοποιώντας δημοσιογράφους και πολίτες, και επιδιώκοντας να στείλουν το μήνυμα ότι υπάρχει «τίμημα» για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και την ανοικτή πολιτική έκφραση. Η πρακτική αυτή είναι γνωστή και στη χώρα μας, όπως δείχνουν πιο πρόσφατα τα εξώδικα της ONEX κατά του Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και ανάλογες κινήσεις εναντίον οικολόγων στο Βόλο.

Η αγωγή κατά του alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη είναι υπόθεση όλων μας: Των κινημάτων που στηρίζει η ιστοσελίδα πάνω από μια δεκαετία, με απόλυτη ανιδιοτέλεια. Των ενώσεων δημοσιογράφων, που έχουν λόγους να μη γράφουν στα όρια που θέτουν οικονομικές και πολιτικές εξουσίες. Των ενώσεων για την υπεράσπιση δικαιωμάτων, που πρέπει να αντιταχθούν στη λογοκρισία, με λόγο και πράξη. Αλλά και των κομμάτων, που χρειάζεται να φέρουν το θέμα στη Βουλή, απαιτώντας την αναθεώρηση του δρακόντειου Κανονισμού (GDPR), ώστε να σταματήσει ο εκφοβισμός δημοσιογράφων και πολιτών».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.