Το Μάρτιο στη Βουλή η νέα σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός #skouries


Το υπ. Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να εγκρίνει τροποποιημένους περιβαλλοντικούς όρους για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική, προτού ακόμη εγκριθεί η νέα σύμβαση από τη Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Πάση θυσία» θέλει η κυβέρνηση να επεκταθούν οι δραστηριότητες της Eldorado Gold στη Χαλκιδική καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να εγκρίνει τροποποιημένους περιβαλλοντικούς όρους πριν ακόμη εγκριθεί η νέα σύμβαση από τη Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφεραν χθες ότι η σύμβαση που υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή από τρεις υπουργούς (Γεωργιάδη, Σταϊκούρα, Σκρέκα) παρουσία των πρέσβεων ΗΠΑ και Καναδά θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση μέσα στις ερχόμενες τρεις εβδομάδες, αφού κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εως τώρα, το μόνο που έχει παράξει αυτή η υπογραφή είναι υπεραξίες για τη μετοχή της Eldorado Gold.

Ομως, ένα από τα βασικά αναπάντητα ερωτήματα είναι το εάν για την εφαρμογή της νέας σύμβασης (κατά άλλους δεν είναι νέα, αλλά τροποποίηση της ισχύουσας) θα χρειαστεί νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και νέα Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ). Σε αυτό ακριβώς το ερώτημα, η ίδια πηγή επισημαίνει ότι όχι μόνο θα είναι επαρκής μια τροποποίηση της υπάρχουσας ΑΕΠΟ αλλά και ότι αυτή η απόφαση θα είναι εγκεκριμένη μέσα στον ερχόμενο μήνα.

Η ΑΕΠΟ αυτή θα έχει σχέση με τη χρήση της τεχνολογίας ξηρής απόθεσης για τη διαχείριση των καταλοίπων της μεταλλουργίας. Ομως, η τεχνολογία αυτή περιγράφηκε από την ίδια την κυβέρνηση ως στοιχείο της νέας σύμβασης που δεν έχει ακόμη περάσει από τη Βουλή.

Στο ενημερωτικό που εστάλη από την κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι: 1) Με την ξηρή απόθεση μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις Σκουριές και οι δύο χώροι απόθεσης γίνονται ένας. 2) Αναβαθμίζεται ο χώρος ξηρής απόθεσης Κοκκινόλακκα (σ.σ. εκεί που πηγαίνουν τα επικίνδυνα απόβλητα) με πρόσθετη χωρητικότητα άνω των 3 εκατομμυρίων κ.μ. σε έναν ενιαίο προστατευμένο χώρο.

Παρά ταύτα, με μια λογική ακροβασία το υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρεί ότι τα έργα αυτά γίνονται εντός του υφιστάμενου περιγράμματος της επένδυσης και άρα δεν χρειάζεται νέα ΑΕΠΟ. Οχι μόνον αυτό, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη ετοιμαστεί να εγκρίνουν την τροποποίηση της ΑΕΠΟ, θεωρώντας δεδομένο ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι να κυρωθεί η σύμβαση από τη Βουλή και την Κομισιόν.

Καθετοποίηση

Το άλλο κεντρικό αρνητικό στοιχείο της σύμβασης είναι ότι η Eldorado Gold κερδίζει ακόμη δύο χρόνια για να αποφασίσει εάν και πώς θα καθετοποιήσει την παραγωγή της ώστε να παράγεται ο χρυσός εντός Ελλάδας και να προκύπτουν τα αντίστοιχα οφέλη για την εθνική οικονομία.

Εκεί το ΥΠΕΝ περιορίζεται σε ευχολόγια και επιμένει ότι ήταν σημαντικότερο να διπλασιαστεί η παραγωγή με τα σημερινά δεδομένα ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και τα έσοδα του κράτους. Αρα, θα συνεχίσουν να εξάγονται από την Ελλάδα συμπυκνώματα σε διπλάσιες ποσότητες και ο χρυσός θα παράγεται αλλού.

Από την ΕΦ.ΣΥΝ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.