Θέση της δημοτικής παράταξης “Απαλλαγή” για τη νέα σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός #skouries


Η δημοτική παράταξη “Απαλλαγή” διεκδίκησε την είσοδο της στο Δημοτικό Συμβούλιο Αριστοτέλη με πρόταγμα την απαλλαγή του Δήμου από την ομηρία των μεταλλείων και των  μεταλλευτικών παραχωρήσεων της “Ελληνικός Χρυσός” που καλύπτουν το 45% της έκτασης του.

Η νέα σύμβαση έρχεται πλέον να οριστικοποιήσει αυτήν την ομηρία και να εδραιώσει την απόλυτη κυριαρχία της εταιρείας στην περιοχή. Η “Ελληνικός Χρυσός” (βλέπε Eldorado) απαίτησε από το Ελληνικό Δημόσιο και εκείνο  απεδέχθη μια σειρά εξευτελιστικών όρων όπως π.χ. ένα καινοφανές πλαίσιο αδειοδότησης κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, το οποίο μάλιστα συνοδεύεται με ρήτρα αποζημίωσης της εταιρίας για κάθε καθυστέρηση. Το δημόσιο υποχρεούται, εφόσον το ζητήσει η εταιρεία,  να υπογράφει απευθείας σύμβαση με τους δανειστές της για να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των έργων. Αποδέχεται να αποζημιώνει την εταιρία για κάθε καταγγελία της σύμβασης, ακόμα και αν ή ίδια η εταιρία καταγγέλλει την σύμβαση.

Σε ότι αφορά το επενδυτικό σχέδιο στον Δήμο Αριστοτέλη, το οποίο θα κυρωθεί επίσης με νόμο από τη Βουλή, έχουμε τις εξής τροποποιήσεις:

  • Στις Σκουριές, παράταση της επιφανειακής εξόρυξης στις Σκουριές από τα 7 σε 10 ή  περισσότερα χρόνια και δημιουργία ενός “βουνού” αποβλήτων στον “Λάκκο Καρατζά”.
  • Υπέρμετρη επιβάρυνση της παραλιακής ζώνης Ολυμπιάδος-Στρατωνίου. Σύμφωνα με το παλιό σχέδιο τα δυο υφιστάμενα εργοστάσια εμπλουτισμού, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα χωριά, έπρεπε ήδη να έχουν κλείσει και να ακολουθήσει περιβαλλοντική αποκατάσταση και απόδοση των  περιοχών αυτών στην τοπική κοινωνία. Με το νέο σχέδιο  η λειτουργία τους παρατείνεται για αλλά 25 ή 50 χρόνια με δραματικά αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον , την υγεία των κατοίκων και τις προοπτικές υγειούς ανάπτυξης των χωριών αυτών.
  • Καταργείται η υπόγεια στοά Ολυμπιάδος- Μαντέμ Λάκκου, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι το πέρας “επένδυσης” ολη η μεταλλευτική κυκλοφορία θα γίνεται από τον δημόσιο δρόμο.
  • Το σχέδιο προβλέπει συνέχιση της εξόρυξης κατω απο τη Στρατονίκη, την στιγμή που τα σπίτια  και οι υποδομές του χωριού, ρωγματώνονται και οι δρόμοι βουλιάζουν.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για τη χυδαία μεθόδευση της εισαγωγής της σύμβασης για κύρωση από τη Βουλή χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και με τόσο ασφυκτικά στενό χρονικό πλαίσιο που δεν να αφαιρείται από τους ενδιαφερόμενους κάθε δυνατότητα ενημέρωσης και έκφρασης αποχής.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση κα το αρμόδιο υπουργείο που δέχονται σαν την απόλυτη αλήθεια τις “δεσμεύσεις” της Ελληνικός Χρυσός, η οποία μέχρι τώρα καμιά απολύτως δέσμευσή της δεν τήρησε, τα υψηλόβαθμα στελέχη της έχουν καταδικασθεί από τα ποινικά δικαστήρια για ρύπανση υδάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος Ολυμπιάδος και Στρατωνίου.

Θεωρούμε θλιβερή τη στάση του Δημάρχου που αντί να μεριμνήσει , όπως οφείλει, για το πραγματικό συμφέρον του τόπου που είναι η προστασία του περιβάλλοντος, φαίνεται να τον απασχολούν μόνο τα χρήματα που θα εισπράξει από την εταιρεία. Η φημολογούμενη αύξηση κατά 10% των υπέρ του Δημοσίου  μεταλλευτικών τελών, είναι στην πραγματικότητα ένα ασήμαντο πόσο (το αρχικό 2% γίνεται απλά 2,2%).

Πιστοί στις αρχές της παράταξης μας και στην μνήμη του Τόλη Παπαγεωργίου, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτήν την κατάπτυστη σύμβαση.

Το παρόν κείμενο συνυπογράφουν τα μέλη και υποψήφιοι της παράταξης.


 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.